John Kerry, noul secretar de stat al SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

John Kerry a fost desemnat la conducerea diplomaţiei Statelor Unite, înlocuind-o pe Hillary Clinton. Această părăseşte guvernul, după patru ani.

Clinton va elibera funcţia vineri iar anumite voci spun că ea îşi doreşte să candideze la preşedinţia Americii, în 2016, dar Hillary Clinton nu a confirmat. Aceasta îşi doreşte, potrivit spuselor sale, doar odihnă, după ce timp de patru ani s-a plimbat prin toată lumea.

Senatorii au votat cu 94 de voturi pentru şi trei voturi împotriva numirii lui John Kerry.

CBC News transmite că, pentru Kerry, candidatul care a pierdut alegerile din 2004 în faţa lui George W. Bush, noua funcţie vine ca o consacrare şi o recunoaştere a calităţilor sale diplomatice.

„Puţine persoane cunosc atâţia preşedinţi sau premieri şi stăpânesc atât de bine politica externă”, a apreciat preşedintele Obama la numirea lui Kerry, pe 21 decembrie.

De la alegerea sa la conducerea Comisiei pentru Afaceri Externe din Senat, la sfârşitul lui 2008, John Kerry a mers în Afganistan, Pakistan, Egipt, Israel, Gaza, Siria, Iordania, Darfour, Beijing.

„Senatorul Kerry nu mai are nevoie de nicio prezentare în lumea liderilor politici şi militari şi va prelua funcţia cu o cunoaştere deplină a politici externe, fiind capabil să acţioneze cu multă competenţă, la nivel internaţional”, a afirmat Bob Menendez, democrat din New Jersey, care va prelua conducerea Comitetului de Relaţii Externe al Senatului.

John Kerry este fiul unui pilot din al Doilea Război Mondial şi al unui diplomat. După ce a studiat la Universitatea Yale, el s-a înrolat în armată şi a luptat în Vietnam, înainte de a denunţa public războiul, la întoarcerea sa, în 1971.

Ales în Senat în 1984, Kerry a candidat la alegerile prezidenţiale din 2004, reprezentând tabăra democraţilor. În faţa preşedintelui George W. Bush, el a denunţat informaţiile incorecte care au condus la declanşarea războiului din Irak, propunându-şi ca, prin intermediul campaniei sale, să restabilească prestigiul american.

În Senat, Kerry a încercat să promoveze, în zadar, un proiect de lege referitor la reducerea emisiilor cu efect de seră.

Odată ce Barack Obama devine preşedinte, Kerry ajunge emisar în anumite dosare ale diplomaţiei, în special în Orientul Mijlociu. Obama l-a trimis la Islamabad pentru a încerca să calmeze spiritele în mai 2011, când aliaţii pakistanezi nu au fost informaţi în legătură cu raidul împotriva lui Osama bin Laden.

În februarie 2009, Kerry este unul dintre cei trei congresmeni americani care vizitează Fâşia Gaza, controlată de Hamas, pe care Statele Unite o consideră grupare teroristă.

Dar John Kerry cunoaşte şi Europa şi mai ales Franţa, unde părinţii săi au petrecut numeroase veri, vorbind fluent limba franceză.

„Chiar dacă nu suntem de acord cu senatorul Kerry în privinţa unor probleme interne, el a făcut treabă bună în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe”, a declarat recent republicanul Chuck Grassley.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite