Cum arată cursa Internetului de mare viteză în Europa: România are aproape 100.000 de utilizatori prin fibră optică, Marea Britanie şi Germania nu „există“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Europa, este în derulare, de ani buni, cursa „înarmării“ cu Internet de mare viteză broadband. Monitorizarea dezvoltării acestei infrastructuri se face de către Fibre to the Home Council Europe care are câteva cifre interesante despre România şi restul ţărilor. Marii absenţi sunt Germania şi Marea Britanie de la Internetul în bandă largă.

Până la sfârşitul anului 2013, 57 de ţări din care 23 europene au depăşit pragul de 1% al numărului de locuinţe conectate prin fibră optică. În România, sunt în acest moment aproximativ 99 de mii de utilizatori conectaţi astfel. Există două aspecte aici care trebuie menţionate. Există fiber to the cabinet (sau building) şi există fiber to the home. Prima presupune că fibra optică ajunge la unitatea de distribuire a Internetului către abonaţi (ex.: fibră optică până în scara blocului), dar până la aceştia legătura se face tot prin cabluri clasice. A doua presupune că fibra optică ajunge până în routerul sau dispozitivul utilizatorilor.

Astfel, România a intrat în clasament, în 2010, pe poziţia 13 din 17 state europene eligibile (comunicatul din 2010). România număra atunci aproximativ 120 de mii de abonaţi la servicii de fibră optică, majoritatea fiind însă FTTB (fiber to the building). În 2013, numărul total de utilizatori a crescut cu 10% (a ajuns astfel la peste 140 de mii), Internetul rapid prin fibră optică (FTTH) având însă o rată de penetrare de 4%, sub standardele europene.

În Europa, rata de adoptare a conexiunii la Internet de mare viteză prin fibră optică (FTTH/B) are un ritm accelerat de creştere, având în 2013 un avans de 29% comparativ cu anul anterior. Creşterea este mult mai rapidă decât cea de 15% înregistrată în anul precedent, conform celor mai recente date prezentate la Conferinţa FTTH 2014 de la Stockholm. De-a lungul anului trecut, 13 ţări din Europa au înregistrat o creştere mai mare de 30% a numărului de utilizatori FTTH/B printre care Spania (64%), Olanda (43%), Franţa şi Portugalia (fiecare cu 41%).

Situaţia României la finalul anului 2013. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

image

În cifre absolute, ţările lider din Uniunea Europeană (plus Rusia) sunt Franţa şi Suedia, depăşind fiecare 1,2 milioane de utilizatori FTTH/B. Rusia rămâne în frunte cu aproape 9 milioane de utilizatori (din care 1,4 milioane au fost adăugaţi în 2013), în timp ce Ucraina are 1,3 milioane utilizatori, iar Turcia 1,1 milioane. În afara Europei, China şi Japonia sunt lideri mondiali incontestabili, cu 37 milioane şi respectiv  24,7 milioane de abonaţi FTTH/B.

Potrivit companiei de analiză Heavy Reading, o ţară atinge pragul de maturitate a conexiunilor la Internet de mare viteză prin fibra optică în momentul în care rata de penetrare ajunge la 20%. Până acum, doar nouă ţări din lume au atins acest prag şi doar trei dintre ele sunt din Europa. Emiratele Arabe Unite conduc în clasamentul Global FTTH cu un procent impresionant de 85% dintre utilizatori, urmate de Coreea de Sud, Hong Kong, Japonia, Singapore şi Taiwan, cu rate de utilizare cuprinse între 63% şi 37%.

Lituania este prima ţară europeană din clasamentul global, situându-se pe poziţia a şaptea cu o acoperire de 100% şi penetrare de 34%, urmată de Suedia (26,5%) şi Letonia (23,3%). Toate celelalte ţări europene sunt sub pragul de 20%. În 2013, cele patru ţări care au  înregistrat cele mai mari creşteri sunt Spania cu 2,4 milioane de noi utilizatori, Franţa cu 710 mii, Portugalia şi Suedia fiecare cu 550 de mii de utilizatori noi, ceea ce înseamnă că până şi ţările considerate „mature“, precum Suedia, încă mai au nevoie de dezvoltare.

Germania şi Marea Britanie au o rată de penetrare de sub 1% şi nu se califică în clasamentul FTTH.

Cum arată cele mai performante patru ţări din 2013 (sursă: IDATE). FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

image

Există însă un nou membru în clasamentul FTTH, Elveţia, care avea la finalul anului 2013 o penetrare de 2% şi a înregistrat în ultimele 12 luni o creştere de 235% a numărului de utilizatori. Din cei 73.816 utilizatori elveţieni, 70% sunt utilizatori noi, aceasta fiind cea mai bună rată de adopţie a Internetului de mare viteză prin fibră optică din Europa. Turcia (46%), Spania (39%) şi Polonia (32%) urmează în clasament cu rate mai mici de creştere, care se aplică unei baze mai mari de utilizatori.

„Trebuie să facem mai mult pentru dezvoltarea tehnologiei FTTH şi nu pot să nu constat că strategia politicilor de dezvoltare subestimează riscurile întârzierii adoptării fibrei optice ca tehnologia de conectare a spaţiilor rezidenţiale“, a afirmat Karin Ahl, preşedinte al Consiliului FTTH Europe, în deschiderea discursului de la Conferinţa FTTH. „În următorii 30 de ani, este de aşteptat ca 70% din economie să fie condusă de firme şi produse despre care în prezent nu ştim încă nimic“.

Estimarea Heavy Reading cu privire la atingerea maturităţii de către ţările din Europa: după cum se vede, Germania, Italia şi Marea Britanie nu vor ajunge la maturitatea infrastructurii de Internet decât după 2022 (maturitate: cel puţin 20% din locuinţe să fie conectate prin fibră optică).

image

Cum arată situaţia la nivel global şi la nivel european (click pe poze pentru dimensiunea completă)

image
image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite