FOTO Dovada că se poate: compania care ignoră criza şi investeşte în oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primii beneficiari ai laboratorului de 240.000 de dolari
Primii beneficiari ai laboratorului de 240.000 de dolari

Pe lângă investiţiile în noi linii de producţie, TenarisSilcotub cheltuieşte, în ultima perioadă, sume importante în educaţia de masă. Marţi, 18 februarie, compania a inaugurat la un colegiu din Zalău un laborator de electronică şi automatizări dotat cu tehnologie de ultimă generaţie, pentru care Tenaris a plătit 240.000 de dolari.

Elevii liceelor cu profil tehnic din Zalău vor putea învăţa într-un laborator modern de electronică şi automatizări, inaugurat marţi la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” (API), în urma unei investiţii în valoare de 240.000 de dolari realizate de TenarisSilcotub. Noul laboratoreste dotat cu şapte calculatoare pentru simularea virtuală a circuitelor şi a schemelor şi patru standuri în care elevii vor putea realiza în practică circuitele proiectate si validate în prealabil prin softul specializat instalat pe calculatoare. Investiţia face parte din programul STEP (Strengthening Technical Education Program), prin care  TenarisSilcotub sprijină dezvoltarea învăţământului tehnic.


„TenarisSilcotub consideră că este esenţial să creeze şi să sprijine programe care stabilesc legături între cunoştinţele teoretice şi practica industrială. Resursele aduse prin acest proiect oferă o oportunitate fantastică studenţilorsă dobândeascăexperienţă, dar şi o înţelegere reală a proceselor tehnologice, astfel încât vor fi mai bine pregătiţi pentru cerinţele de pe piaţa muncii”, a declarat Michele DellaBriotta, Area Manager Tenaris pentru Europa de Est.


TenarisSilcotub a investit în acest proiect suma de 240.000 de dolari, în timp ce Primăria Municipiului Zalău a contribuit cu 13.000 de dolari pentru modernizarea  spaţiului în care funcţionează laboratorul.Echipamentele şi programele de formare educaţională au fost achiziţionate de la compania FESTO, lider mondial în furnizarea de tehnologie de automatizare.


Proiectul include, de asemenea, sesiuni de instruire pentru profesorii de la patru licee tehnologice din judeţul Sălaj, ce le vor permite să îşi perfecţioneze cunoştinţele şi să le aplice în practică, cu ajutorul dotărilor laboratorului. Totodată, specialişti ai TenarisSilcotub au împărtăşit cadrelor didactice din cunoştinţele lor privind întocmirea analizei de risc pentru activităţile ce urmează să fie desfăşurate în laborator, asigurând astfel un transfer de bune practici in domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă.
La inaugurarea de la Zalău au fost prezenţi mai mulţi oficiali de la Bucureşti, printre care  şi Stelian Fedorca, consilier al ministrului Educaţiei,  şi Zoica Vlăduţ, directorul adjunct al Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic. Aceasta a ţinut să le explice elevilor adunaţi, cu ocazia inaugurării, în careu festiv, că a avea o meserie nu înseamnă să te condamni la o existenţă „la mâna a doua” şi că învăţământul profesional îţi asigură aceleaşi şanse ca şi cel superior. „Să ai şansa obţinerii unei calificări profesionale care să îţi permită angajarea într-o intreprindere nu înseamnă o existenţă la mâna a doua. Şansele sunt egale cu cele ale unui absolvent de studii superioare”, a spus ea.


Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, le-a spus elevilor prezenţi că „Tenaris este o companie care dă semnale şi apoi aşteaptă răspuns – de multe ori, fără să-l mai primească. Evenimentul de astăzi este un semnal. Iar semnalul este următorul: avem nevoie de forţă de muncă calificată. Dacă se poate, din Sălaj. Dacă voi, elevii, aţi înţeles semnalul acesta, s-ar putea să nu fiţi nevoiţi să rspundeţi la întrebarea „Ce şcoală aţi făcut?”, atunci când veţi merge să vă angajaţi, pentru că pe ei îi interesează ce ştiţi să faceţi”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj.


Aceasta investiţie vine la un an după inaugurarea laboratorului de pneumatică şi hidraulică de la Liceul Tehnologic„Mihai Viteazu”, un proiect în valoare de 272.000 USD.


Pe lângă cele două laboratoare, programul STEP include activităţi care urmăresc dezvoltarea abilităţilor tehnice ale elevilor înscrişi în învăţământul tehnic, precum vizite ale elevilor si profesorilor în fabricile TenarisSilcotubdin Zalău şi Călăraşi.Toate acesteiniţiative urmăresc să asigure absolvenţilor de şcoli tehnice o pregătire adaptată la cerinţele de pe piaţa forţei de muncă şi să armonizeze programa şcolară cu actualele cerinţe ale industriei.
 

Citeşte şi FOTO Tenaris a inaugurat la Zalău o nouă capacitate de producţie. Valoarea investiţiei - peste 60 de milioane de dolari

FOTO O multinaţională face, la Zalău, treaba Statului Român

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite