Ce înseamnă Samsung Galaxy S4 pentru lumea Android şi pentru Apple? Lansarea Galaxy S4 aduce provocări noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Samsung Galaxy S4 este noul terminal de la sud-coreeni. FOTO Reuters
Samsung Galaxy S4 este noul terminal de la sud-coreeni. FOTO Reuters

Samsung Galaxy S4 a fost lansat de câteva zile, dar deja a monopolizat lumea dispozitivelor mobile. Ce înseamnă Samsung Galaxy S4 pentru lumea tehnologiei, în special pentru ceilalţi jucători de pe piaţa Android şi pentru Apple? În primul rând, este o provocare.

Samsung Galaxy S4 a fost lansat la New York pe 15 martie. Galaxy S4 are un procesor cu opt nuclee Exynos 5 Octa fabricat de Samsung sau unul quad-core Snapdragon 600 de la Qualcomm, în funcţie de piaţă. Cel mai probabil în SUA va ajunge cu variantă quad-core. Memoria RAM este de 2GB şi spaţiul de stocare este de 16, 32 sau 64GB, vine şi cu slot microSD.

Ecranul de pe Samsung Galaxy S4 este de 5 inci Super AMOLED cu rezoluţie full HD. Samsung a reuşit să nu facă Galaxy S4 cu mult mai mare decât predecesorul Samsung Galaxy S3, astfel că nu va prezenta un disconfort pentru utilizatori. Camera foto est de 13 megapixeli cu una principală de 2 MP, iar bateria are 2.600 mAh. Samsung Galaxy S4 a fost dotat şi cu un pachet serios de funcţii, cum ar fi Dual Camera sau S Health pentru monitorizarea sănătăţii.

La întrebarea „Cât de bun este Samsung Galaxy S4?“ s-au găsit câteva răspunsuri, dar situaţia e mai clară pentru „Ce înseamnă Samsung Galaxy S4 pentru Android şi Apple?“.

Tupeul contează

Samsung Galaxy S4 arată că e bine să ai tupeu pe această piaţă şi să te iei de lider. Samsung face acest lucru încă de când a lansat Galaxy S şi mai accentuat de la Galaxy S2 şi strategia a dat roade. I-a ironizat pe americani în videoclipuri, a mai şi copiat, motiv pentru care are de plătit milioane de dolari, dar a şi reuşit să-şi depăşească rivalul fără să adopte o atitudine umilă. 

Samsung Galaxy S4 are câteva funcţii inspirate de la rivali, cum ar fi de la LG de la care a preluat Dual Camera - un mod care îţi permite să filmezi cu ambele camere - sau S Voice pentru control vocal inspirat de Siri de la Apple. Tehnologia nu este restricţionată doar la o companie, iar Samsung în Galaxy S4 arată că o poate livra într-un pachet care să atragă atenţia. În cazul Galaxy S3 sau Galaxy Note 2 a şi atras atenţia, a şi vândut milioane de unităţi.

Samsung Galaxy S4 are un procesor cu opt nuclee care s-ar putea dovedi inutil în multe cazuri, dar l-a livrat. Are tot felul de gesturi prin care îţi poţi controla telefonul şi care se pot dovedi obositoare, dar Galaxy S4 le livrează. Unele companii sunt conservatoare şi se limitează, dar Samsung merge mai departe doar pentru a şti că aduce ceea ce altcineva nu are. Samsung Galaxy S4 este ca un sac al lui Moş Crăciun.

Deosebire de rivali

Cu unele dintre lucrurile pe care le-am numit mai sus Samsung Galaxy S4 se diferenţiază de restul telefoanelor. Nu şi de cele pe care Samsung le are, dar de restul de pe piaţă. Cum face şi iPhone, este o strategie pe care Samsung a preluat-o de la Apple. Foloseşte plasticul în continuare şi nu experimentează cu tot felul de culori sau de detalii fizice.

A adus interfaţa TouchWiz care poate fi prea încărcată sau enervantă pentru utilizatori, mulţi se plâng de ea, dar Samsung o păstrează şi în Galaxy S4 pentru că îi face telefoanele unice faţă de restul. Cum este şi sistemul cu live tiles din Windows Phone de la Microsoft. HTC tocmai ce a renunţat la interfaţa sa proprie care era asociată cu marca. A simplificat mult, dar şi-a pierdut şi o caracteristică proprie.

Şi Samsung Galaxy S4 mai are ceva, o trăsătură a Samsung: dacă nu poţi face mai bine, fă mai mare. HTC, este de lăudat, a încercat să îmbunătăţească fotografiile printr-o abordare nouă în privinţa camerei foto. Şi i-a reuşit cu Ultrapixel, dar Samsung a preferat doar să urce la 13 megapixeli. La fel şi cu ecranul, anul trecut a livrat unul de 4,8 inci pe Galaxy S3, pe Samsung Galaxy S4 aduce unul de 5 inci ca un pas firesc. 

Samsung are şi linia Galaxy de produse. HTC tot schimbă numele produselor, LG încearcă cu Optimus şi sună bine, iar Samsung o menţine încă de la primul terminal cu Android. Mai mult, Samsung îşi orientează produsul nou către utilizatori, nu către nişe, cum a fost văzut în anii de debut Android. 

Un Android, pe acolo pe undeva

Android este o platformă flexibilă şi Samsung a folosit la maximum, a transformat-o după cum i-a folosit mai bine intereselor şi o diferenţiază cu aplicaţiile sale proprii. Asta ar trebui să înţeleagă rivalii, că Android este o platformă pe care îşi fixează ideile. Spre exemplu, odată cu Galaxy Note 2 Samsung a introdus un multitasking pentru aplicaţii. Astfel pot fi rulate în paralel două programe, atât în modul portret, cât şi în modul peisaj. Se regăseşte funcţia la Galaxy Note 2, la Samsung Galaxy S4, la Galaxy Note 10 şi la Galaxy S3. Ba chiar vine şi pe Galaxy Note.

samsung galaxy s4

Duel cu Apple

Rivalitatea cu Apple va continua şi în 2013, mai ales că Samsung cu tot jocul său de „mai mare, mai bun“ a învăţat cumpărătorii ce este acela un procesor şi cât de mare trebuie să fie (răspunsul Samsung este: dacă e mai mic decât al nostru, nu e bun!). Apple deja ia aminte şi plănuieşte un procesor cu 8 nuclee în parteneriat cu producătorul TMSC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). Apple şi Microsoft au demonstrat, în iOS, respectiv Windows Phone, că puterea de calcul nu e totul, dar Samsung nu ţine cont de asta.

Samsung Galaxy S4 va duce mai departe torţa „controlul prin gesturi este bun“, chiar dacă uneori poate fi prea mult. Un cititor de amprente, după cum se zvoneşte că va avea următorul iPhone, deşi improbabil ar fi prea puţin pe lângă ce oferă Samsung. Apple mai are însă un as în mânecă: marketingul. Ştie să-şi promoveze produsele şi încă o face bine, şi înainte, şi după lansare.

Ce rămâne de făcut de către ceilalţi? Totul se poate rezuma la trei lucruri simple: marketing puternic; funcţii şi aplicaţii care chiar dacă par banale sau inutile se pot dovedi câştigătoare; şi diferenţierea produsului de restul, chiar dacă este bazat pe aceeaşi platformă comună.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite