Lansare Samsung Galaxy S4: analiza subiectivă a competiţiei şi de ce iPhone 5 nu este un rival pentru Samsung

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Samsung Galaxy S4 impresionează prin software şi hardware FOTO Reuters
Samsung Galaxy S4 impresionează prin software şi hardware FOTO Reuters

Cum se compară Samsung Galaxy S4 cu rivalii săi? Şi, de fapt, care sunt rivalii acestui telefon? Dacă toată lumea se întreabă ce va face Apple sau dacă iPhone 5 este un telefon destul de bun, consider că această comparaţie este una futilă acum. Nu, Samsung Galaxy S4 şi iPhone 5 nu mai sunt în aceeaşi categorie.

Nu am dorit să fac această comparaţie între Samsung Galaxy S4 şi celelalte telefoane într-un articol pentru că nu mi-aş fi putut asuma obiectivitatea. Aici voi înşira cum văd eu piaţa de telefonie mobilă smart în acest moment. 

Pentru cine îşi imaginează că iPhone şi cu Samsung sunt în aceeaşi categorie, se înşală amarnic. În schimb, cele două sunt dependente una de cealaltă, atât pentru a scoate profit, dar şi petru a pierde. 

Piaţa de telefonie mobilă smart, şi mă refer aici la cea high end, a terminalelor cele mai bune, poate fi împărţită în trei: 

- Categoria iPhone

- Categoria Galaxy

- Categoria Phablet

Fiecare are un campion, dar şi outsideri care încearcă să vină de jos cu lucruri surprinzătoare. Argumentaţia mea începe de la întrebarea „De ce nu am pus iPhone şi Samsung Galaxy S în aceeaşi categorie?”Chiar dacă cele două sunt cele mai vândute serii de telefoane de pe piaţă, ele nu sunt comparabile ca dotări, sistem şi feelingul pe care-l transmit utilizatorului.

În timp ce iPhone este un telefon care păstrează o anumită elită, are o alură cool şi o simplitate a sistemului de operare, prin ecosistemul închis, Samsung Galaxy S a venit ca o brută a telefoanelor, cu cele mai bune şi puternice dotări tehnice, cu funcţii software complicate şi, în general, cu ecrane mult mai mari. A compara iOS de pe iPhone cu Android este o greşeală pe care noi, jurnaliştii de tehnologie, o facem prea des. Ce putem compara sunt doar vânzările şi influenţa comună pe care acestea le pot avea asupra unui producător. 

Categoria iPhone

Comparaţia aici se face între iPhone 5, recent lansatul BlackBerry Z10 şi Nokia Lumia 920. Poate vă întrebaţi de ce am introdus două telefoane mai mari în această categorie? Cred că sistemul Android nu poate fi atacat şi singura ţintă pentru BlackBerry şi Nokia (respectiv Windows Phone) este reprezentată de iOS. Doar din această piaţă vor muşca. 

iPhone 5 vine cu un design fluid şi care păstrează caracteristicile tradiţionale ale Apple. Sticla este înlocuită cu aluminiul, carcasa este foarte uşoară, iar liniile elegante. Ecranul are doar 4 inci, fiind cel mai mic telefon din categoria high end. 

Iphone 5

Avantajele iPhone 5 în faţa competiţiei? Designul este excelent, camera foto a demonstrat în teste că realizează imagini foarte bune, iar procesorul dual core la 1,2 Ghz rezistă aplicaţiilor destul de bine. Pentru fanii Apple, iPhone 5 pare telefonul ideal şi, într-adevăr, cel mai bun iPhone de până acum. Memoria internă este de 1 GB, iar capacitatea de stocare standard de 16 până la 64 de GB. Dacă ai fost client Apple şi nu vrei să treci pe Android, acesta este telefonul ideal pentru tine. Aplicaţiile există şi sunt numeroase, iar sistemul iOS este recunoscut pentru programele de calitate. 

De asemenea, integrarea Facebook şi Twitter a fost un avantaj strategic pentru iPhone, care ar fi pierdut puncte importante în faţa concurenţei dacă evita această implicare în alte ecosisteme. Ce nu are bun iPhone 5? În standard hărţile nu mai sunt atât de bune, dar avem aplicaţia gratuită de Google Maps. De asemenea, toate aplicaţiile Google se află aici, aşadar, pentru cei care nu doresc un Android high-end, iPhone 5 este alegerea clasică.

Pentru iPhone concurenţa mi se pare că vine de la outsideri. BlackBerry abia a lansat telefonul său Z10, cu 70.000 de aplicaţii, dar cu multe altele lipsă. Din păcate, BlackBerry pierde acum din lipsa unor aplicaţii importante pentru unii clienţi Apple, cum ar fi Instagram. 

blackberry z10 partajare ecran foto adevarul

Dar de ce ar alege cineva un Z10? Pentru că ecranul de 4,2 inci este impecabil, pentru că are doar 137 de grame şi se simte foarte bine în mână, pentru că sistemul de operare este net superior iOS la funcţionalităţi pentru că are o cameră foto comparabilă, deşi cu mici probleme. Utilizatorul de Apple va găsi în BlackBerry 10 un sistem foarte integrat social, foarte intuitiv, realizat cu un design frumos şi cu funcţionalităţi bune. Iar inovaţia a venit din faptul că toate butoanele fizice au fost eliminate şi locul lor a fost luat de gesturi pe ecranul tactil. 

Telefonul vine cu un spaţiu standard de stocare de 16 GB, dar un card poate mări capacitatea cu 64 de GB. De asemenea, memoria internă este de 2 GB. Procesorul este un dual core la 1,5 Ghz care se comportă foarte bine. 

BlackBerry nu are aplicaţii, asta îl strică. Dacă v-a supărat Apple, alegeţi BlackBerry. Sau încercaţi Windows Phone. Am ales Nokia Lumia 920 pentru că este cel mai viabil candidat. Vorbim de un terminal de 4,5 inci, cu 32 de GB de stocare standard şi o cameră foto excelentă, de 8 megapixeli. Ea şi-a demonstrat superioaritatea în teste faţă de iPhone 5. De asemenea, procesorul este un dual core la 1,5 Ghz. 

nokia lumia 920 foto adevarul

Ce are Nokia Lumia 920? Un sistem de operare accesibil, dacă treceţi peste şocul vizual iniţial, un ecran de calitate, o cameră foto impresionantă şi o soliditate mult mai mare decât celelalte două telefoane. De ce nu l-am alege pe el? Pentru că bateria are grave probleme şi este al treilea în clasament, după iPhone 5 şi BlackBerry Z10. 

Preţul? iPhone 5 şi BlackBerry Z10 sunt comparabile ca preţ, în timp ce Nokia este discret mai ieftin, ajungând la 2.900 de lei, faţă de cel mai ieftin iPhone 5, care porneşte de la 3.100 de lei. 

Aşadar, în categoria iPhone avem aceste trei telefoane. De ce aţi renunţa la iPhone? Puteţi să faceţi un pariu. Iar sistemele de operare sunt chiar mai bune, fără a ne uita la magazinul de aplicaţii. În schimb, Apple poate să-şi păstreze nişa, ceea ce pariam încă de la lansarea iPhone 5, că Apple trebuie să se întoarcă acolo de unde a plecat, nu la mase, ci la nişe. O nişă cool, de clienţi interesaţi de un telefon elegant, uşor şi care le este familiar. 

Categoria Galaxy

Am numit-o aşa pentru că Samsung Galaxy S4 este clar telefonul care domină acum lumina reflectoarelor. Cu procesorul său octo core, ecranul de 5 inci şi camera foto de 13 megapixeli, Galaxy S4 arată de ce a fost cel mai aşteptat telefon al anului. De asemenea, sud-coreenii l-au dotat cu o sumedenie de softuri ajutătoare, care pot face viaţa mai interesantă, dar şi mai complicată. 

Ce adversari are? Eu am identificat HTC One, Sony Xperia Z şi LG Optimus G Pro. Acestea sunt telefoanele care au elementul de „wow„. 

HTC One vine cu un ecran de 4,7 inci, cu o densitate a pixelilor de 469 de pixeli pe inch, ceea ce este realmente impresionant. Camera foto este un alt avantaj pe care mizează taiwanezii. Deşi are doar 4 megapixeli, tehnologia Ultrapixel reuşeşte să „înghesuie”mai mulţi megapixeli în aceştia. De asemenea, procesorul quad core la 1,7 Ghz nu poate da greş. 

image

HTC One şi-a lansat şi o nouă interfaţă, HTC Sense 5, iar aceasta aduce aminte de Flipboard. Cumva, HTC a reuşit să aducă eleganţa unor aplicaţii care au venit iniţial pe iPhone direct pe ecranul de pornire al telefonului. De asemenea, sistemul aduce aminte de Live Tile-urile de pe Windows, ele actualizându-se în timp real. În plus, Zoe este o caracteristică a sistemului de operare prin care se pot înregistra clipuri, funcţie similară StoryMaker-ului de pe BlackBerry.

De ce este HTC One o alternativă? Pentru că este un Android diferit, pentru că are un ecran bun, pentru că are o cameră care în testele văzute până acum funcţionează impecabil şi pentru că este uşor, de calitate şi unibody. 

Sony Xperia Z pare marele perdant de până acum. Japonezii au decis să-l lanseze la un târg de tehnologie, nu în cadrul unui eveniment propriu. După toate standardele, Xperia Z ar trebui să fie un candidat serios la titlul de telefonul anului. Are un ecran de 5 inci cu o densitate a pixelilor de 441 de pixeli pe inci, are 2 GB de memorie internă şi o cameră foto de 13,1 megapixeli. De asemenea, se poate scufunda cu uşurinţă, deoarece Sony l-a dotat cu tehnologie protectoare pentru a fi impermeabil. 

sony xperia z

Vorbim tot de un procesor quad core şi de un Android pur, aproape standard. Când mă gândesc la Xperia Z eu văd un telefon aproape perfect. Pentru că nu aş folosi funcţiile de pe Galaxy S4 şi nici nu aş dori să mă complic cu un HTC One. 

Tot de un telefon pur, care se va lansa în România joia viitoare, vorbim atunci când spunem LG Optimus G. El este la caracteristici pure aproape identic cu Xperia Z. 13 megapixeli, quad core, 25 de GB de stocare disponibilipentru utilizator şi ecran de 4,7 inci cu doar 318 de pixeli pe inch. 

image

Aşadar, în categoria galactică, Samsung Galaxy S4 impresionează prin toate funcţiile pe care le are integrate direct din ecosistemul propriu. Dar HTC One, Sony Xperia Z sau LG Optimus sunt rivali de temut. Vor vinde la fel de mult? Nu. Din păcate nu. Dacă ar fi ca astăzi să îmi ceară cineva să-i recomand unul dintre cele patru, aş alege fără îndoială Sony Xperia Z. Ar urma Samsung Galaxy S4, HTC One şi LG Optimus G. 

Categoria phablet

Nu voi insista foarte mult pe ea. Aici avem Samsung Galaxy Note 2, Huawei Ascend Mate şi, poate, LG Optimus G Pro. Pentru faptul că au fost inovatori, au fost primii şi au învăţat să facă multitasking pe telefon, dar să ofere şi o autonomie a bateriei mare, aş alege fără îndoială Samsung Galaxy Note 2. 

Concluzia?

Ce am vrut eu cu textul acesta? M-am gândit să fac iniţial o comparaţie pură între telefoane, să vă ofer un tabel cu caracteristici. Dar nu cred că e nevoie de aşa ceva. Samsung Galaxy S3 a vândut peste 30 de milioane de bucăţi, Apple a vândut 27,5 de milioane de exemplare de iPhone 5 în ultimul trimestru din 2012 şi 17 milioane de modele 4S (în acelaşi trimestru Galaxy S3 s-a vândut în 15,4 milioane de bucăţi, potrivit Strategy Analytics). Începând din aprilie va fi momentul Samsung. Ei vor vinde probabil acelaşi volum de telefoane dar vor avea în spate două modele exemplare, Galaxy S3 şi Galaxy S2. De asemenea, profitul coreenilor şi puterea lor va veni din ecosistem: produc multe modele, pe foarte multe nişe şi pe foarte multe pieţe. 

Dar. 

Vreţi un telefon elegant, uşor şi cu care să vă obişnuiţi uşor, dar care să fie şi performant? - iPhone 5

Vreţi să simţiţi un telefon greu, cu un sistem de operare nou şi care are istoria Nokia în spate? - Lumia 920

Vreţi un telefon elegant, business, care să fie bine integrat social, chiar dacă nu are toate aplicaţiile? -

BlackBerry Z10. 

Vreţi cel mai cool şi mai performant telefon de pe piaţă? - Samsung Galaxy S4

Vreţi Android în stare pură, pe un telefon puternic şi pe care să-l scăpaţi în apă? - Xperia Z

Vreţi un Android modificat, o interfaţă plăcută şi o cameră foto impresionantă? - HTC One

Vreţi un Android puternic, cu o cameră foto foarte bună? - Optimus G

Vreţi un telefon cu ecran mare, pe care să vă exprimaţi creativitatea şi care să aibă autonomie mare? - Galaxy Note 2. 

Concluzia mea este... ce telefon v-aţi dori voi şi de ce? 

Erată, venită după remarca unui cititor (mulţumesc!): să nu uităm de Google Nexus 4 de la LG, un telefon purist. Suntem cu atât mai interesaţi să vedem ce poate, acum că Samsung pare să se fi detaşat un pic de Google. Nexus 4 ne va sosi în redacţie petru teste în următoarele săptămâni. În categoriile de mai sus, Nexus 4 intră în categoria Galaxy şi cred că e un adversar pentru Xperia Z, la nivelul Androidului pur. 

Pentru cei doritori de comparaţii: 

Samsung Galaxy S4 versus restul telefoanelor

image

Samsung Galaxy S4 versus Windows Phone

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite