Talent dincolo de simţuri: Incredibilele opere de artă ale unui pictor orb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrare de John Bramblitt FOTO Bored Panda
Lucrare de John Bramblitt FOTO Bored Panda

În mod firesc, majoritatea oamenilor privesc orbirea ca pe o dizabilitate care ar putea pune capăt unei cariere în arte vizuale, dar cazul lui John Bramblitt demonstrează că talentul poate trece dincolo de simţuri.

John Bramblitt este un pictor american care şi-a pierdut vederea în 2001, după o criză de epilepsie. Bărbatul a rămas atunci orb funcţional, ceea ce înseamnă că, deşi nu vede, poate diferenţia lumina de întuneric. În ciuda dizabilităţii lui, Bramblitt a dezvoltat o nouă metodă de a picta, prin folosirea vopselurilor cu textură care îl ajută să „simtă” culorile.

„Înlocuiesc tot ce oferă vederea cu simţul atingerii”, spune artistul. „Toate sticlele şi tuburile de vopsea din atelierul meu sunt în sistemul Braille, iar când amestec culorile folosesc reţete. Cu alte cuvinte, măsor diferite catităţi din fiecare culoare pe care o folosesc pentru a obţine nuanţa dorită”, a mai povestit Bramblitt. La început, bărbatul nu spunea celor care îi admirau operele de artă că este orb. „Nu voiam să le afecteze percepţia despre artă”, explică acesta.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite