Viaţa lângă crocodili: australienii învaţă să trăiască alături de uriaşele reptile care le invadează casele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când nivelul apelor creşte, crocodilii ajung cu uşurinţă în grădinile oamenilor FOTO The Telegraph
Când nivelul apelor creşte, crocodilii ajung cu uşurinţă în grădinile oamenilor FOTO The Telegraph

Numărul crocodililor din Australia a explodat în ultimele decenii, după interzicerea vânării lor în 1971. Acum, oamenii sunt nevoiţi să înveţe să convieţuiască alături de aceste reptile periculoase care le invadează, în mod frecvent, grădinile şi locuinţele.

Pe fondul înmulţirii excesive a acestor reptilelor, australienii se confruntă cu tot mai multe atacuri. În luna aprilie, un tânăr francez a fost muşcat de cap de un crocodil de doi metri lungime. Acest caz tragic nu este singular în Australia, anual având loc numeroase astfel de atacuri.

 „Foarte multe persoane au locuinţele construite în golfuri, în apropierea apelor, motiv pentru care crocodilii pătrund cu uşurinţă pe proprietăţile oamenilor. Primim din ce în ce mai multe apeluri de la oameni speriaţi că reptilele au pătruns în casele lor. Am avut şi cazuri în care am scos crocodili chiar şi din sufragerii“, a declarat Rachel Pearce de la Comisia pentru Parcuri şi Animale Sălbatice, din statul federal Teritoriul de Nord al ţării.

 „Când debitele râurile cresc, crocodilii ajung deseori în proximitatea oamenilor, fiind, de regulă, în căutarea animalelor de companie pe care le consideră o pradă uşoară“, a explicat Pearce.

Mărimea unui crocodil de apă sărată este relativ modestă, însă acest lucru nu îi face mai puţin inspăimântători, chiar dacă unele exemplare nu măsoară mai mult trei metri în lungime. Unii locuitori ai ţinuturilor australiene au mărturisit, însă, că au văzut şi reptile de aproape nouă metri lungime. 

„Era la fel de mare ca barca mea“, a povestit Mal Stewart, pentru BBC News.

Aproximativ 80.000 de crocodili trăiesc în Teritoriul de Nord şi 50.000 - în Queensland şi în Australia de Vest. Numărul acestora aproape că îl egalează pe cel al locuitorilor oraşului Darwin, reşedinţa Teritoriul de Nord.

Crocodilii sunt o specie de reptile care şi-a păstrat aproape toate caracteristicile de acum 200 de milioane de ani. Instinctul de vânător este greu de egalat de alte reptile, iar - odată ajunşi la maturitate - au cele mai puternice fălci din întregul regn animal.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite