Un moment astronomic rar: gaura neagră distruge o stea şi elimină resturi ale ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de astrofizicieni susţine că a observat un eveniment extrem de rar. După ce o stea a fost devorată de o gaură neagră masivă, resturi ale acesteia au fost eliminate în spaţiu.

Evenimentul este extrem de rar, deoarece resturi de materie au mai scăpat găurilor negre şi stele au mai fost distruse de acestea, dar cele două momente nu s-au întâmplat în aproximativ aceeaşi perioadă. Steaua care a fost ucisă de gaura neagră era destul de asemănătoare cu Soarele, însă se afla la 300 de milioane de ani-lumină.

Distrugerea acestei ţări de către gaura neagră a fost descoperită de o echipă de la Universitatea de Stat din Ohio. Odată anunţat, Sjoert van Helzen, unul dintre cercetătorii care au participat la această observaţie, l-a contactat pe astrofizicianul Rob Fender, de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, pentru a începe urmărirea acestui eveniment. Pentru observaţie au folosit stateliţi şi telescoape radio. ”Astfel de evenimente sunt extrem de rare. Este pentru prima dată când suntem martorii distrugerii unei stele, care este urmată de eliberarea unui jet de materie”, a declarat Sjoert van Velzen, conform HotNews.

”Din punct de vedere ştiinţific, pe cât de frumos este procesul prin care o stea este distrusă de către o gaură neagră, pe atât este de complicat şi departe de a fi pe deplin înţeles. Din observaţiile noastre, am descoperit că fluxurile de resturi pot crea jeturi destul de rapide, ceea ce este o contribuţie valoroasă în construirea unei teorii consistente în ceea ce priveşte evenimentele respective”, a completat Sjoert van Velzen.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite