Un avion electric a făcut un zbor în Slovenia cu energie generată de hidrogen lichid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avion propulsat cu motor electric alimentat cu energie generată de hidrogen lichid a efectuat luni, în Slovenia, ceea ce se consideră a fi primul zbor al unui aparat cu astfel de caracteristici. Anunțul a fost făcut de cele trei companii europene care au realizat zborul cu acest avion electric.

Avionul elecric a făcut un zbor cu hidrogen lichid  FOTO Profimedia (arhivă)
Avionul elecric a făcut un zbor cu hidrogen lichid FOTO Profimedia (arhivă)

Companiile H2Fly (Germania), Air Liquide (Franţa) şi cea slovenă Pipistrel au realizat acest zbor, calificat drept „revoluţionar”, cu un avion cu patru locuri, propulsat de un motor electric. Acestea consideră această experienţă crucială pentru viitorul transportului aerian fără emisii de carbon, relatează surse citate de Agerpres.

Cu un zbor experimental al avionului HY4 punem bazele pentru zboruri pe mari distanţe fără emisii”, a declarat directorul H2Fly, Josef Kallo, pentru postul de televiziune. El a adăugat că este vorba despre „un moment crucial în utilizarea hidrogenului pentru propulsarea avioanelor.”

Adecvat pentru zboruri pe distanțe lungi

Am verificat dacă hidrogenul lichid este adecvat pentru zborurile fără emisii atât pe distanţe medii cât şi lungi”, a precizat Kallo.

Acesta a explicat că, graţie hidrogenului lichid, s-a dublat distanţa zborului pe care un avion îl poate face (1.500 kilometri), comparativ cu 700 atinşi în 2016 cu hidrogen gazos.

Şeful companiei germane a estimat că primele zboruri ale unor avioane comerciale, cu 40 de pasageri, pot fi aşteptate la finele actualului deceniu, zboruri scurte în Europa.

Proiectul aeronautic a fost sprijinit de investitori privaţi, Guvernul german, fonduri europene şi Universitatea din Ulm (Germania).

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite