Arabia Saudită vrea să construiască un oraş ecologic, fără maşini şi fără emisii de carbon VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arabia Saudită, primul exportator de petrol brut în lume, a anunţat duminică lansarea unui oraş ecologic, „fără maşini, fără drumuri rutiere, fără emisii de CO2”, la NEOM, o zonă din nord-vestul regatului aflată în curs de dezvoltare.

Regiune futuristă şi turistică, NEOM figurează pe lista megaproiectelor construite în prezent de Arabia Saudită în scopul diversificării economiei, pentru a nu mai depinde de exporturile de aur negru.

„În calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al NEOM, vă prezint The Line, un oraş care poate găzdui un milion de locuitori pe 170 de kilometri lungime şi va conserva zone naturale”, a anunţat prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman într-o declaraţie retransmisă la TV.

Un oraş „fără maşini, fără drumuri rutiere, fără emisii de carbon”, a subliniat liderul de facto al primei economii a lumii arabe, clasată frecvent printre ţările cele mai poluatoare din lume.

„Noi trebuie să transformăm oraşele în oraşe ale viitorului”, a insistat prinţul saudit, evocând o „revoluţie civilizaţională”.

Detaliile proiectului The Line vor fi comunicate ulterior, a dat asigurări el.

The Line va fi un oraş pietonal care va dispune de numeroase facilităţi, de la şcoli şi centre de sănătate, la spaţii verzi şi transporturi în comun de mare viteză cu trasee prevăzute să dureze cel mult puţin peste 20 de minute, potrivit unui comunicat al NEOM. Se va baza pe tehnologii de inteligenţă artificială şi „echipamente alimentate cu energie 100% regenerabilă”.

Construcţia The Line va începe în primul trimestru al anului 2021 şi va fi finanţată de Fondul de Investiţii Publice al Arabiei Saudite, principalul instrument al politicii de diversificare a economiei ţării.

Proiectul va permite crearea a 380.000 de locuri de muncă şi va contribui la PIB cu 180 de miliarde de riali (peste 39 de miliarde de euro) până în 2030, notează comunicatul emis de NEOM.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite