Zone fără emisii de carbon în reședințe de județ. Pregătiri pentru noua măsură UE

0
0
Publicat:

Municipiile reședință de județ vor trebui să aibă stabilite zone cu emisii zero de carbon. Este o directivă a Uniunii Europene, care trebuie implementată și în țara noastră.

Autobuzele electrice vor pătrunde în curând și la Focșani FOTO: Adevărul
Autobuzele electrice vor pătrunde în curând și la Focșani FOTO: Adevărul

În zonele cu emisii zero de carbon stabilite de municipalități, vor fi permise doar autovehicule electrice, biciclete sau alte mișloace de transport nepoluant, în timp ce vehiculele poluante vor fi taxate.

Acest lucru va însemna că vehiculele cu emisii mari nu mai pot pătrunde în acele zone stabilite de municipalități, practic se va limita accesul mașinilor care poluează atmosfera.

În schimb, în aceste zone vor fi premise doar vehicule electrice, biciclete sau alte mijloace de transport nepoluant.

În municipiul Focșani se derulează un proiect cu fonduri europene de resistematizare a infrastructurii de transport, mai ales că municipalitatea va cumpăra cu bani europeni 36 de autobuze electrice.

„Este o tendință pe care ne-o impune Uniunea Europeană și care a avut un real succes în alte state, unde deja știu că aproape tot timpul anului se circulă cu bicicleta. Și vă dau câteva exemple de state nordice, cum ar fi Danemarca, cum ar fi Finlanda, cum ar fi Estonia, unde se circulă cu bicicleta intens chiar și pe timp de iarnă. Și cred că populația de acolo este mult mai sănătoasă decât în România. Și poate tindem și noi odată spre acest domeniu”, spune primarul municipiului Focșaniului, Cristi Misăilă.

Numere verzi pentru mașinile cu emisii zero

Primarul mai spune că aceste lucruri odată ce vor fi implementate, vor fi acceptate. Și speră că generația tânără va înțelege și va fi mult mai receptivă la aceste modificări.

Primele autobuze electrice ar urma să sosească în Focșani în două săptămâni, printr-un proiect finanțat cu fonduri externe, iar recent Consiliul Local a aprobat depunerea altor proiecte de cumpărare de autobuze electrice, finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

În vigoare este deja un ordin al Ministerului Mediului, care prevede ca mașinile cu emisii zero de dioxid de carbon să  aibă numere de înmatriculare verzi.

Când se va stabili și în România care vor fi zonele cu zero emisii de carbon, aceste plăcuțe cu numere verzi vor garanta șoferilor unele beneficii, cum ar fi accesul gratuit, dar și scutiri de la taxe și impozite.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite