Spectacol pe cer: Superluna vine la pachet cu Perseidele unei comete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum s-a văzut Superluna în iulie. FOTO Reuters
Cum s-a văzut Superluna în iulie. FOTO Reuters

Weekend-ul acesta, pasionaţii de astronomie pot vedea două fenomene în acelaşi timp: cea mai mare lună şi cea mai mare ploaie de meteori.

Noaptea de 10 august va marca un moment important pentru pasionaţii astronomiei din întreaga lume. Luna va ajunge la apogeu şi, fiind şu Lună plină, va deveni Superlună. În acelaşi timp, cometa Swift-Tuttle va face cadou Terrei Perseidele, o ploaie de meteori, rămăşiţe pe orbita acesteia.

Peste 100 de stele căzătoare vor putea fi văzute în fiecare oră

Perseidele apar în fiecare an, la coada cometei Swift-Tuttle. La sfârşitul lui iulie, Pământul intră în zona acestor reziduuri. Swift-Tuttle, cu un ciclu de 133 de ani, e cel mai mare obiect stelar care trece pe lângă Pământ şi lasă în urmă Perseidele, cei mai strălucitori meteori de pe cer. De asemenea, Perseidele au şi cel mai mare număr de meteori din toate ploile de meteoriţi.

Meteorii pot fi înţeleşi ca bile de foc ce circulă cu 200.000 de kilometri pe oră, potrivit Societăţii Americane a Meteorilor. Anul acesta, Perseidele se vor vedea cel mai bine pe 11, 12 şi 13 august. Aşadar, dacă aveţi un telescop performant, puteţi vedea meteoriţi în faţa Lunii şi vă pot ieşi fotografii spectaculoase. Dacă cerul este senin, veţi putea vedea peste 100 de stele căzătoare pe oră.

În acelaşi timp, Luna va părea cu 14% mai mare şi va fi cu 30% mai strălucitoare. Din acest motiv, există o problemă - pasionaţii pot vedea doar cele mai strălucitoare bucăţi de meteorit, deoarece intensitatea lunară va fi prea mare.

Superluna nu este un fenomen atât de rar pe cât se crede. Ultima Lună plină, coroborată cu o orbită care a dus satelitul natural al Pământului mai aproape de noi, a avut loc pe 12 iulie. Termenul a apărut în 1979, de la un discurs al astrologului Richard Nolle, şi nu este acceptat de comunitatea ştiinţifică.

image
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite