pamant - ultimele știri
Un asteroid de mici dimensiuni descoperit în luna august şi numit 2024 PT5 va fi tras pe orbită în jurul Pământului, acționând ca o a doua „mini-lună” a planetei pentru o scurtă perioadă de timp.
În următoarele săptămâni, un asteroid de zece metri (2024 PT5) va fi tras pe orbită în jurul Pământului, devenind o „mini-lună” temporară pentru planeta noastră. Experții au luat în considerare puterea sa distructivă.
Oamenii de știință avertizează că asteroidul cunoscut sub numele de „Zeul Haosului” ar putea trece foarte aproape de Pământ pe 13 aprilie 2029, ridicând îngrijorări cu privire la un posibil impact catastrofal, deși șansele reale rămân extrem de mici.
Adepții teoriei conspirației susțin că Pământul se va confrunta cu evenimente catastrofale pe 28 septembrie. Această previziune este legată de „Profeția lunii sângerii”, care susține că lumea se va sfârși după ultima dintre cele patru eclipse de lună.
O echipă de oameni de știință condusă de ecologistul Kevin Rose de la Rensselaer Polytechnic Institute din SUA a declarat că rezervele de oxigen dizolvat din oceanele Pământului se epuizează rapid.
În adâncul Pământului se află o minge metalică solidă care se rotește independent de planeta noastră, ca un vârf care se rotește în interiorul unui vârf mai mare, învăluit în mister.
Doi asteroizi de mari dimensiuni vor trece pe lângă Pământ în această săptămână, un eveniment rar, perfect sincronizat cu celebrarea Zilei Asteroizilor din acest an.
Centrul de prognoză meteo spaţială din Statele Unite a lansat o alertă de furtuni geomagnetice care vor lovi Pământul în acest weekend, informează DPA.
Atingerea obiectivului de zero emisii nete până la jumătatea secolului este considerată în mod convențional ca fiind cea mai mare șansă a umanității de a împiedica creșterea temperaturii Pământului (care a depășit deja cu 1,2 grade Celsius nivelul din perioada preindustrială).
Potrivit astronomilor, asteroidul va trece, peste aproximativ 5 ani şi jumătate, la mică distanță de Pământ, devenind obiectul ceresc de o asemenea dimensiune care se va apropia cel mai mult de planeta noastră în istoria modernă.
De-a lungul deceniilor, astronomii au căutat semne de viață extraterestră și chiar au identificat câteva locuri posibile pentru locuit, în alte părți ale Universului. Totuși nu există încă nicio dovadă concretă a existenței extratereștrilor.
Calota glaciară din vestul Antarcticii va continua să se topească în acest secol indiferent de cât de mult îşi va reduce omenirea emisiile de gaze care cauzează încălzirea planetei noastre, au descoperit cercetătorii de la British Arctic Survey.
Într-o evaluare științifică de „sănătate globală” fără precedent, oamenii de știință au avertizat că Pământul se află într-o stare precară, asemănătoare cu a unui pacient cu tensiune arterială foarte mare, înaintea unui atac de cord iminent.
Australia ar putea adăposti un secret imens. Într-un articol pentru The Conversation, geologul Andrew Glikson și-a expus ultimele cercetări care sugerează că un crater provocat de un asteroid ar putea fi ascuns în solul australian, iar indiciile par să arate că ar fi cel mai mare de pe Pământ.
Impactul activității umane asupra Pământului ar putea avea ca rezultat un haos nebănuit, din care nu există cale de întoarcere, au descoperit fizicienii, conform ScienceAlert.
Un grup de astronomi români a descoperit un asteroid care va trece la distanța de 170.000 km de Pământ (aproximativ jumătate din distanța Pământ – Lună) în data de 25 martie 2023.
Astronomii au descoperit, recent, o nouă posibilă cometă strălucitoare institulată „C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS”. Numele complicat al cometei i se trage de la faptul că a fost descoperită de programul Atlas (Africa de Sud) pe 22 februarie 2023.
Cometa C/2022 E3 (ZTF), care trece pe lângă Pământ după o perioadă de 50.000 de ani, se va afla în punctul cel mai apropiat de planeta noastră la 1 februarie, atingând apogeul strălucirii sale.
Video Un mic asteroid trece prin apropierea Pământului, NASA spune că nu constituie un pericol VIDEO
Un mic asteroid, de mărimea unui camion, va trece prin apropierea Pământului în noaptea de joi spre vineri, având una dintre cele mai apropiate traiectorii de Pământ înregistrate vreodată la un astfel de corp ceresc, însă fără a constitui un pericol.
O cometă rară strălucitoare va putea fi văzută pe cer, după un decalaj lung de peste 50.000 de ani. Cât de aproape va fi cometa verde de planeta noastră?
O misiune NASA a descoperit o exoplanetă de mărimea Pământului pe care s-ar putea locui. Aceasta a fost denumită TOI 700 e și orbitează în jurul unei stele mici, aflată la aproximativ 100 de ani lumină distanță de sistemul nostru solar, scrie CNN.
O planetă îndepărtată care se apropie periculos de mult de steaua sa îmbătrânită a fost detectată în premieră de astronomii, potrivit Le Figaro.
Imaginea a fost transmisă de capsula Orion, o navă spațială a NASA care derulează o misiune în jurul părții îndepărtate a Lunii.
Nu există organisme cunoscute pe Pământ care să trăiască pentru eternitate. Dar sunt numeroase organisme care trăiesc foarte mult timp. Iar unele dintre ele au o biologie foarte asemănătoare cu a noastră.
O echipă de arheologi a continuat săpăturile începute anii trecuţi pe un şantier al unui sat preistoric din Neamţ, noi descoperiri de senzaţie fiind făcute de cercetători
Experţii preconizează că o furtună geomagnetică va lovi câmpul magnetic al Pământului pe 6 iulie după ce, la începutul săptămânii trecute, o erupţie solară masivă aproape a lovit planeta noastră.
Cercetătorii au găsit dovezi care sugerează că dezvoltarea nucleului interior al planetei în urmă cu o jumătate de miliard de ani ar fi putut juca un rol esenţial în evoluţia vieţii pe Pământ, relatează The Guardian.
În timp ce majoritatea dintre noi ne sufocăm sub arşiţa greu de suportat mai ales în oraşe, există o categorie de oameni care duc o viaţă de invidiat, fără griji şi deloc interesaţi de gradele din termometre. Vorbim despre un număr din ce în ce mai m...
O delegaţie formată din preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, europarlamentarul Dragoş Benea şi prefectul judeţului Bacău, Lucian Bogdănel, s-a întâlnit cu Papa Francisc în Piaţa Sf.Petru din Roma....
Telescopul Spaţial James Webb va explora noi lumi stâncoase pentru a analiza geologia acestor planete mici aflate la 50 de ani-lumină distanţă. Printre planelete vizate este şi 55 Cancri e, care „arde continuu”, fiind acoperită de lavă.
În Asia Mică, pe teritoriul Turciei de astăzi, în adâncurile pământului se află printre cele mai misterioase construcţii subterane realizate de mâna omului. Este vorba despre sute de oraşe, unele foarte complexe, despre care nu se ştie cu exactitate ...
Joi, 12 mai, începând cu ora 10.00, Muzeul Naţional al Agriculturii invită ialomiţenii să asiste la procesiunea Caloianului/Scaloianului, pe traseul de la muzeu până în Piaţa Revoluţiei şi înapoi.
Într-o gospodărie de la ţară, la Smeeni, în judeţul Buzău, este un veritabil univers al florilor. Stă ascuns în spatele unei casecare unui simplu trecător prin sat nu-i sugerează mare lucru.
Până pe 15 mai se va desfăşura etapa din acest an a „Programului pentru creşterea/ uniformizarea precipitaţiilor în regiunile Banat, vestul Olteniei, sud-estul şi nord-nord-estul României”.
În nordul extrem al Moldovei, într-o comună botoşăneană se află unul dintre cele mai fertile soluri din România. Este un tip de cernoziom cu ajutorul căruia, înainte de Revoluţie, erau scoase producţii record.
Eliberarea exemplarelor reabilitate s-a făcut în situl Natura 2000, în Lunca Siretului Inferior, din zona localităţilor Bilieşti-Suraia-Vânători.
În cadrul evenimentului au fost invitaţi şi specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica pământului, care vor vorbi despre cutremurul din 4 martie 1977.
Cei trei astronauţi ai misiunii Shenzhou-13 au revenit pe Pământ, sâmbătă, după şase luni petrecute pe Staţia Spaţială Chineză, informează AFP.
Oamenii de ştiinţă au descoperit primul meteor interstelar care a lovit Pământul, conform unui document publicat de Comandamentul Spaţial al Statelor Unite. Evenimentul a avut loc în 2014, a fost confirmat în 2019 şi declasificat abia acum. Un meteor...
Din interceptările de la una dintre faptele pentru care Ionel Arsene, şeful Consiliul Judeţean Neamţ, a fost condamnat, reiese modul în care s-a încercat compromiterea unui adversar politic.
În martie 1949, în urmă cu peste şapte decenii, Dobrogea a devenit prima regiune colectivizată. Proprietăţile au fost confiscate în întregime, cu tot cu animale, maşini agricole şi clădiri.
Ministerul Agriculturii va iniţia în 2022 un program care-i va ajuta pe fermieri să cumpere terenuri agricole, punându-le la dispoziţie fonduri şi garanţii de stat.
Un muncitor a murit după ce un mal de pământ a căzut peste
el. Poliţia şi ITM au declanşat o anchetă
Un accident de muncă a avut vineri, 14 ianuarie, în satul băcăuan Cetăţuia. Un muncitor de 33 de ani care lucra la reţeaua de apă a decedat după ce un mal de pământ s-a prăbuşit peste el....
„Don’t Look Up“, filmul lansat pe 24 decembrie de Netflix, a stârnit ample controverse pe reţelele sociale. Într-un interviu exclusiv pentru „Weekend Adevărul“, acordat prin intermediul Netflix, Dr. Amy Mainzer, consultantul ştiinţific al producţiei,...
Cel mai apropiat punct de Soare al orbitei eliptice a Terrei este situat la mai mult de 147 de milioane de kilometri de acesta.
Într-un cătun din judeţul Botoşani s-a născut cel mai nordic şi cel mai nou brand viticol, artizanal, din România. Este vorba despre o cramă şi o vie, gândite după model italian, de un sătean îndrăgostit de struguri.
Un muncitor care lucra la reţeaua
de canalizare dintr-o comună prahoveană prins sub un mal de pământ
Accidentul de muncă s-a petrecut marţi, 14 decembrie, în comuna prahoveană Ceptura. Din primele informaţii, muncitorul, prins sub malul de pământ, este inconştient.
Alexandru Averescu, comandantul Armatei Române în Primul Război Mondial, dar şi primul ministru al României în mai multe guverne, a fost cel care a reuşit la Mărăşti să oprească înaintarea nemţilor şi împiedicarea ocupării Moldovei de către inamic.
Traficanţii de diamante ale pământului au primit o lovitură, hazadul facând ca poliţiştii să descopere un transport ilicit după ce cărăuşul a comis o mare gafă în trafic.
Ginel Stegaru este individul care şi-a ţinut ascunsă mama moartă aproape jumătate de an, ca să-i încaseze pensia. Grozăvia a ieşit la iveală după ce poştăriţa din comună i-a alertat pe poliţişti. Oamenii legii au găsit cadavrul sub un morman de frunz...
Pământul reflectă mai puţină lumină pe măsură ce clima sa continuă să se schimbe, conform unui studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Big Bear Solar Observatory din California de Sud şi publicat în revista Geophysical Research Letters.
Şoseaua din pământ este folosită de sute de ani de locuitorii unor comune din partea centrală a judeţului Galaţi, însă autorităţile nu au avut-o niciodată pe lista de priorităţi, deşi variantele ocolitoare presupun trasee mai lungi cu zeci de kilomet...
Incident grav în oraşul Tecuci, judeţul Galaţi. Doi tineri au fost bătuţi cu bestialitate de un bărbat. Acesta s-a supărat că tinerii ar fi făcut gălăgie în faţa blocului. Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru loviri şi alte violenţe.
Autorităţile locale din municipiul Botoşani asfaltează străzile din bani publici în condiţiile în care ţevile subterane de alimentare cu apă sunt foarte vechi şi cedează frecvent. Asftel, trebuie schimbate, iar asfaltul proaspăt turnat trebuie spart ...
Poliţistul Iulian Creţ a relatat despre modul în care a reuşit să salveze un tânăr peste care s-a prăbuşit un mal de pământ, îngropându-l complet.
Un tânăr din Deva peste care s-a prăbuşit un mal de pământ, îngropându-l complet, a fost salvat de un poliţist, aflat în timpul liber.
Pe 26 iulie 2021 s-au împlinit 50 de ani de la prima misiune în care NASA a trimis pe lună un rover. Misiunea Apollo 15 a fost cea de-a patra misiune cu echipaj uman pe Lună şi prima care a explorat marginea de sud-est a regiunii Mare Imbrium (Marea ...
Omenirea şi-a folosit până joi - ”ziua depăşirii” - resursele biologice pe care Pământul le poate genera în decurs de un an, anunţă într-un comunicat Fundaţia Mondială a Naturii (WWF), relatează Reuters.