SpaceX are concurenţă. Contractul semnat de Jeff Bezos cu Telesat ameninţă supremaţia companiei lui Musk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO via Reuters
FOTO via Reuters

Blue Origin, compania spaţială a miliardarului Jeff Bezos, a semnat un acord cu compania canadiană Telesat care prevede lansarea unei părţi a unei constelaţii de sateliţi care va asigura servicii de internet rapid pentru guverne şi companii din întreaga lume, au anunţat joi cele două companii, transmite Reuters.

Contractul aduce un client important pentru strategia Blue Origin de a obţine o cotă cât mai mare pe piaţa serviciilor de lansare a sateliţilor, cu ajutorul rachetei de mare capacitate New Glenn, planificată să intre în exploatare în 2021.

Telesat, susţinută de compania Loral Space & Communications, a anunţat în octombrie că a efectuat primul test în direct de furnizare de internet broadband prin intermediul unui satelit aflat pe orbita joasă a Pământului. Compania intenţionează ca în 2022 să ofere servicii broadband cu ajutorul unei constelaţii de aproape 300 de sateliţi.

Blue Origin va plasa pe orbită un număr care nu a fost dezvăluit de sateliţi din această constelaţie, printr-o serie de lansări, au arătat companiile.

”Reţeaua Telesat va accelera dezvoltarea serviciilor de internet 5G, va realiza conexiuni cu serviciile prin fibră în zonele rurale şi comunităţile izolate şi va stabili noi nivele de performanţă pentru conectivitatea comercială şi guvernamentală”, potrivit unui comunicat al companiei.

Telesat se află între o serie de companii concurente care intenţionează să lanseze constelaţii de sateliţi pentru furnizarea de internet din spaţiu. Între aceste companii se mai află OneWeb, din McLean, Virginia, care se pregăteşte să efectueze prima lansare în februarie, şi proiectul SpaceX Starlink al lui Elon Musk, care plănuieşte la rândul său o lansare în acest an.

Piaţa globală de servicii broadband şi de televiziune prin sateliţi valorează 127,7 miliarde de dolari, potrivit estimărilor Industriei de Sateliţi, cu mult peste piaţa serviciilor de lansare a sateliţilor, de 5,5 miliarde de dolari.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite