Sistemul de curenți din Oceanul Atlantic se apropie de un punct de inflexiune „devastator”, potrivit unui studiu

0
Publicat:

Prăbușirea sistemului de curenți care ajută la reglarea climei globale ar fi atât de rapidă încât adaptarea ar fi imposibilă, scrie The Guardian.

Sistemul de curenți din Atlantic reglează clima globală Foto Shutterstock
Sistemul de curenți din Atlantic reglează clima globală Foto Shutterstock

Circulația Oceanului Atlantic se îndreaptă spre un punct de inflexiune care reprezintă "o veste proastă pentru sistemul climatic și pentru omenire", potrivit unui studiu.

Oamenii de știință care au realizat cercetarea s-au declarat șocați de viteza prognozată a colapsului odată ce punctul va fi atins, deși au precizat că încă nu se poate prezice cât de repede se va întâmpla acest lucru.

Utilizând modele computerizate și date din trecut, cercetătorii au dezvoltat un indicator de avertizare timpurie pentru prăbușirea Sistemului de circulaţie interoceanic(Amoc), un vast sistem de curenți oceanici care este o componentă cheie în reglarea climei globale.

Cercetătorii au descoperit că Amoc este deja pe cale să se schimbe brusc, ceea ce nu s-a mai întâmplat de peste 10.000 de ani și ar avea implicații grave pentru mari părți ale lumii.

Amoc, care cuprinde o parte din Curentul Golfului și alți curenți puternici, este o bandă transportoare marină care transportă căldura, carbonul și nutrienții de la tropice spre Cercul Polar, unde se răcește și se scufundă în adâncul oceanului. Această agitație ajută la distribuirea energiei în jurul Pământului și modulează impactul încălzirii globale provocate de om.

Dar sistemul este erodat de topirea mai rapidă decât se aștepta a ghețarilor din Groenlanda și a ghețarilor arctici, care varsă apă dulce în mare și împiedică scufundarea apei mai sărate și mai calde din sud.

amoc jpeg

Amoc a scăzut cu 15% din 1950 și se află în cea mai slabă stare din ultimul mileniu, potrivit unor cercetări anterioare care au dus la speculații privind apropierea unui colaps.

Până acum nu a existat un consens cu privire la cât de grav va fi acesta. Un studiu de anul trecut, bazat pe schimbările temperaturilor de la suprafața mării, a sugerat că punctul de inflexiune ar putea avea loc între 2025 și 2095. Cu toate acestea, Met Office din Marea Britanie a declarat că schimbările mari și rapide ale Amoc sunt "foarte puțin probabile" în secolul XXI.

Noua lucrare, publicată în revista Science Advances, a deschis un nou drum prin căutarea unor semne de avertizare în nivelurile de salinitate la limita sudică a Oceanului Atlantic, între Cape Town și Buenos Aires. Simulând schimbările pe o perioadă de 2.000 de ani pe modele computerizate ale climei globale, a constatat că o scădere lentă poate duce la o prăbușire bruscă în mai puțin de 100 de ani, cu consecințe dezastruoase.

Potrivit documentului, rezultatele au oferit un "răspuns clar" cu privire la posibilitatea unei astfel de schimbări bruște: "Aceasta este o veste proastă pentru sistemul climatic și pentru omenire, deoarece până acum se putea crede că bascularea Amoc era doar un concept teoretic și că bascularea va dispărea de îndată ce va fi luat în considerare întregul sistem climatic, cu toate reacțiile sale suplimentare".

De asemenea, a cartografiat unele dintre consecințele prăbușirii Amoc. Nivelul mării în Atlantic ar crește cu un metru în unele regiuni, inundând multe orașe de coastă. Sezoanele umede și uscate din Amazon s-ar inversa, ceea ce ar putea împinge pădurea tropicală deja slăbită dincolo de propriul punct de inflexiune. Temperaturile din întreaga lume ar fluctua mult mai neregulat. Emisfera sudică ar deveni mai caldă. Europa s-ar răci drastic și ar avea mai puține precipitații. Deși acest lucru ar putea părea atrăgător în comparație cu tendința actuală de încălzire, schimbările ar lovi de 10 ori mai repede decât în prezent, făcând adaptarea aproape imposibilă.

"Ceea ce ne-a surprins a fost viteza cu care se produce bascularea", a declarat autorul principal al lucrării, René van Westen, de la Universitatea din Utrecht. "Va fi devastator".

El a spus că nu există încă suficiente date pentru a spune dacă acest lucru se va întâmpla în următorul an sau în secolul următor, dar atunci când se va întâmpla, schimbările sunt ireversibile la scara timpului uman.

Între timp, direcția de deplasare este, fără îndoială, într-o direcție alarmantă.

"Ne îndreptăm spre ea. Asta este destul de înfricoșător", a spus van Westen. "Trebuie să luăm mult mai în serios schimbările climatice".

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite