Ce se va întâmpla dacă schimbările climatice vor duce la prăbușirea curentului Oceanului Atlantic?
0Un studiu publicat luni a concluzionat că topirea gheții din Groenlanda, cauzată de schimbările climatice, ar putea duce la prăbușirea Circulației Meridionale de Răsturnare a Atlanticului (AMOC) începând cu anul 2025, ceea ce ar avea consecințe dramatice pentru planetă.
AMOC aduce apă caldă la nord și la est dinspre Caraibe, în timp ce aduce apă rece din Arctica spre sud. Dacă s-ar opri brusc, oamenii de știință cred că America de Nord ar suferi schimbări meteorologice, cum ar fi uragane mai severe, iar nordul Europei ar deveni mult mai rece, scrie yahoo.com.
Dar nu este probabil să vedeți igluuri în Londra prea curând. În timp ce climatologii spun că prăbușirea AMOC este o amenințare reală și că noul studiu ridică un semnal de alarmă legitim că am putea trece mai repede decât se credea până acum de un punct cheie al schimbărilor climatice, există încă multe lucruri pe care nu le știm despre momentul exact în care s-ar putea întâmpla.
"Cred că, în acest caz, autorii au descoperit ceva real", a declarat pentru Axios Michael Mann, un climatolog de la Universitatea din Pennsylvania. "Am putea vorbi de decenii, mai degrabă decât de un secol".
De ce este AMOC atât de important
AMOC face parte din ceea ce Administrația Națională pentru Oceane și Atmosferă a SUA numește "banda de transport a oceanelor globale". Acest lucru menține nordul Europei cu câteva grade mai cald decât ar fi altfel la acea latitudine - Parisul este mai la nord decât renumitul Montreal, care este friguros în timpul iernii, de exemplu.
De ce este în pericol
În ultimii ani, studiile au arătat că acest curent este cel mai slab din ultimii 1.000 de ani. Deși oamenii de știință nu sunt siguri de ce, mai multe studii au atribuit această slăbire unui aflux de apă dulce provenit din topirea gheții arctice, inclusiv a calotei de gheață din Groenlanda, și din creșterea precipitațiilor - ambele fiind rezultate ale încălzirii globale. AMOC este determinată de scufundarea apei reci mai grele, care ridică apa caldă la suprafață, dar, deoarece apa dulce este mai ușoară decât apa sărată, a redus tendința de scufundare a apei mai reci de la suprafață.
Ce a descoperit noul studiu
Cercetătorii au folosit date privind temperatura la suprafața mării care datează din 1870 pentru a estima puterea curentului AMOC de-a lungul timpului. Făcând o proiecție în viitor, pornind de la slăbirea treptată a sistemului, ei au estimat că acesta se va prăbuși între 2025 și 2095, data cea mai probabilă fiind în jurul jumătății secolului.
Ce ar însemna un colaps
Pe lângă o vreme mai rece la latitudini nordice, un colaps al AMOC ar avea efecte de amploare, inclusiv o creștere a nivelului mării în Atlantic, o scădere a precipitațiilor în Europa și America de Nord și modificări ale modelelor musonice în America de Sud și Africa, a raportat Reuters în 2021, citând o agenție guvernamentală britanică.
Astfel de evenimente nu sunt fără precedent. The Washington Post a privit înapoi la sfârșitul ultimei ere glaciare, când studiile sugerează că o "inundație de apă dulce s-a revărsat în Atlantic, oprind AMOC și scufundând o mare parte din emisfera nordică - în special Europa - într-un frig profund" care a durat 1.000 de ani.
Motivele pentru care unii oameni de știință se împotrivesc
Estimările anterioare cu privire la momentul în care ar putea avea loc o posibilă prăbușire a curentului au fost mult mai puțin îngrijorătoare. În 2019, Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice a estimat că AMOC se va slăbi în acest secol, dar că un colaps total în următorii 300 de ani era probabil doar în cele mai grave scenarii.
Unii oameni de știință spun că este prematur să se revizuiască această evaluare. Aceștia susțin că există prea mulți factori diferiți care afectează curentul pentru a proiecta cu exactitate dacă și când se va prăbuși.
"Știm că există posibilitatea ca AMOC să se oprească la un moment dat din ceea ce face acum, dar este foarte greu să avem certitudini în această privință", a declarat pentru BBC Penny Holliday, șefa grupului de fizică marină și climă oceanică de la Centrul Național de Oceanografie, un institut de cercetare britanic.
Faptul că studiul a folosit temperaturile de la suprafața oceanului din trecut ca indicator al puterii AMOC - deoarece datele reale privind AMOC nu datează decât din 2004 - reprezintă o limitare, potrivit unora.
Punctele de consens între cercetători sunt că prăbușirea iminentă a AMOC este o posibilitate foarte îngrijorătoare și că este nevoie de studii suplimentare.
"Există încă o mare incertitudine cu privire la locul în care se află punctul de basculare al AMOC, dar noul studiu adaugă dovezi că acesta este mult mai aproape decât am crezut", a declarat pentru The Guardian Stefan Rahmstorf, profesor de fizică a oceanelor la Universitatea din Potsdam, Germania.
"Deși studiul probabil supraestimează șansele în acest secol, incertitudinea este mare & consecințele potențiale ale unei perturbări a AMOC sunt extrem de mari", a scris pe Twitter Daniel Swain, un climatolog de la UCLA.
Cu toate acestea, Peter Ditlevsen, profesor de fizică climatică la Universitatea din Copenhaga și unul dintre autorii raportului, a declarat pentru CNN că el și coautorii săi sunt "foarte încrezători că acesta este un rezultat solid".
"Este cu adevărat înfricoșător", a spus el. "Nu este ceva ce ai pune cu ușurință în documente".