Premiera istorică a ruşilor: astronauţii au dus torţa olimpică în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o premieră istorică, Rusia duce torţa olimpică în spaţiu. Doi astronauţi ruşi au scos simbolul Jocurilor Olimpice în spaţiu şi acum se poate spune despre competiţia pe care Rusia o va găzdui anul viitor că a depăşit graniţele Pământului.

Oleg Kotov şi Sergei Riazanski sunt cei doi ruşi care au dus torţa olimpică în spaţiu. E vorba de o versiune neaprinsă a acesteia, dar simbolistica pe care o poartă a rămas. Distanţa aproximativă la care s-a întâmplat evenimentul este de 420 de kilometri deasupra Pământului, notează BBC. Torţa Olimpică a ajuns marţi pe Staţia Spaţială Internaţională cu o rachetă Soyuz.

Imaginile pe care le-a furnizat NASA până acum au fost realizate cu ajutorul unor camere montate în căştile de protecţie pe care le poartă astronauţii. Totuşi, cei doi ruşi n-au avut parte doar de distracţie, cu ocazia ieşirii în spaţiu ei au trecut şi printr-o operaţiune de mentenanţă a staţiei. Înaintea ieşirii în spaţiu, Kotov a spus că vrea să fie un eveniment spectaculos.

Torţa olimpică nu este la prima călătorie în spaţiu, s-a mai întâmplat în 1996 şi 2000, dar atunci n-a fost scoasă propriu-zis în spaţiu, în afara staţiei spaţiale. Totuşi, în niciunul dintre cazuri n-a fost aprinsă, deoarece în spaţiu oricum nu există oxigen, iar în interiorul staţiei spaţiale l-ar consuma pe cel disponibil şi ar putea genera alte riscuri pentru echipaj. BBC mai scrie că jocurile olimpice de la Soci vor costa circa 50 de miliarde de dolari, cele mai costisitoare de până acum.

Torţa va reveni pe Terra duminică, la bordul unei capsule Soyuz, iar „hamalii“ vor fi astronautii Fiodor Iurcikin, Karen Nyberg şi Luca Parmitano care se întorc dintr-o misiune de cinci luni şi jumătate în spaţiu. În afară de călătoria în spaţiu, torţa olimpica va fi ajunge şi în adâncurile Lacului Baikal din Siberia. Ruşii încearcă astfel să pară îndrăzneţi şi moderni, desfăşurându-se într-una dintre cele mai puternice strategii de marketing.

Hai să discutăm, ne găseşti pe Facebook - Tech Adevărul

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite