Asteroidul cu două feţe: are cozi de cometă, dar structură de asteroid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un asteroid puţin altfel. FOTO Hubblesite.org
Un asteroid puţin altfel. FOTO Hubblesite.org

NASA a descoperit un asteroid cel puţin ciudat între Marte şi Jupiter. Şi este ciudat pentru că are şase cozi similare celor prezente la o cometă. „Mai fascinant e că structura cozilor s-a schimbat în ultimele zile, pe măsură ce consumă materie“, a afirmat David Jewitt, astronomul care se ocupă de investigarea acestui obiect cosmic.

Asteroidul pe care astronomii NASA l-au găsit în zona centurii de asteroizi a fost denumit P/2013 P5. Explicaţia lor cu privire la starea acestuia e că se roteşte cu o viteză atât de mare, încât suprafaţa sa a început să se destrame, notează RussiaToday. Mai mult, cozile nu sunt rezultatul unui impact cu un alt asteroid pentru că nu au descoperit o o cantitate mare de praf aruncată în spaţiu dintr-o dată.

„Orbita acestui asteroid l-ar putea face membru al familiei Flora. Asta înseamnă că este o bucată rămasă dintr-o coliziune care s-a desfăşurat în urmă cu circa 200 de milioane de ani“, a adăugat Jewitt. „În astronomiei, când găseşti unul, cel mai probabil ajungi să găseşti mai mulţi. Este un obiect incredibil şi cu siguranţă mai sunt mulţi ca el“, a adăugat acesta.

Asteroidul a fost descoperit iniţial cu telescopul Pan-STARRS, în această vară. Cozile multiple au fost observate pe 10 septembrie cu telescopul Hubble. Pe 23 septembrie, tot prin Hubble, astronomii au observat că asteroidul şi-a schimbat aspectul, ca şi cum structura sa şi-a schimbat direcţia. Jewitt a spus că, cel mai probabil, e un fenomen obişnuit, fiind un mod în care se distrug astfel de asteroizi mici. 

Haide să discutăm, ne găseşti pe pagina Tech Adevărul de pe Facebook

Află mai multe despre NASA:

Ieşirile în spaţiu le-ar putea distruge astronauţilor vederea. NASA încearcă să descopere ce anume îi afectează

NASA trage cu laserul spre Lună şi stabileşte un record de viteză pentru transmisiunile extraterestre

VIDEO NASA a dat drumul „cuptorului“: găteşte pizza folosind imprimanta 3D

image
Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite