O companie americană va încerca să aselenizeze după 51 de ani de la ultima misiune Apollo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 51 de ani de la ultima misiune din programul spațial Apollo, o companie americană va încerca să plaseze din nou un modul pe suprafața lunară în ianuarie 2024, a comunicat miercuri John Thornton, CEO-ul companiei Astrobotic, care ar putea deveni prima companie privată care reușește o astfel de reușită, informează AFP, potrivit Agerpres.

Luna FOTO: Shutterstock (Arhivă)
Luna FOTO: Shutterstock (Arhivă)

Modulul de aselenizare, denumit Peregrine, nu va avea personal uman la bord. Peregrine urmează să transporte cinci sisteme de cercetare ale NASA, care dorește să obțină mai multe date pentru viitoarele misiuni Artemis cu echipaj uman la bord.

NASA lucrează cu mai multe companii private americane pentru cercetare și dezvoltare în domeniul spațiului prin inițiativa Commercial Lunar Payload Services (CLPS) prin care se acordă unor companii contracte cu privire la diferite experimente tehnico-științifice și prin care se urmărește dezvoltarea unei economii private spațiale competitive.

„Ceea ce încercăm noi să facem este să încercăm o lansare şi o asolizare pe suprafaţa Lunii la un cost ce reprezintă doar o fracţiune din ceea ce ar costa prin metodele clasice”, a declarat într-o conferinţă de presă John Thornton, CEO-ul companiei Astrobotic, al cărei sediu general se află în oraşul american Pittsburgh.

„Doar aproximativ jumătate din misiunile care au fost lansate spre suprafaţa Lunii au reuşit. Deci, este o provocare cu adevărat colosală. Voi fi îngrozit şi entuziasmat în acelaşi timp în toate fazele misiunii”, a adăugat el.

Lansarea este programată pe 24 decembrie din Florida cu ocazia zborului inaugural al noii rachete dezvoltate de grupul industrial ULA, denumită Vulcan Centaur.

Sonda spaţială Peregrine va avea apoi nevoie de "câteva zile" pentru a ajunge pe orbita lunară, dar va trebui să aştepte până pe 25 ianuarie înainte să încerce să atingă suprafața lunară, pentru ca toate condiţiile de luminozitate la nivelul scoarţei selenare să fie întrunite, a explicat John Thornton.

Coborârea va fi realizată în mod automatizat, fără intervenţie umană, dar va fi urmărită de la centrul de control al companiei americane.

În primăvara acestui an, un start-up japonez, ispace, a încercat deja să devină prima companie privată care reuşeşte o aselenizare controlată pe Lună, însă demersul lor s-a soldat cu prăbușirea modulului. Israel a înregistrat la rândul său un eşec în 2019.

Doar patru ţări au reuşit să trimită cu succes vehicule pe Lună prin intermediul agenţiilor lor spaţiale: Statele Unite, Rusia, China şi, recent, India.

NASA a încheiat contracte şi cu alte companii private, precum Firefly Aerospace, Draper şi Intuitive Machines. Aceasta din urmă îşi va realiza lansarea inaugurală cu ajutorul unei rachete construite de SpaceX, în ianuarie.

Oficialii de la NASA „sunt conştienţi de riscuri şi au acceptat că unele dintre aceste misiuni nu vor avea succes”, a declarat Chris Culbert, coordonator al programului CLPS. „Însă, chiar dacă nicio alunizare nu va fi reuşită, CLPS a avut deja un impact asupra infrastructurii comerciale care este necesară pentru a înfiinţa o economie lunară”, a adăugat el.

Prin programul său Artemis, NASA doreşte să dezvolte o bază pe suprafaţa Lunii.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite