Imagini spectaculoase ale Pământului și ale Lunii, surprinse din spațiu de o sondă coreeană VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imagini spectaculoaseale Pămânului văzut de pe Lună au fost surprinse de prima sondă trimisă pe Lună de Coreea de Sud. Pathfinder Lunar Orbiter a început să orbiteze în jurul Lunii în decembrie, după ce sonda spațială a coreenilor a fost lansată la bordul unei rachete SpaceX. Imaginile uimitoare în alb-negru ce au fost surprinse de sondă prezintă Pământul și Luna.

Sonda spațială zboară la o altitudine de 100 de kilometri deasupra suprafeței lunare și va continua să orbiteze în jurul astrului timp de 11 luni, potrivit CNN. Datele colectate de sondă vor fi folosite pentru viitoarele explorări lunare. De asemenea, sonda spațială acumulează date pentru programul Artemis al NASA, care are ca scop să ducă oameni pe Lună la sfârșitul anului 2024. Imaginile sondei spațiale ar putea fi de folos la selectarea locurilor de aterizare pentru viitoarele misiuni Artemis, precum și la cartografierea unor resurse precum apa.

Regiunile ascunse pot fi acum „văzute”

Coreea de Sud a semnat Acordurile Artemis în 2021 și colaborează cu NASA la explorarea lunară. Sonda are la bord șase instrumente, inclusiv camera ShadowCam finanțată de NASA și dezvoltată de Universitatea de Stat din Arizona. De asemenea, universitățile și institutele de cercetare din Coreea de Sud au dezvoltat camera de înaltă rezoluție a sondei pentru a cerceta viitoarele locuri de aterizare, o cameră polarizată pentru analiza particulelor de suprafață, un instrument pentru măsurarea câmpului magnetic lunar și un spectrometru cu raze gamma pentru a identifica elementele de pe suprafața lunii.

Obiectivul principal al ShadowCam este de a realiza imagini ale regiunilor care sunt permanent umbrite, din apropierea polilor lunari. Acestea vor ajuta cercetătorii să caute gheață, să cartografieze terenul și urmăreacă schimbările sezoniere.

Imagini detaliate, invizibile până acum

ShadowCam este de câteva sute de ori mai sensibilă decât camerele de pe Lunar Reconnaissance Orbiter al NASA, permițându-i să realizeze imagini detaliate în chiar și unde este foarte puțină lumină.

Imaginile anterioare ale craterului Shackleton, realizate de Lunar Reconnaissance Orbiter, au putut observa marginea luminată a acestuia, dar ShadowCam a putut vedea de fapt interiorul, inclusiv fundul craterului și urmele de bolovani lăsate de roci, după ce au căzut în interior.

Oficialii de la Institutul de Cercetare Aerospațială din Coreea, sau KARI, consideră că orbitatorul Danuri este „un prim pas pentru asigurarea și verificarea capacității sale de explorare spațială”, potrivit organizației.

SUA, Rusia, Japonia, China, Uniunea Europeană și India au trimis misiuni pe Lună, iar Coreea de Sud vrea să se lanseze în explorarea spațială și să dezvolte propriile misiuni. Sonda, cunoscută și sub numele de „Danuri”, o combinație între cuvintele coreene pentru lună și bucurie.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite