O planetă pe care s-ar putea trăi a fost descoperită: are dimensiunea Pământului

0
Publicat:

O misiune NASA a descoperit o exoplanetă de mărimea Pământului pe care s-ar putea locui. Aceasta a fost denumită TOI 700 e și orbitează în jurul unei stele mici, aflată la aproximativ 100 de ani lumină distanță de sistemul nostru solar, scrie CNN.  

Planeta pare a fi stâncoasă și să aibă o dimensiune similară cu cea a Pământului. Corpul ceresc este cea de-a patra planetă detectată care orbitează în jurul stelei mici și reci. Toate aceste exoplanete au fost descoperite în misiunea TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite).

O altă planetă din sistem, descoperită în 2020 și denumită TOI 700 d, are, de asemenea, dimensiunea Pământului. Ambele exoplanete se află în zona locuibilă a stelei lor, adică la o distanță potrivită astfel încât pe suprafața lor să poată exista apă lichidă. Potențialul pentru existența apei în formă lichidă sugerează că planetele sunt sau au fost în trecut, capabile să susțină viața.

Exoplaneta TOI 700 e / FOTO: NASA
Exoplaneta TOI 700 e / FOTO: NASA

Descoperirea celei de-a patra planete a fost anunțată marți, în cadrul celei de-a 241-a reuniuni a Societății Astronomice Americane din Seattle, iar un studiu despre această exoplanetă a fost acceptat pentru publicare de către The Astrophysical Journal Letters.

„Este unul dintre puținele sisteme cu mai multe planete mici, aflate în zona locuibilă pe care le cunoaștem. Asta face ca sistemul TOI700 să fie extrem de interesant și să ne facă să ne dorim să-l studiem mai mult. Planeta e este cu aproximativ 10% mai mică decât planeta d, astfel că acest sistem ne arată că prin observațiile TES putem găsi lumi tot mai mici”, a declarat autoarea studiului, Emily Gilbert, care își realizează studiile postdoctorale la Laboratorul NASA din Pasadena, California.

Stelele pitice și reci, precum TOI 700, sunt comune în univers, iar în ultimii ani s-a descoperit că multe dintre ele găzduiesc exoplanete.

Cea mai apropiată planetă de stea este TOI 700 b, care are 90% din dimensiunea Pământului și își orbitează în viteză steaua, încheind o mișcare de revoluție în doar 10 zile pământene.

Apoi, există TOI 700 c, care este de 2,5 ori mai mare decât planeta noastră și termină o orbită în jurul stelei la fiecare 16 zile. Aceste planete sunt probabil ambele blocate gravitațional, ceea ce înseamnă că o jumătate a planetei este mereu orientată sprea stea, în timp ce cealaltă este mereu orientată pe partea opusă. Pentru planetele blocate gravitațional, jumătate din planetă este permanent luminată, în timp ce cealaltă este permanent cufundată în întuneric.

Cele două exoplanete aflate în zona locuibilă, d și e, au încheie o mișcare de revoluție în 37, respectiv 28 de zile pământene. Ambele sunt mai îndepărtate de stea. Noua planetă descoperită, e, este localizată între aceste două planete.

Misiunea TESS, lansată în 2018, monitorizează porțiuni mari ale cerului timp de 27 de zile la rând, privind cele mai strălucitoare stele și urmărind schimbările de luminozitate ale acestora. Aceste scăderi ale luminozității indică planetele care orbitează în timp ce trec prin fața stelelor lor, numite tranzite. Misiunea a început să observe cerul sudic în 2018, apoi s-a îndreptat către cerul nordic. În 2020, misiunea s-a reorientat din nou spre cerul sudic pentru observații suplimentare, dezvăluind cea de-a patra planetă din sistemul TOI 700.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite