Exploziile solare extreme și un câmp magnetic slab - combinația mortală pentru viața de pe Pământ. Nenorocirea care s-a întâmplat acum 42.000 de ani
0Imagini spectaculoase cu aurorele boreale, văzute inclusiv pe cerul din România, ne-au reamintit recent de puterea Soarelui de a emite radiații. Însă, dincolo de aceste fenomene luminoase, Soarele poate genera și evenimente mult mai periculoase.
Denumite "evenimente cu particule solare", aceste erupții intense de protoni sunt lansate direct de la suprafață Soarelui și pot lovi Pământul că niște raze laser cosmice. Dovezi geologice indică o frecvența de aproximativ o dată la un mileniu pentru astfel de evenimente extreme. Ele pot cauza daune severe stratului de ozon și pot crește nivelul radiațiilor ultraviolete (UV) la suprafața planetei, potrivit sciencealert.com
Un studiu recent analizează impactul acestor evenimente și a arătat că, în perioadele cu un câmp magnetic terestru slăbit, efectele asupra vieții pe Pământ ar putea fi dramatice.
Scutul magnetic vital al Pământului
Câmpul magnetic al Pământului acționează că un scut protector pentru viață, reflectând radiațiile solare încărcate electric. Funcționând că un magnet gigantic, liniile de câmp magnetic pornesc dintr-un pol, înconjoară planeta, și se reîntorc la celălalt pol, asemănându-se cu un "grapefruit întors".
Orientarea verticală a câmpului magnetic la poli permite unor particule cosmice ionizante să pătrundă în atmosfera superioară, unde interacționează cu moleculele de gaz și creează strălucirea pe care o cunoaștem drept aurora boreală.
Însă câmpul magnetic se modifică semnificativ în timp. În ultimul secol, polul magnetic nordic a migrat cu o viteză de aproximativ 40 de kilometri pe an prin nordul Canadei, iar intensitatea câmpului a scăzut cu peste 6%.
Dovezile geologice indică perioade de sute sau mii de ani când câmpul magnetic terestru a fost foarte slăbit sau chiar absent.
Pentru a înțelege ce s-ar întâmpla fără scutul magnetic, ne putem uita la Marte, care și-a pierdut câmpul global în trecutul îndepărtat, pierzând totodată și o mare parte din atmosfera.
După aurora din mai, Marte a fost lovit de un eveniment solar puternic cu particule, care a perturbat funcționarea sondei spațiale Mars Odyssey și a crescut nivelul de radiații la suprafața planetei de aproximativ 30 de ori față de o radiografie toracică.
Cea mai recentă perioadă de câmp magnetic slab – inclusiv o comutare temporară între polii nord și sud – a început acum 42.000 de ani și a durat aproximativ 1.000 de ani. Mai multe evenimente evolutive majore au avut loc în această perioadă , cum ar fi dispariția ultimilor oameni de Neanderthal din Europa și disparițiile megafaunei din Australia, cum ar fi wombați și canguri giganți,
Puterea protonilor
Atmosfera externă a Soarelui emite constant un flux de electroni și protoni numit "vânt solar", mai arată sursa citată. Însă suprafața Soarelui emite și erupții sporadice de energie, în special protoni, prin evenimentele cu particule solare - adesea asociate cu erupțiile solare.
Protonii sunt mult mai grei decât electronii și transporta mai multă energie, astfel încât pot ajunge la altitudini mai joase în atmosfera Pământului, excitând moleculele de gaz din aer. Aceste molecule excitate emit doar raze X, invizibile cu ochiul liber.
Sute de evenimente slabe cu particule solare apar în fiecare ciclu solar (aproximativ 11 ani), însă oamenii de știință au descoperit urme ale unor evenimente solare mult mai puternice de-a lungul istoriei Pământului. Unele dintre cele mai extreme au fost de mii de ori mai puternice decât orice erupție înregistrată cu instrumente moderne.
Pe lângă efectul imediat, evenimentele cu particule solare pot declanșa reacții chimice în atmosfera superioară, care pot duce la afectarea stratului de ozon. Ozonul absoarbe radiațiile UV nocive ale Soarelui, care pot deteriora vederea și ADN-ul (crescând riscul de cancer de piele), afectând și clima.
NASA crede că ne poate avertiza cu 30 de minute înainte ca o furtună solară devastatoare să lovească Pământul
Acest timp de preaviz se datorează faptului că lumina se poate deplasa mai repede decât materialul solar expulzat din Soare în cazul acestor furtuni solare. În unele evenimente, cum ar fi cel care a avut loc în Quebec în urmă cu aproximativ 35 de ani, acestea pot întrerupe energia electrică timp de câteva ore, scrie universetoday.com.
Evenimentele mai extreme, cum ar fi Carrington, care a avut loc acum mai bine de 150 de ani, pot provoca distrugeri masive ale infrastructurii electrice și de comunicații dacă ar avea loc astăzi.
Oamenii de știință sunt de mult timp conștienți de această problemă și nu au stat cu mâinile în sân. În acest moment al explorării sistemului solar de către specia noastră, există o mulțime de sateliți care privesc Soarele și care pot fi folosiți pentru a identifica aceste explozii solare.