O furtună solară neobișnuit de puternică ar putea avea loc vineri în spațiul cosmic. Cum ne poate afecta

0
Publicat:

„Avertizare de furtună geomagnetică severă”, prima din ultimii aproape 20 de ani, este emisă de NOAA, care avertizează că rețelele electrice, rețelele de comunicații și operațiunile prin satelit din întreaga lume ar putea fi afectate.

Furtună solară FOTO: Shutterstock
Furtună solară FOTO: Shutterstock

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA a emis joi seara târziu un avertisment de furtună geomagnetică severă (G4) - care a fost la rândul său prima alertă de acest fel emisă din ianuarie 2005, când Pământul a fost lovit de cea mai mare doză de radiații pe care a văzut-o în ultima jumătate de secol, scrie dailymail.co.uk.

De data aceasta, „evenimentul neobișnuit” ar putea perturba dispozitive electronice precum GPS-ul și părți ale rețelelor electrice, a precizat agenția americană - citând în același timp modul în care ar putea, de asemenea, să acopere o mare parte a țării într-un spectaculos cerc de lumină.

Aceasta urmează unei serii de erupții solare care au început miercuri, în timpul cărora au fost observate mai multe expulzări mari de plasmă de la Soare - pregătind terenul pentru alerta emisă joi.

Oficialii au explicat cum expulzările de materie și de câmp magnetic din atmosfera corpului ceresc ar putea cauza probleme pentru milioane de pământeni - încă de vineri la prânz (ora Europei Centrale).

Centrul de prognoză meteo spațială (SWPC) al NOAA - o divizie a Serviciului Național de Meteorologie - monitorizează soarele în urma unei serii de erupții solare și de ejecții de masă coronală (CME) care au început pe 8 mai”, se arată în alerta de urgență.

”Meteorologii spațiali au emis o alertă de furtună geomagnetică severă (G4) pentru seara zilei de vineri. Erupții solare suplimentare ar putea provoca condiții de furtună geomagnetică care ar putea persista până la sfârșitul săptămânii”, continuă documentul, înainte de a descrie activitatea anormală care i-a alertat pe specialiștii spațiali.

”Un grup mare de pete solare a produs mai multe erupții solare moderate până la puternice începând de miercuri la ora 5:00 dimineața, ora Europei Centrale”, se arată în comunicat.

”Cel puțin cinci erupții au fost asociate cu CME-uri care par să fie direcționate spre Pământ. Meteorologii de la SWPC vor monitoriza resursele spațiale ale NOAA și NASA pentru apariția unei furtuni geomagnetice”.

Agenția a continuat prin a defini CME-urile - explozii de plasmă și câmpuri magnetice din coroana solară.

Acestea provoacă furtuni geomagnetice atunci când sunt îndreptate spre Pământ, au avertizat ei - acesta fiind cazul de la începutul zilei de vineri.

”Furtunile geomagnetice pot avea un impact asupra infrastructurii de pe orbita apropiată de Pământ și de la suprafața Pământului”, continuă comunicatul - precizând cum furtuna ar putea ”perturba potențial” comunicațiile, rețeaua de energie electrică, navigația, operațiunile radio și prin satelit”.

De asemenea, ar putea ”șterge internetul” pentru unii, au mai avertizat oamenii de știință - în timp ce NOAA a ridicat gradul de alertă de furtună geomagnetică de la moderată la severă pentru perioada de vineri până duminică, joi târziu

”SWPC a notificat operatorii acestor sisteme pentru ca aceștia să poată lua măsuri de protecție”, au scris oficialii în momentul administrării acțiunii.

”Furtunile geomagnetice pot declanșa, de asemenea, manifestări spectaculoase de aurore pe Pământ”, au adăugat ei cu privire la unele dintre cele mai pitorești efecte secundare ale potențialei furtuni.

O furtună geomagnetică severă include potențialul ca aurorele să fie văzute până în sudul statului Alabama și în nordul Californiei.

Aurora - un spectacol de lumină naturală pe cerul Pământului - ar fi oarecum asemănătoare cu recunoscută aurora boreală.

O furtună solară sau geomagnetică este o perturbare majoră a magnetosferei terestre - zona din jurul Pământului controlată de câmpul magnetic al planetei.

După cum se menționează în alertă, aceasta este cauzată de CME - furtuna de vineri fiind cotată cu „G4” (pe o scară de la unu la cinci), ceea ce o face o furtună „severă”.

Ultima dată când Space Weather Prediction Center a emis o astfel de alertă de furtună geomagnetică severă a fost în 20 ianuarie 2005, începând cu puțin înainte de ora 2 a.m. ET.

O furtună de protoni energetici a lovit Pământul doar 15 minute mai târziu, provocând o explozie radio cu o frecvență ridicată, indicând prezența unui număr mare de electroni energetici în câmpuri magnetice foarte puternice.

Într-o clipită, explozia a șocat Pământul cu cea mai mare doză de radiații măsurată în ultimele cinci decenii, declanșând în câteva clipe monitoarele de radiații de pe întreaga planetă.

”Această erupție a produs cel mai mare semnal de radiație solară la sol din ultimii aproape 50 de ani”, a declarat la momentul respectiv Richard Mewaldt de la California Institute of Technology, în condițiile în care alte servicii, precum internetul, au fost în mare parte cruțate.

Dar am fost cu adevărat surprinși când am văzut cât de repede particulele au atins intensitatea maximă și au ajuns pe Pământ”, a adăugat cercetătorul.

În acest caz, furtuna furioasă de protoni a atins vârful în 15 minute - deși, în mod normal, partea cea mai intensă a unui eveniment cu protoni durează de obicei două ore sau mai mult pentru a se acumula, au declarat joi oficialii.

Evenimentul, dacă va avea loc, va începe încă de la prânz (ora Europei Centrale), au avertizat oficialii - după ce o furtună G5 din 2004 a provocat întreruperi de energie electrică în Suedia, în timp ce în Africa de Sud a avariat transformatoare de curent.

De data aceasta, SUA vor fi probabil afectate, au declarat oficialii.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite