Cu ochii pe cer! Urmează cea mai mare mare „ploaie” de meteori a anului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionații de astronomie vor sta cu ochii pe cer în zilele următoare, pentru că în perioada 11-16 decembrie va avea loc ploaia de meteori „Geminide”. Geminide este cel mai puternic curent de meteori al anului și produce constant peste 1.000 de meteori în noaptea de maximum.

Curentul de meteori Geminide. FOTO SARM
Curentul de meteori Geminide. FOTO SARM

Curentul de meteori Geminide vine să decoreze bolta cerului cu mii de „stele căzătoare” într-un spectacol fantastic la sfârșit de an. Anul acesta sunt condiții ideale de observare a curentului de meteori Geminide, Luna lipsind de pe cer. Iar maximum, teoretic, se va întâmpla în timpul nopții în Europa, deci favorabil și pentru România”, a precizat Valentin Grigore, președintele Societății Astronomice Române de Meteori (SARM).

Curentul de meteori Geminide este activ în perioada 19 noiembrie - 24 decembrie și atinge maximum în intervalul 13-14 decembrie când poate produce între 100 și 200 de meteori pe oră (în condiții ideale de observare).

Viteza meteorilor Geminide este una medie, 34 km/s. Meteorii Geminide sunt adesea strălucitori și intens colorați.

Radiantul unui curent de meteori este locul pe cer de unde aparent radiază meteorii. În cazul Geminidelor, acesta se află în constelația Gemeni, nu departe de stele Castor și Pollux.

Radiantul curentului de meteori Geminide se ridică pe cer la căderea serii și este singurul curent de meteori major care poate fi văzut activ peste 12 ore într-o noapte, beneficiind și de nopțile lungi de iarnă. Spre exemplu, activitatea Perseidelor este vizibilă pentru cel mult 7 ore în noaptea de maximum.

Teoretic, curentul de meteori Geminide nu este asociat unei comete, asemeni altor curenți de meteori, ci unui corp misterios considerat a fi un asteroid, 3200 Phaethon. Acesta este primul asteroid descoperit pe imaginile furnizate de o navă spațială, Satelitul Astronomic în Infraroșu (IRAS), pe 11 octombrie 1983. 3200 Phaethon este un asteroid de tip Apollo cu o orbită care îl aduce mai aproape de Soare decât orice alt corp considerat asteroid. Noi considerăm că 3200 Phaethon nu este un asteroid în sensul în care vorbim în general de asteroizi, ci un corp intermediar între cometă și asteroid”, a mai spus Valentin Grigore.

Pasionații de astronimie își dau întâlnire într-o tabără organizată în comuna dâmbovițeană Runcu, ferită de poluarea luminoasă, pentru a observa curentul Geminide. Tinerii vor învăța să identifice constelațiile, să se orienteze pe boltă și în teren și să folosească harta cerească și a planisferei.

Vom învăța despre meteori, despre observarea și fotografierea lor, despre orientarea pe boltă, identificarea constelațiilor și folosirea hărții cerului. Vom privi prin telescop obiecte cosmice vedete ale perioadei, ne vom bucura de minunățiile cerului de iarnă, iar cea mai mare parte a nopților o vom dedica observării meteorilor. Și ca bonus, există o predicție de activitate a unui curent de meteori nou generat de cometa 46P/Wirtanen, cu maximum de activitate pe 12 decembrie”, a mai precizat Grigore.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite