Geminidele, cea mai spectaculoasă ploaie de stele căzătoare a anului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai vizibilă ploaie de meteori a anului va ajunge la apogeu în această noapte FOTO io9.com
Cea mai vizibilă ploaie de meteori a anului va ajunge la apogeu în această noapte FOTO io9.com

Pasionaţii de astronomie îşi vor primi „trataţia” cerească anuală în această noapte, când ploaia de meteori cea mai spectaculoasă a anului va ajunge la apogeu.

Nu este nevoie de telescop sau binoclu pentru a vedea spectacolul „pus în scenă” de Geminide, meteorii se pot vedea cu ochiul liber. Doar stratul de nori poate împiedica vederea „stelelor căzătoare”. Meteorii for fi vizibili cu o frecvenţă de aproximativ 100 – 150 pe oră, pentru cei destul de răbdători (şi curajoşi să îndure frigul) pentru a petrece câteva ore în aer liber, într-o zonă suficient de întunecată.

Geminidele sunt o ploaie de meteori neobişnuită, fiind rămăşiţele unui asteroid, în timp ce majoritatea au făcut cândva parte dintr-o cometă.

Călătoria meteorilor spre Pământ

Meteorii pot apărea şi în timpul zilei, dar aceştia sunt mai greu de observat, dacă nu sunt foarte strălucitori. „Meteorii” sunt urma de aer incandescent lăsată de materiale provenind din spaţiu, după ce intră în atmosferă. Dimensiunea corpurilor poate varia de la cea a unui fir de nisip până la cea a unui bolovan; cele încă şi mai mari „promovează” în categoria asteroizilor.

În momentul în care pătrund în atmosferă, meteorii se comprimă şi încing aerul pe măsură ce încep să cadă, lăsând în urmă linia de foc. Frecarea cu aerul îi topeşte, integral pe majoritatea. Cei care ajung până pe Pământ primesc un titlu nou: aceştia sunt meteoriţii.

Geminidele, meteori speciali

Faptul că meteorii Genimidelor provin dintr-un asteroid şi nu o cometă face particulele care intră în atmosferă mai dense şi mai vizibile pe o durată de timp mai mare, arzând mai greu, a explicat Bill Cooke, de la NASA, citt de space.com. „Aceşti meteori pot supravieţui şi în straturile joase ale atmosferei”, a spus el.

O particulă a Geminidelor are, în medie, aproximativ un milimetru şi poate supravieţui până la altitudinea de 56 de kilometri. Întregul istoric al formării acestor particule rămâne însp învăluit în mister şi azi.

Coliziunea şi alte teorii

Geminidele pot fi văzute privind cerul în dreptul constelaţiei Gemenilor. Particulele provin din rămăşiţele unui asteorid numit „3200 Phaethon”. Un curent de praf s-a desprind de pe asteroidul de 4,8 kilometri cu secole în urmă, cel mai probabil în urma unei coliziuni cu un alt corp spaţial. Curentul a rămas suspendat în spaţiu, în afara forţei gravitaţionale a Pământului.

În jurul anului 1830, gravitaţia lui Jupiter, care îi modifica direcţia de-a lungul secolelor, a perturbat curentul de praf în direcţia Pământului şi îl apropie în continuare de atmosferă, rezultând în ploi meteorice tot mai intense.
Teoria coliziunii care a dat naştere Geminidelor este doar una din teoriile formării meteorilor. Unii astronomi spun că acestea au apărut când Phaethon s-a desprins din asteroidul Pallas.

Conform unei alte ipoteze, Phaethon lasă în urmă particule când se apropie de Soare.

Indifernt de originea lor, Geminidele pot dispărea nu din cauză că ar rămâne fără particule, ci din cauza orbitei sale. Dacă influenţa lui Jupiter le va modifica în continuare traiectoria, este posibil să fie alungate de pe traiectoria Pământului, dar acest lucru nu se va întâmpla în viitorul apropiat.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite