NASA: Un asteroid gigantic, „potenţial devastator“, trece pe lângă Pământ luna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO NASA
FOTO NASA

3200 Phaethon este un asteroid care măsoară aproximativ cinci kilometri şi care străbate galaxia noastră, trecând prin interiorul şi în afara orbitelor planetelor. Luna viitoare, acesta se va apropia la 10 milioane de kilometri faţă de Pământ, intrând într-o zonă periculoasă pentru planeta noastră, scrie Newsweek.

Phaethon orbitează Soarele la fiecare 1.4 ani şi trece de fiecare dată aproape de Pământ. Anul ăsta însă, asteroidul se va apropia la mijlocul lui decembrie foarte aproape de planeta noastră, chiar la câteva zile înainte de ploaia anuală de meteoriţi a „Geminidelor”. Potrivit NASA, 3200 Phaethon se poate apropia de orbita Pământului chiar şi la 3.2 milioane de kilometri.

Cercetătorii spun că asteroidul are cam jumătate din dimensiunea asteroidului care a condus la extincţia dinozaurilor, NASA clasificând obiectul drept un „asteroid cu potenţial devastator”.

Acesta din urmă reprezintă o adevărată anomalie spaţială pentru NASA, care încă nu e destul de sigură cum să clasifice obiectul, deşi tehnic este clasificat ca asteroid. Asta deoarece 3200 Phaethon este şi singurul asteroid observat vreodată ca fiind responsabil de ploile de meteoriţi. De obicei, acestea din urmă sunt rezultatul unor resturi de gheaţă de pe o cometă care devine vaporizată pe măsură ce se apropie de Soare. Astfel, cometa ajunge să explodeze în spaţiu, bucăţi din acestea ajungând să lovească atmosfera Pământului la viteze extrem de mari.

NASA precizează că gravitaţia lui Jupiter a făcut ca 3200 Phaethon să se apropie din ce în ce mai mult de Pământ în ultimele secole, rezultând astfel ploi de meteoriţi mai spectaculoase. În ce priveşte siguranţa, cercetătorii spun că suntem în siguranţă şi că în ultimele sute de ani cât asteroidul s-a apropiat de Pământ, acesta nu a cauzat niciun primejdiu.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite