Cele mai frumoase fotografii cu Pământul văzut din spaţiu. Luca Parmitano s-a întors de pe Staţia Spaţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei astronauţi au revenit de pe Staţia Spaţială Internaţională astăzi. Fiodor Iurchikhin, Karen Nyberg şi Luca Parmitano şi-au încheiat misiunea. Parmitano a devenit pentru câteva luni noua vedetă a Staţiei Spaţiale, cu ajutorul pozelor făcute Pământului.

Zborul de întoarcere a celor trei a ajuns pe Pământ la 4.49 ora României, iar Luca şi Karen se vor duce în Houston, unde se vor întâlni cu presa americană pe 13 noiembrie .

Luca a petrecut cinci luni pe Staţia Spaţială Internaţională, fiind primul italian care ajunge la bordul acesteia. A făcut mai mult de 30 de experimente ştiinţifice, a ieşit de două ori în afara Staţiei, dar a fost şi la limita morţii, când costumul lui a început să fie inundat cu apă.

Luca Parmitano este născut în 1976 şi face parte din Corpul Astronauţilor Europeni şi din Agenţia Spaţială Europeană (ESA). El se poate lăuda cu o carieră de pilot în Forţele Aeriene Italiene, unde a acumulat peste 2000 ore de zbor şi a pilotat mai bine de 20 tipuri de aeronave militare. Din anul 2009 el a fost ales să lucreze pentru ESA şi doi ani mai târziu a început misiunea "Volare" pe Staţia Spaţială Internaţională.

Toate fotografiile lui Parmitano pot fi văzute pe contul oficial al misiunii Volare de pe Flickr. 

Între viaţă şi moarte

Parmitano a avut probleme în august, în timpul unui drum în afara Staţiei. El şi-a povestit experienţa pe blogul său.

„Simt că apa îmi acoperă buretele de la urechi şi mă întreb dacă voi pierde semnalul audio. Trebuie să mă mut într-o poziţie verticală, pentru a desfăşura cablul de siguranţă. Mă dau peste cap. Atunci se întâmplă două lucruri: Soarele apune şi eu nu mai pot vedea nimic din cauza apei. Mai rău, apa îmi acoperă nasul şi mă scutur pentru a o îndepărta. Nu ştiu dacă la următoarea inspiraţie îmi voi umple plămânii cu oxigen sau cu apă. Nu pot să văd decât câţiva centimetri, nici măcar necesari pentru a atinge suporţii de care ne ţinem ca să ne mişcăm pe lângă Staţie”, povestea astronautul italian pe blogul de pe ESA.

Concluzia astronautului este de reţinut: „Spaţiul este dur, neospitalier şi suntem exploratori, nu colonişti. Lucrurile par simple, nu sunt. Să nu uităm asta”.

Detalii despre această problemă puteţi descoperi dând click aici. 

Parmitano - fotograful

Italianul a fost îndrăgit de oameni datorită fotografiilor pe care le-a făcut din spaţiu. Mai jos este inclusiv o poză cu Delta Dunării şi Constanţa, aşa cum au fost văzute de Parmitano.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Constanţa din spaţiu

Constanta de pe ISS

Africa de Sud

image

Caraibe

image

Italia noaptea

image

Deşertul iranian

image
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite