Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să aducă „iarna globală”. Câți ani are la dispoziție omenirea pentru a se pregăti

0
Publicat:

Asteroidul Bennu, care face subiectul celor mai multe discuţii ştiinţifice privind originea vieţii după ce oamenii de ştiinţă au studiat eşantioane de pe suprafaţa lui, ar putea lovi, totuşi, Pământul şi determina „o iarnă globală”, arată un nou studiu.

Asteroidul Bennu ar putea lovi Pământul în anul 2182, spun specialiştii. Foto arhivă
Asteroidul Bennu ar putea lovi Pământul în anul 2182, spun specialiştii. Foto arhivă

Recent, asteroidul Bennu a fost în centrul discuțiilor științifice, în special după ce cercetătorii au analizat eșantioanele de suprafață colectate de misiunea OSIRIS-REx a NASA. Dacă cei mai mulţi s-au entuziasmat cu privire la ceea ce roca spațială poate dezvălui despre originile vieții, un nou studiu a introdus o posibilitate mult mai tulburătoare: Bennu ar putea intra în coliziune cu Pământul.

Deși probabilitatea este foarte mică, oamenii de știință estimează că Bennu are o șansă din 2.700 de a lovi planeta noastră. Dacă un astfel de eveniment ar avea loc, nu s-ar întâmpla până în anul 2182, ceea ce înseamnă că omenirea are la dispoziție cel puțin 157 de ani pentru a se pregăti.

Deși este considerabil mai mic decât asteroidul care a provocat dispariția în masă a dinozaurilor acum 66 de milioane de ani, Bennu reprezintă totuși o amenințare semnificativă.

Efectele asupra Pământului

Potrivit studiului, publicat de cercetătorii care fac parte din Centrul IBS pentru fizica climei, un impact direct ar elibera în atmosferă aproximativ 400 de milioane de tone de praf, aerosoli și resturi. Acest lucru ar bloca lumina solară, ceea ce ar putea duce la o răcire a temperaturii de la suprafața Pământului cu 4°C, ceea ce ar putea declanșa o iarnă globală.

Reducerea luminii solare ar devasta viața plantelor, perturbând lanțurile alimentare și afectând ecosistemele terestre și marine. Nivelul precipitațiilor ar putea scădea cu 15 %, agravând și mai mult instabilitatea mediului, informează Express.

Impactul asteroizilor a jucat un rol crucial în modelarea istoriei Pământului, iar oamenii de știință cred că, de fapt, coliziunile din trecut ar fi putut chiar influența evoluția umană.

„În istoria Pământului, de mai multe ori diferiţi asteroizi au lovit planeta. Este posibil ca strămoșii noștri umani timpurii să mai fi trecut prin unele dintre aceste evenimente de schimbare a planetei, cu impact potențial asupra evoluției umane și chiar asupra propriului nostru bagaj genetic”, a explicat Dr. Lan Dai, coautor al studiului.

Cel mai cunoscut impact al unui asteroid (care a lovit Peninsula Yucatán în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani) a creat craterul Chicxulub și se crede că a declanșat extincția dinozaurilor. De atunci, Pământul a fost ferit în mare măsură de coliziunile majore cu asteroizi, în parte datorită efectelor de protecție ale gravitației lui Jupiter, care ajută la devierea multor amenințări potențiale.

În ciuda pericolului său potențial, Bennu a oferit oamenilor de știință informații preţioase despre elementele de bază ale vieții. La începutul acestei luni, NASA a dezvăluit că probele colectate de pe Bennu conțin 14 din cei 20 de aminoacizi esențiali pentru viața pe Pământ, precum și compuși organici cheie care joacă un rol în formarea ADN-ului și ARN-ului.

În plus, cercetătorii au descoperit săruri minerale formate prin evaporarea apei, ceea ce sugerează că Bennu a avut cândva apă lichidă, un ingredient fundamental pentru viața. Aceste descoperiri întăresc ideea că elementele esențiale ale vieții ar putea fi comune în întregul univers, crescând probabilitatea ca viața extraterestră să existe și în alte locuri.

Deși posibilitatea ca Bennu să lovească Pământul este redusă, experții în apărare planetară dezvoltă deja strategii de deviere a asteroizilor. Misiunea DART (Double Asteroid Redirection Test) a NASA a demonstrat cu succes capacitatea de a modifica traiectoria unui asteroid în 2022, prin prăbușirea unei nave spațiale în Dimorphos, o lună mică care orbitează asteroidul Didymos.

Dacă se va confirma vreodată că Bennu se află pe un curs de coliziune cu Pământul, ar putea fi utilizate tehnici similare - cum ar fi impactoarele cinetice sau tractoarele gravitaționale - pentru a-l abate de la curs.

Deși amenințarea reprezentată de Bennu rămâne scăzută pentru moment, impactul său potențial ne reamintește de pericolele cosmice cu care se confruntă Pământul.

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite