Noi date privind traiectoria asteroidului 2024 YR4. Oamenii de știință au anunțat ce state ale lumii ar fi afectate de coliziunea cu Pământul
0Există o șansă de 2% ca peste șapte ani asteroidul 2024 YR4 să lovească Pământul cu forța unei arme nucleare de 8 megatone. Iată posibilele sale puncte de impact.

Asteroidul 2024 YR4, care măsoară aproximativ 40 până la 100 de metri lățime, va trece foarte aproape de Pământ în decembrie 2032 și ar putea chiar să lovească planeta. Datorită dimensiunii, vitezei și posibilității de a avea impact, internauții i-au dat porecla de „distrugătorul orașului”.
Agențiile spațiale majore, cum ar fi Agenția Spațială Europeană, estimează că există aproximativ 2% șanse ca 2024 YR4 să lovească Pământul, deși această cifră de risc va fi actualizată pe măsură ce oamenii de știință află mai multe despre traiectoria asteroidului. Deși este mult mai probabil ca asteroidul să ocolească Pământul, locurile care ar putea fi afectate de o coliziune au fost deja identificate, relatează Wired.com, potrivit estimărilor oamenilor de știință.
Potențialul distructiv al 2024 YR4 depinde de compoziția, viteza și masa sa. Deoarece asteroidul este încă foarte departe, aceste caracteristici pot fi doar estimate, iar consecințele unei lovituri sunt, prin urmare, predicții oarecum imprecise în acest stadiu. În prezent, astronomii cred că 2024 YR4 ar crea o explozie aeriană – sau explozie în aer – la impact, care ar fi echivalentă cu aproape 8 milioane de tone de TNT, sau de 500 de ori puterea bombei atomice aruncate asupra Hiroshima. Această explozie ar afecta o rază de aproximativ 50 de kilometri în jurul locului impactului.
Unde ar putea lovi asteroidul 2024 YR4
Pentru locația coliziunii, unii experți, cum ar fi David Rankin, inginer la Catalina Sky Survey Project al NASA, au schițat un „coridor de risc”. Conform traiectoriei actuale a asteroidului, și dacă probabilitatea de 2% devine realitate, asteroidul ar trebui să cadă undeva într-o bandă de teritoriu care se întinde din nordul Americii de Sud, peste Oceanul Pacific, până în sudul Asiei, Marea Arabiei și Africa. Țări precum India, Pakistan, Bangladesh, Etiopia, Sudan, Nigeria, Venezuela, Columbia și Ecuador ar fi în pericol.

Amenințarea reprezentată de asteroizi și comete care ar putea lovi Pământul este măsurată pe scara Torino de 11 puncte: cu cât scorul este mai mare, cu atât este mai mare riscul ca un obiect spațial să lovească Pământul și să provoace distrugeri mari. Asteroidul YR4 2024 este în prezent clasat la nivelul 3, ceea ce înseamnă că este suficient de mare și va trece suficient de aproape pentru a merita să fie monitorizat cu atenție. Cu toate acestea, majoritatea agențiilor internaționale sunt încrezătoare că nivelul de risc va scădea în timp până la zero, pe măsură ce traiectoria asteroidului devine mai clară. Inițial, probabilitatea impactului a fost de 1,2%. Apoi a fost ajustat până la 2,3%, înainte ca cea mai recentă evaluare să reducă riscul la 2%.
Ca răspuns la 2024 YR4, ONU a activat un protocol de urgență pentru protecția planetei. Deocamdată, având în vedere că asteroidul se află la nivelul 3 al scalei Torino, acest lucru se limitează la monitorizarea continuă pentru a înțelege mișcările asteroidului.
Asteroidul Apophis
Nu este prima dată când o astfel de alertă a fost lansată și nici asteroidul 2024 YR4 nu este cel mai riscant obiect spațial care a fost monitorizat. Asteroidul Apophis, care a fost descoperit în 2004, a obținut uneori un scor mai mare decât 2024 YR4 atât pe scara Torino, cât și privind probabilitatea de coliziune. La scurt timp după ce a fost descoperit, i s-a dat o șansă de 2,7% să lovească Pământul. Cu toate acestea, după câteva luni și cu observații mai bune, oamenii de știință și-au ajustat calculele la valori mai realiste. Acum, deși va trece foarte aproape de Pământ în 2029, șansele de coliziune sunt zero.
De asemenea, sunt în curs de dezvoltare măsuri pentru a proteja Pământul de asteroizi cu potențial distructiv. Acestea includ lovituri cinetice, în care rachetele sunt trimise în spațiu pentru a se ciocni cu asteroizii, pentru a-i devia de pe o traiectorie de coliziune cu Pământul. Misiunea DART 2023 a NASA a demonstrat că astfel de lovituri pot fi lansate și că pot muta obiecte spațiale, testând această tehnică pe un asteroid inofensiv numit Dimorphos.