S-a descoperit „amprenta genetică” a asteroidului care a dus la dispariţia dinozaurilor
0Într-un studiu publicat joi, 15 august, oamenii de ştiinţă afirmă că noile metode de cercetare a rocilor provenite din spaţiu le-au permis să identifice „amprenta genetică” a asteroidului al cărui impact cu Pământul a dus la dispariţia dinozaurilor.
Corpul care a dus la extincţia dinozaurilor în urmă cu 66 de milioane de ani, când a lovit Pământul, provine dintr-un asteroid aflat dincolo de Jupiter, conform unui nou studiu. Descoperirea care se referă la natura asteroidului şi la originea sa în cadrul sistemului nostru solar ar putea fi utilă pentru tehnologia care prognozează impactul asteroizilor asupra planetei noastre.
Impactorul Chicxulub a fost numit astfel după comunitatea din Mexicul de astăzi din apropierea craterului lat de 145 de kilometri sculptat de rocă. Majoritatea oamenilor de știință sunt de acord că acesta a venit din interiorul sistemului nostru solar. Însă originile sale precise au rămas mult timp neclare, din cauza lipsei unor dovezi chimice care să nu fi fost contaminate de propriul material al Pământului, scrie Live Science.
Acum, în rămășițele colectate din diferite regiuni ale scoarței planetei noastre, oamenii de știință au descoperit că, de fapt, compoziția chimică a unui element rar, numit ruteniu, este similară cu cea a asteroizilor care plutesc între orbitele lui Marte și Jupiter.
Elementul este o „amprentă genetică” a rocilor din centura principală de asteroizi, unde a fost „parcată” bucata de asteroid de mărimea unui oraș înainte de a lovi Pământul, în urmă cu 66 de milioane de ani, a declarat pentru Mario Fischer-Gödde, un om de știință de la Institutul de Geologie și Mineralogie de la Universitatea din Köln, Germania, care a condus noul studiu. Asteroidul a fost probabil împins spre Pământ fie prin coliziuni cu alte roci spațiale, fie prin influențe din sistemul solar exterior, unde giganții gazoși precum Jupiter adăpostesc forțe de maree imense, capabile să perturbe orbitele asteroizilor, altfel stabile.
Descoperirile se bazează pe o nouă tehnică care, în esență, rupe fiecare legătură chimică care susține un eșantion de rocă, permițându-le oamenilor de știință să măsoare nivelurile specifice de ruteniu din impactorul Chicxulub. Elementul a rămas remarcabil de stabil de-a lungul miliardelor de ani, în fața activității geologice frecvente a Pământului, care reciclează peisajul, a declarat Fischer-Gödde, care a dezvoltat noua tehnică în ultimul deceniu și este unul dintre puținii experți din lume care pot analiza cu precizie elementul rar.
Cercetătorii au comparat rezultatele cu eșantioane din alte situri de impact cu asteroizi din Africa de Sud, Canada și Rusia și, de asemenea, cu câțiva meteoriți carbonacei, care domină regiunea exterioară a centurii principale de asteroizi. Semnăturile chimice ale ruteniului din impactorul Chicxulub au fost compatibile doar cu cele ale meteoriților carbonacei, indicând originea sa în sistemul solar exterior, a scris echipa într-un studiu publicat joi, 15 august, în revista Science.
Oamenii de știință știu, pe baza modelelor de fuziune nucleară, că ruteniul a fost forjat în generațiile anterioare de stele și aruncat în universul apropiat la moartea lor explozivă. În cele din urmă, elementul rar a fost absorbit de planetele și asteroizii care s-au adunat în sistemul nostru solar.
Pe Pământ, acesta s-a scufundat adânc în interiorul planetei cu mult înainte ca impactorul Chicxulub să lovească apele de mică adâncime de pe coasta Mexicului de astăzi, care a aruncat în aer particule de praf fine și acide, care au redus lumina soarelui și au aruncat Pământul într-o iarnă întunecată.
Momentul apocaliptic a exterminat mai mult de 70% din toate speciile, inclusiv dinozaurii nonaviari, și a declanșat schimbări climatice ireversibile care au pregătit terenul pentru evoluția mamiferelor care, în cele din urmă, au condus la oameni.
„Este un eveniment în istoria planetei, dar mai ales în evoluția vieții”, a declarat pentru Live Science coautorul studiului Francois Tissot, profesor de geochimie la Institutul de Tehnologie din California. „Suntem pur și simplu interesaţi să încercăm să îl înțelegem mai bine”.
Craterul Chicxulub este singurul loc de impact cunoscut pe Pământ produs de un asteroid atât de îndepărtat, astfel încât documentarea originilor sale ar putea ajuta la crearea de modele care descriu impactul unor corpuri cereşti din sistemele lor asupra planetelor, a declarat Tissot.
„Domeniul cosmochimiei izotopice a cunoscut aceste tipuri de puncte de basculare în care brusc există suficiente date și începe să cântărească asupra modului în care modelele gestionează predicțiile”, a adăugat cercetătorul.