BASF a sărbătorit 150 de ani şi a prezentat conceptul maşinii viitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BASF a împlinit 150 de ani. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
BASF a împlinit 150 de ani. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

BASF a organizat, pentru cea de-a 150-a aniversare, o expoziţie în care au fost prezentate cele mai importante soluţii realizate de companie de-a lungul timpului. Printre acestea şi-a făcut loc şi o maşină, „forvision“, gândită pentru viitor.

Câţi dintre noi ştiu că BASF a inventat colorantul indigo folosit pentru blugii pe care îi purtăm în fiecare zi? În plus, ştiaţi că tot compania germană este cea care a inventat polistirenul expandat? Ori că ambalajul cutiei de pizza pe care o comandăm la final de săptămână sau spuma flexibilă a saltelelor şi pernelor ce ne asigură un somn complet şi sănătos pot fi realizate tot cu produse BASF? De asemenea, compania este unul dintre furnizorii principali de pigmenţi coloranţi pentru pixurile şi creioanele colorate cu care scriem zilnic şi pentru vopseau auto sau decorativă.

La expoziţia Innovation Playground, peste 500 de participanţi au avut ocazia să interacţioneze cu tehnologii inedite şi să descopere inovaţiile realizate de BASF în aceşti 150 de ani în diferite domenii precum:  textile, sport, jucării, sănătate, construcţii sau auto-moto. Aceştia au descoperit aceste produse prin intermediul a trei containere amenajate diferit.

Cele trei, care au fost deja prezentate publicului din Ungaria, Serbia, Polonia, Slovacia şi Cehia, au avut tematici diferite: Kitchen Lab a fost dedicat spaţiului de socializare şi atelierelor de chimie, Muzeul BASF a prezentat inovaţiile BASF prin intermediul sistemelor video, iar showroom-ul a inclus diferite produse realizate cu materiale BASF.

basf 150 de ani foto razvan baltaretu/adevarul

Atracţia evenimentului a fost maşina concept Smart Forvision, dezvoltată de BASF în colaborare cu Daimler. Maşina cu două locuri este un prototip, fiind un mare pas înainte în evoluţia maşinilor ecologice şi crearea unui viitor sustenabil. Noul model combină designul, stilul de viaţă şi tehnologia pentru a crea un autovehicul modern funcţional.

basf 150 de ani foto razvan baltaretu/adevarul

Materialele şi tehnologia de ultimă generaţie permit implementarea celor mai noi concepte în cadrul noilor automobile care nu doar economisesc energie, ci şi produc energie. Creşterea autonomiei contribuie la îmbunătăţirea performanţei şi economisirii resurselor autovehiculelor electrice. Autovehiculele smart forvision oferă soluţii energetice eficiente, precum celulele solare care generează energie. Combinat cu diode organice emiţătoare de lumină (OLED-uri) care economisesc energie, plafonul autovehiculului, acoperit cu celule solare, este ecologic.

basf 150 de ani foto razvan baltaretu/adevarul

Smart forvision reprezintă autovehiculul de prezentare a noilor tehnologii. Constructorii au reuşit să combine nu mai puţin de cinci premiere din domeniul auto: celule solare organice transparente, LED-uri organice transparente, jante confecţionate complet din plastic (mult mai uşoare decât cele clasice), noi componente cu structură uşoară şi straturi de acoperire şi pelicule care reflectă radiaţiile infraroşii. Conceptul smart forvision a debutat în 2011 la International Motor Show din Frankfurt.

BASF România este un partener principal în cadrul proiectelor realizate de Universitatea Politehnică Bucureşţi – Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor şi Societatea de Chimie din România, adresate elevilor de liceu şi şcoli generale: olimpiade, concursuri ştiinţifice, conferinţe.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite