Când va ajunge omul pe Marte: cele mai optimiste estimări şi „trista“ realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii visează să ajungă pe Marte, dar este un vis pentru următorul secol, nu pentru acesta.
Oamenii visează să ajungă pe Marte, dar este un vis pentru următorul secol, nu pentru acesta.

Când va ajunge omul pe Marte se poate ca Pământul să fie într-o stare deplorabilă. Estimările sunt optimiste, dar realitatea le dă peste cap.

Toată lumea speră să plece de pe Pământ, crezând că stabilind o colonie pe Marte vor fi rezolvate probleme precum poluarea, încălzirea globală şi suprapopularea planetei. Este o soluţie rapidă, pe alocuri stupidă şi deloc fezabilă în următoarele decenii. Cel puţin nu este fezabilă la nivelul stabilirii unor colonii foarte mari pe Marte, că o bază temporară cu câţiva cercetători ar putea fi creată până în 2100.

Marele subiect al săptămânii a fost adus de NASA: există apă în formă lichidă pe Marte. Din nefericire, nu sunt râuri sau oceane, ci doar nişte urme pe care cercetătorii le-au observat în sol şi au presupus că trebuie să fie de la apă, altfel nu se poate. Odată cu acest anunţ, şansele de a găsi urme de viaţă cresc. De asemenea, se pregăteşte misiunea Temporar Mars 2020, care va pleca peste cinci ani ca să exploreze Planeta roşie.

Mult prea optimistul Alexandru Mironov despre când va ajunge omul pe Marte

Scriitorul şi jurnalistul Alexandru Mironov, totodată pasionat şi de ştiinţă, a fost întrebat de Digi24 ce crede despre anunţul şi descoperirea NASA, iar acesta a oferit câteva estimări foarte optimiste. Crede că în 2019 e posibil să se facă prima testare a zborului uman spre Marte cu un cuplu care va da un ocol planetei şi se va întoarce acasă, fără să coboare pe planetă. El presupune că în 2019 va fi folosită o aliniere optimită a planetelor, iar călătoria n-ar dura decât 501 zile. 501 zile înseamnă mai mult de un an şi înseamnă prea mult pentru a putea vorbi despre o migrare în masă spre Marte.

„Acolo nu au atmosferă, prin urmare, în costume de astronauţi, vor merge pe planetă începând cu 2031, după ce anterior vor fi trimişi roboţi care vor construi o staţie specială care înseamnă şi o uzină de produs oxigen, şi de pus la punct problema cu apa, şi de făcut combustibilul pentru întoarcere, căci va rămâne o navă în orbită care îi va aştepta pe astronauţi într-un şir de circa 10 etape, cu care lucrurile sunt legate”, a explicat Alexandru Mironov.

image

El a continuat prin a spune că pe planeta Marte va trebui să se ajungă mai repede, pentru că în 2075 pe Pământ vom fi 14 miliarde de oameni. „Pe de altă parte, va începe - este în proiect - terraformarea planetei Marte, în 300-400 de ani, cu alge, cu plante, care se lucrează în laboratoare. Eu lansez o prognoză: spre 2100 pe Marte vor exista un milion de marţieni, veniţi de pe Pământ”, a mai spus acesta.

Terraformare, ca să fie ca acasă când va ajunge omul pe Marte

Să terraformezi o planetă presupune să porneşti un efect de seră, care să ducă la generarea de râuri, atmosferă (mai ales!) şi un sol capabil să susţină creşterea unor planete. Sau poţi creşte planetele în laborator, dar tot ai nevoie de climă, de un circuit al apei în natură, de atmosferă. Elon Musk, cofondator PayPal şi director Tesla Motors, a spus că n-ar fi o idee rea dacă polii planetei Marte ar fi bombardaţi cu bombe termonucleare. Astfel, ar fi generat efectul de seră.

elon musk tesla foto wikipedia

În emisiunea  “Late Show with Stephen Colbert”,  Musk a afirmat că există două posiblităţi de a pregăti Marte pentru oameni, însă el ar miza pe a doua care este mult mai interesantă. Prima variantă este crearea unui climat prin eliberarea în atmosfera planetei a unor gaze care să genereze un efect de seră. Cum acest proces ar dura foarte mult timp, propunerea preferată a lui Musk presupune lansarea unor bombe termonucleare care să creeze un climat asemănător celui de pe Terra.

Când prezentatorul emisiunii l-a întrebat dacă nu vede nimic în neregulă cu această propunere şi dacă măcar este posibil aşa ceva, Musk i-a spus că deşi primul experiment de a îşi lansa racheta SpaceX a eşuat, în mai puţin de doi sau trei ani va putea inclusiv să ia pasageri într-o eventuală vizită către Marte.

Până acum, oamenii au căutat apă peste tot în sistemul solar şi speră că acesta este elementul care să le faciliteze accesul la fonduri necesare cercetării. Spre exemplu, satelitul planetei Saturn ar avea un ocean sub scoarţă, dar este departe şi ar trebuit compensată cumva lipsei energiei solare. Cea mai mare piedică este însă distanţă.

O caricatură de la Newyorker despre ceea ce Marte ne-ar putea „rezerva“ în materie de semne de viaţă.

semne de viata pe marte foto new yorker

Până la Marte, cu actuala tehnologie, omul tot are nevoie de cel puţin un an şi jumătate ca să ajungă, în caz că totul merge bine. Odată cu fiecare transport trebuie să care: combustibil, oameni, hrană pentru oameni, seminţe pentru viitoarele planete, componente pentru solarul de pe Marte, mai mult combustibil, echipament de comunicare cu Pământul, apă şi multe alte elemente minore. Asta înseamnă tone şi tone de încărcătură. Călătoria înapoi durează tot atât sau chiar mai mult.

Până când va ajunge omul pe Marte, Stephen Hawking ne spune de ce trebuie să fugim

În 2011, Stephen Hawking, cel mai respectat fizician al momentului, a spus că trebuie să fugim de pe Pământ. Oriunde, dar să fugim. „Populaţia noastră şi folosirea resurselor finite ale planetei Pământ cresc exponenţial, odată cu abilităţile noastre tehnice de a modifica mediul pentru lucruri bune şi rele. Dar codul nostru genetic păstrează în continuare instinctele egoiste şi agresive care au fost un avantaj, în trecut, pentru supravieţuirea noastră. Va fi destul de dificil să evităm dezastrul în următoarea sută de ani, fără a lua în considerare următoare mie de ani sau următorul milion de ani", a spus acesta. 

„Singura noatră şansă de supravieţuire pe termen lung este să nu mai rămânem pe planeta Pământ şi să ne răspândim în spaţiu“, a afirmat atunci Hawking. Printre opţiunile pe care le avem sunt Luna, este aproape de Pământ şi transportul s-ar face mai repede, Marte, că este cea mai potrivită planetă similară Pământului, şi Europa, satelitul planetei Jupiter şi care are apă sub formă de gheaţă, deci şi oxigen. Până atunci însă tehnologia mai trebuie să avanseze.

Şi visul de a ajunge pe Marte este intens promovat şi exploatat de Mars One pentru a face show. Proiectul Mars One a fost promovat ca unul dintre cele mai ambiţioase planuri prin care oamenii vor ajunge să colonizeze planeta Marte în acest secol. El a fost deschis de un ONG olandez, dar au început să apară vocile care pun la îndoială perspectiva marţiană. În acelaşi timp, Contractul de şase miliarde de dolari cu firma de producţie TV Endemol nu mai există. De asemenea, laureatul Premiului Nobel, Gerard’t Hooft, nu mai este mentor pentru Mars One. El a menţionat că termenul realist pentru sosirea oamenilor pe Marte ar fi de 100 de ani. Sosire, dar nu chiar colonizare. 

Până atunci, putem vedea ce estimări realiste avea Isaac Asimov, unul dintre cei mai buni scriitori de SF şi un fizician recunoscut al secolului al XX-lea. El a spus că omul va colonia Luna şi că vom începe să locuim sub apă, în colonii. Cu toate acestea, nu am colonizat satelitul natural al Pământului, deşi ne-am gândit cum să facem asta şi am ajuns acolo. Asimov credea că pământenii vor putea vorbi cu cei de pe Lună prin conversaţii intermediate de unde laser care se modulează, uşor de manipulat în spaţiu. Totodată, Asimov a considerat că în 2014 oamenii vor începe să locuiască sub apă, oraşe întregi care vor fi construite ca nişte acvarii. Nici asta nu s-a întâmplat.

Viitorul este, de cele mai multe ori, foarte promiţător în estimări şi dezamăgitor când ajungem la el. Ajunge omul pe Marte până în 2100? Mai avem 85 de ani să vedem, dar puţin probabil să fie stabilită pe Marte mai mult de o colonie cu o mână de oameni. Buni şi ei, dar nu vor întemeia chiar metropolă.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite