Aparatul foto folosit de NASA în timpul misiunilor istorice Apollo şi singurul readus pe Pământ va fi scos la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul aparat de fotografiat folosit în timpul misiunilor Apollo şi readus pe Pământ va fi scos la licitaţie la finalul lunii martie. A fost folosit pentru a realiza aproape 300 de fotografii.

De-a lungul misiunilor Apollo, NASA a trimis 14 aparate foto în spaţiu, dar nu a mai recuperat decât unul dintre ele. Acesta este estimat la un preţ de circa 150-200 de mii de euro, potrivit lui Peter Coeln, fondatorul galeriei Westlicht unde va fi scos la licitaţie, citat de Mediafax. Aceasa este una dintre cele mai reputate galerii de artă din lume în domeniul fotografiei.

Celelalte 13 aparate, cântărind fiecare mai multe kilograme, au fost abandonate pe Lună, pentru a permite astronauţilor să aducă pe Terra roci lunare. În acele vremuri, chestiunea greutăţii reprezenta o sursă de îngrijorare în timpul misiunilor spaţiale. Cel pe care astronauţii au reuşit să-l aducă înapoi este fabricat de compania suedeză Hasselblad.

Astronautul american Jim Irwin a folosit aparatul Hasselblad pentru a realizaa aproape 300 de fotografii în cele trei zile petrecute pe Lună în timpul misiunii Apollo 15. Aparatul este pus în vânzare de un colecţionar italian, care îl cumpărase de la un american. Pe o plăcuţă din interiorul aparatului apare numărul 38, acelaşi care apare pe fotografiile realizate de NASA.

„[...] reprezintă dovada care atestă în proporţie de 100% că acest aparat este cel adevărat şi că el a fost cu adevărat pe Lună“, a spus Peter Coeln. Galeria Westlicht a vândut la licitaţie, în 2012, cel mai scump aparat de fotografiat din lume, un prototip Leica din 1923, care a fost achiziţionat cu 2,16 milioane de euro.

Află mai multe despre NASA:

Noi imagini istorice cu dezintegrarea navetei Challenger, dezastrul care a schimbat NASA şi explorarea spaţiului

FOTO NASA surprinde „Mâna Lui Dumnezeu“ într-o nebuloasă aflată la 17.000 de ani-lumină distanţă de Terra

A ajuns omul pe Lună sau NASA a minţit întreaga omenire? Noile imagini publicate de agenţie oferă un răspuns

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite