Sterilizate la 20 de ani: „Am făcut această alegere şi nu am niciun fel de regret“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emanciparea femeii a însemnat inclusiv alegerea de a da naştere sau nu unui copil. Iar dacă a opta pentru sterilizare este acceptat din punct de vedere social atunci când vorbim de femei care au probleme de sănătate sau au făcut copii şi nu-şi mai doresc alţii, aceeaşi opţiune şochează când aparţine unor femei care încă nu au împlinit 25 de ani şi sunt perfect sănătoase.

Bri Seeley are în prezent 31 de ani şi trăieşte în Los Angeles, SUA. A încercat încă din timpul facultăţii, când încă nu împlinise 24 de ani, să-şi convingă doctorul ginecolog că trebuie să facă o intervenţie de sterilizare, chiar dacă nu avea şi nu are nicio problemă de sănătate. Seeley face parte dintre femeile dintotdeauna convinse că nu sunt făcute să aibă copii şi care susţin că nu au simţit vreodată această pornire. În schimb, Seeley a simţit întotdeauna că va alege cariera în locul întemeierii unei familii tradiţionale. În timp ce prietenii şi iubiţii lui Seeley îşi imaginau cum va fi viaţa lor când vor avea copii, aceasta visa la propria afacere, la zilele în care ar fi cunoscut succesul ca scriitoare şi la implicarea sa în acţiuni se susţinere a feminismului. 

An de an, Seeley şi-a întrebat medicul dacă poate să apeleze la sterilizare şi de fiecare dată i s-a spus că este prea tânără ca să ia o astfel de decizie. „An de an medicul îmi răspunde acelaşi lucru. Nu vei găsi niciodată un doctor care să facă intervenţia asta pentru tine“, a povestit Bri Seeley pentru publicaţia americană „Huffington Post“. Refuzurile constante au înfuriat-o, la fel ca pe multe alte tinere care intră tot mai des în cabinetele ginecologilor cu astfel de cereri. Acestea susţin că sunt extrem de hotărâte să nu devină mame şi doresc o metodă de contracepţie ireversibilă, mai ales pentru că vor să excludă efectele secundare induse de metodele care se bazează pe administrarea de hormoni. 

image

Brie Seeley FOTO Huffington Post 

Femeile care apelează la sterilizare se încadrează, de regulă, într-o categorie care include persoane cu vârsta peste 35 de ani, care au fost căsătorite sau care au dat naştere la cel puţin doi copii, arată un studiu realizat de Institutul Guttmacher. Procedura presupune obturarea (legarea) sau secţionarea trompelor uterine. Însă în cazul tinerelor femei care nu se încadrează în acest profil şi care se află în perioada de maximă fertilitate, descoperirea unui medic dispus să facă intervenţia de sterilizare permanentă este aproape imposibilă. Iar acest lucru este evidenţiat de Colegiul American de Obstretică şi Ginecologie care anul trecut a analizat acest subiect şi concluziile au arătat că cele mai îndreptăţite candidate la sterilizare sunt femeile care au dat naştere la copii.

Un aspect pe care Colegiul American de Obstetrică şi Ginecologie s-a bazat atunci când a ajuns la această concluzie se referă la numărul destul de mare de cazuri în care femeile care au optat pentru sterilizarea ireversibilă au regretat alegerea făcută. Un studiu relevant a fost făcut în acest sens în 2008, în SUA, unde 26% din pacientele care au făcut intervenţia de sterilizare au declarat mai târziu că au regretat decizia, în comparaţie cu doar 5% din bărbaţii care au ales să facă vasectomie. Iar un factor decisiv în luarea unei decizii de acest tip este vârsta la care se face o astfel de intervenţie. Astfel, cercetarea a scos la iveală că femeile mai tinere de 30 de ani care apelează la o astfel de procedură ajung de două ori mai des să aibă regrete legate de sterilizare.

În cazuri speciale, Colegiul American de Obstretică şi Ginecologie stipulează că atunci când o femeie este foarte bine informată în privinţa riscurilor şi a posibilităţii de a regreta decizia luată, alegerea ar trebui să-i aparţină. Dar şi în astfel de cazuri, pacienta trebuie să aibă cel puţin 21 de ani şi să aştepte o perioadă de 30 de zile din momentul în care şi-a dat consimţământul pentru procedura de sterilizare, în caz că se răzgândeşte.

Medicii, însă, au libertatea de a proceda după cum cred de cuviinţă când sunt puşi faţă în faţă cu astfel de cazuri. „Personal, fie că stau de vorbă cu o pacientă de 22 de ani sau de 30 de ani, voi încerca să-i ofer toate informaţiile posibile. Dar este de înţeles că voi acorda mai multă atenţie cuiva care nu a avut niciodată copii sau care este extrem de tânără. Este greu să vezi o fată de 22 de ani care ia o decizie dificil de luat şi când ai 35 de ani şi să nu te îngrijorezi că va regreta ceea ce face într-o bună zi“, a declarat medicul Eve Espey, preşedintele departamentului de obstretică şi ginecologie de la Universitatea New Mexico.

image

Heather Gentry FOTO Huffington Post 

De regulă, medicii recomandă femeilor care doresc să nu conceapă copii să opteze pentru procedurile contraceptive reversibile. Dar, totuşi, există din ce în ce mai multe tinere care nu vor copii şi solicită procedurile permanente. Heather Gentry, o tânără de 28 de ani din Georgia, SUA, este un alt exemplu. Este căsătorită cu un bărbat care are doi copii dintr-un mariaj anterior, dar ea a fost mereu convinsă că nu-şi doreşte să fie mamă. 

Nu mi-am dorit niciodată copii. Nu mi-am dorit niciodată să fiu mamă. Întotdeauna m-am simţit ciudat în preajma copiilor, chiar mai ciudat decât în preajma adulţilor. Şi mi-am dat seama de lucrul ăsta încă din timpul liceului

Heather Gentry, 28 de ani 

„Sterilizarea a reprezentat o opţiune extrem de tentantă pentru mine. Am făcut această alegere şi nu am niciun fel de regret. Pot să merg pe stradă şi să văd un copil fără să mă întreb dacă am făcut alegerea corectă. Am vrut o metodă de contracepţie care să nu implice în vreun fel hormonii. Pastilele contraceptive îmi accentuau perioadele de depresie, dar din clipa din care mi-am rezolvat problema parcă mi s-a luat o piatră de pe inimă“, a explicat Gentry pentru Huffington Post.
 

Citeşte şi:

În 2015, peste 230 de milioane de femei riscă să nu aibă acces la mijloace contraceptive

Prezervativul care se dizolvă, cea mai nouă metodă de protecţie

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite