Sfârşitul lumii se amână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii americani au descoperit în Guatemala cele mai vechi calendare astronomice maya, datând din secolul al IX-lea, care contrazic teoria potrivit căreia sfârşitul lumii ar avea loc anul acesta.

Calendare preţioase au fost găsite într-o casă dezgropată în situl maya Xultun, arată un studiu publicat în revista „National Geographic". Într-una dintre camerele locuinţei, zidurile sunt acoperite cu glife - caractere gravate în piatră -, iar multe dintre ele sunt cifre reprezentând calcule asociate diverselor cicluri ale calendarului maya. Este vorba de un calendar ceremonial de 260 de zile, de un calendar solar de 365 de zile şi de un ciclu anual de 584 de zile al planetei Venus şi de cel de 780 de zile al planetei Marte, a explicat arheologul William Saturno de la Universitatea din Boston, SUA, coordonatorul săpăturilor.

Potrivit arheologului american, nu există nicio indicaţie că acele calendare maya ­s-ar opri sau că sfârşitul lumii ar coincide cu sfârşitul anului 2012. Ba, dimpotrivă, a adăugat omul de ştiinţă, „străvechii mayaşi preziceau faptul că lumea va continua să existe vreme de încă 7.000 de ani". Inscripţiile murale, redactate între anii 1200 şi 1250, sunt primele din arta maya care au fost descoperite într-o casă. Situl de la Xultun conţine 56 de construcţii şi are o suprafaţă de 31 de kilometri pătraţi. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite