Secretul longevităţii localnicilor din „satul centenarilor”: o comunitate din Italia, sub lupa oamenilor de ştiinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii sunt mari fani ai rozmarinului, pe care îl folosesc în toate preparatele culinare, în loc de sare. FOTO express.co.uk/Getty
Localnicii sunt mari fani ai rozmarinului, pe care îl folosesc în toate preparatele culinare, în loc de sare. FOTO express.co.uk/Getty

300 de rezidenţi ai unui sat italian au ajuns să trăiască până la 100 de ani, fapt deloc de ignorat în condiţiile în care în Italia se trăieşte în medie până la 83. Cercetătorii au decis să-i studieze pe localnici pentru a le descoperi secretul.

Locuitorii unui sat italian în care 300 de persoane au atins vârsta de 100 de ani vor fi supuşi unor studii pentru a se descoperi care este secretul vieţii lungi şi lipsite de boli. Experţii sunt convinşi că o combinaţie între dieta mediteraneană, efortul fizic cotidian şi folosirea rozmarinului a fost „responsabilă” de vieţile extinse cu aproximativ două decade peste media naţională din Italia (83 de ani).

Cercetătorii au fost uimiţi să descopere atât de multe persoane în vârstă într-o formă fizică şi mintală de invidiat laolaltă, şi anume în satul Acciaroli din regiunea italiană Campania (situată pe coasta sud-estică a Italiei). Acolo persoanele în vârstă bolnave de inimă sau care au Alzheimer sunt rarisime. 

În urma acestor constatări, o echipă de specialişti va derula teste riguroase pe localnici pentru a le descoperi secretul. Rezultatele acestor teste ar putea schimba radical modul în care bolile care vin odată cu înaintarea în vârstă sunt tratate la nivel global.

Potrivit profesorului Alan Maisel de la Şcoala de Medicină din San Diego (SUA), citat de publicaţia express.co.uk, care conduce studiul împreună cu Universitatea Sapienza din Rome, declară că scopul acestui studiu de lungă durată este să afle, prin derularea unei analize genetice amănunţite, de ce acest grup de 300 de persoane a trăit atât de mult. „Rezultatele ar putea fi aplicate pacienţilor din toată lumea.”

Comunitatea de pescari şi aşezările învecinate numără aproximativ 2.000 de locuitori. Inclusiv romancierul Ernest Hemingway a remarcat virtuţile vieţii din Acciaroli în timpul unei vizite din anul 1953.

acciaroli italia

FOTO express.co.uk/Alamy

Ierburi aromatice în loc de sare

Cercetătorii sunt interesaţi cu precădere de ceea ce consumă locuitorii satului, mesele acestora bazându-se pe peşte, fructe şi legume, cereale nuci şi ulei de măsline, aceştia folosind îndeosebi ierburi şi condimente pentru a da aromă mâncărurilor, în loc de sare. Localnicii sunt mari fani ai rozmarinului, pe care îl folosesc în toate preparatele culinare. Mulţi cred că rozmarinul are proprietatea de a vindeca, fiind folosit în mod frecvent în mâncăruri datorită aportului său de fier, calciu şi vitamina B6. Mulţi oameni îl folosesc însă pentru proprietăţile lui antioxidante şi anti-inflamatorii, crezându-se că ajută la întărirea sistemului imunitar, îmbunătăţirea circulaţiei sangvine şi la diminuarea durerilor musculare.

Echipa americano-italiană de cercetători este prima din lume căreia i s-a permis să efectueze studii pe oamenii din sat. Timp de peste şase luni, aceştia vor analiza mostre de sânge şi rezultatele testelor de disfuncţii cognitive şi de rezistenţă la boli ale inimii, demenţă, boli de rinichi şi cancer. Cercetătorii vor analiza şi stilul de viaţă, în special dieta şi efortul fizic. „Acest studiu ar putea pune în lumină de ce dieta mediteraneană este atât de sănătoasă”, a afirmat profesorul Simon Capewell de la Facultatea britanică de Sănătate Publică.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite