Cum alegi cea mai bună brânză mozzarella: cele patru ingrediente pe care trebuie să le conţină, textura şi culoarea potrivite VIDEO
0Brânza mozzarella are o savoare aparte şi a ajuns să fie apreciată şi de români în anii din urmă, fie că este folosită la pizza, simplă sau ca ingredient pentru diverse tipuri de paste. Fină şi cu o aromă subtilă, acest sortiment de brânză trebuie ales ţinând cont de câteva detalii esenţiale pentru a avea parte de o experienţă culinară desăvârşită, conform principalei asociaţii italiene care îi reprezintă pe fermierii italieni, Coldiretti.
Alături de paste şi pizza, mozzarella este una dintre semnăturile culinare ale Italiei. Aproape 95% din italieni mănâncă mozzarella cel puţin o dată pe lună, fie ca atare ori ca ingredient în salate, paste sau pizza etc. Asociaţia fermierilor italieni, Coldiretti (Confederazione Nazionale Coltivatori Diretti), arată că în Italia se cumpără anual peste 164 milioane de kilograme de mozzarella, cantitate care nu mai este atinsă de niciun alt tip de brânză.
Atunci când vreţi să aveţi parte de gustul desăvârşit de mozzarella, dar şi de textura sa aparte, nu uitaţi să fiţi atenţi la câteva detalii foarte importante, la fel ca orice italian care se respectă:
Culoare
Nu trebuie să aibă o nuanţă strălucioare de alb (pentru că poate însemna că nu conţine numai lapte proaspăt, ci are şi alte ingrediente), ci o nuanţă lăptoasă, opalescentă, la fel ca o perlă sau ca porţelanul.
Textură
Trebuie să fie compactă şi uşor elastică, dar nu ca un cauciuc, iar la suprafaţă trebuie să fie catifelată, moale.
Porozitate
Atunci când tăiem sau presăm bucata de mozzarella, ar trebui să se prelingă câteva picături de zer.
Preţ
Normal, preţul este un alt indicator pe care trebuie să-l luaţi în considerare, pentru că procesul tradiţional de realizare a mozzarellei durează destul de mult timp şi presupune costuri de producţie destul de mari. Dacă produsul este foarte ieftin, asta înseamnă că a fost făcută rapid, ceea ce afectează şi calitatea.
Doar 4 ingrediente
Pentru a identifica un produs bun este de folos să citiţi şi ingredientele de pe ambalaj. Mozzarella adevărată ar trebui să conţină doar patru ingrediente: lapte (de regulă lapte de vacă, dar şi mozzarella de bivoliţă a devenit destul de populară), enzime, cheag natural şi sare.
Dacă apar şi termeni ca regulatori de aciditate: acid citric/acid lactic, ar trebui să fiţi atenţi. Asta înseamnă că producătorul a folosit o tehnică de grăbire a procesului de producţie. Adică nu a adăugat enzime laptelui, ceea ce înseamnă că nu a fost lăsat cât este nevoie pentru a se obţine un produs de calitate. Pentru a se reduce procesul se adaugă regulatori de aciditate, ceea ce înseamnă timp şi bani economisiţi, deci şi un produs mai ieftin.
Drept urmare, brânza nu are aceeaşi consistenţă sau acelaşi gust, motiv pentru care se şi adaugă mai multă sare în etapa finală a producţiei. La fel se procedează cu mozzarella care nu este făcută cu lapte, când se adaugă sare pentru a compensa lipsa gustului autentic. În acest caz mozzarella este făcută, de fapt, cu un ingredient semi-procesat, un tip de cheag care este produs la preţuri foarte mici şi apoi congelat. Şi de această dată rezultatul final nu se compară cu produsul original, făcut după reţeta tradiţională.