Şampania, fericire la sticlă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şampania, fericire la sticlă
Şampania, fericire la sticlă

Bulele sunt tot farmecul şampaniei. Această băutură se consumă la nunţi, de Anul Nou şi la orice eveniment important din viaţă. Îi spunem şampanie chiar dacă pe etichetă scrie „vin spumant“. Dar şampania adevărată se face din trei soiuri de struguri şi se produce în Franţa.

Citiţi şi:


Noi o bem doar la ocazii speciale. Francezii au făcut o adevărată tradiţie din fabricarea acestei băuturi. Producătorii din acestă ţară, mai precis din regiunea franceză Champagne, sunt singurii care pot folosi denumirea de şampanie.

Şi tot ei sunt singurii care ştiu adevărata reţetă a băuturii fericirii, după cum susţin reprezentanţii unuia dintre cele mai cunoscute branduri franţuzeşti, Armand de Brignac.

Secretul vinului

Românii nu cunosc încă gustul şampaniei adevărate. Se mulţumesc cu vinul spumant, produs din soiuri mai puţin alese, dar mai ieftin. „Este obligatoriu ca şampania să fie produsă din strugurii  din regiunea Champagne,­ iar soiurile folosite sunt Pinot Noir, Pinot Meunier (ambele roşii) şi Chardonnay (alb)“, declară pentru „Adevărul“ Philippe­­ Bienvenu,­ purtătorul de cuvânt al familiei Cattier, cunoscută pentru producţia de şampanie de calitate.

Dincolo de modul în care este produsă, şampania este cunoscută drept băutura fericirii, a evenimentelor importante din viaţa oricui. Specialiştii în vinuri spun că bulele sunt cele îi conferă acest statut. Au grijă „să pună“ bulele în vin tocmai pentru ca dopul să scoată un zgomot asemănător artificiilor.

Iar spuma ce se revarsă din sticlă creează aceeaşi impresie. Licoarea se obţine prin dublă fermentare, tocmai pentru a se forma mult apreciatele bule. Cu cât sunt mai mici şi mai multe, cu atât băutura este mai rafinată. Într-o sticlă ar trebui să fie 58 de milioane de bule, dar nimeni nu stă să le numere.

Ne mulţumim să ne bucurăm de fiecare dată de gustul uşor înţepător, în combinaţie cu mâncăruri alese. Pe rafturile magazinelor din România se găseşte mai ales vin spumant. Şampania franţuzească este scumpă şi este comercializată de obicei în magazine exclusiviste, destinate celor cu gusturi rafinate.

Se bea cu măsură

„Vinul spumant se produce pe baza aceloraşi tehnologii folosite şi la şampanie. Diferenţa este dată de soiurile de struguri folosiţi“, ne-a explicat Ovidiu Gheorghe, preşedintele Patronatului Naţional al Viei şi Vinurilor (PNVV).

„Termenul de şampanie nu poate fi folosit pentru că este o denumire de origine controlată. Doar producătorii din regiunea cu acelaşi nume o pot folosi“, a mai spus el. Oricum, românii nu sunt mari băutori de acest sortiment de vin, în comparaţie cu alţi europeni. „La noi, vinul spumant se bea doar la evenimente, câte două degete, să ajungă la toată lumea“, spun reprezentanţi din industrie.

Tradiţia regală a regiunii Champagne

Primii struguri din regiunea Champagne au fost plantaţi de romani şi chiar din acea vreme soiurile au fost unele dintre cele mai renumite. Totuşi, primul vin spumant este produs abia în secolul al XVII-lea. La mijlocul secolului al XVIII-lea, călugării, care erau singurii cultivatori de struguri, au pierdut acest drept exclusiv şi au apărut primele case regale ce se ocupau cu producţia de şampanie.

image

Ţara şampaniei: podgorii cât vezi cu ochii şi castele

Este şi cazul familiei Cattier. Încă  din  1763, celebra familie cultivă la Chateu Chigny-les-Roses, în  Montagne  du  Reims  din  regiunea  Champagne,  cele  mai fine soiuri de Chardonnay,  ­Pinot  Noir  şi  Pinot Meunier – podgorii clasificate „Premier Cru“.

Şi tot de atunci, familia Cattier produce şampania în acelaşi fel. „În  prezent,  membrii  familiei  folosesc aceleaşi  tehnici  tradiţionale de colectare a strugurilor şi de îmbuteliere, ce asigura unicitatea fiecărei sticle de Armand de Brignac, marca proprie de şampanie“, se arată într-un comunicat. O afacere de familie, transmisă din generaţie în generaţie.

Producţie manuală

Dacă am avea acces în pivniţele castelului Cattier i-am putea întâlni pe Jean Jacques Cattier şi pe fiul său, Alexandre, cei care supervizează întreaga producţie. Şampania este fabricată în totalitate manual. De câteva săptămâni, şampania Armand de Brignac este disponibilă şi pe piaţa din România, la un preţ de aproximativ 1.200 de lei pentru o sticlă. „Luând în calcul modul artizanal de fabricare, trebuie să existe şi un preţ pe măsură. Dar adevărata plăcere este nepreţuită“, spun reprezentanţii familiei.

Un vin spumant bun, în orice combinaţie

Şampania de calitate este cea fără gust aromat de fructe. Cea cu gust de vin. Se savurează în multe combinaţii, dar fiind o băutură luxoasă regulile scrise şi nescrise sunt din ce în ce mai multe.

image

Vinul spumant se bea în pahar în formă de lalea

Cum se degustă

Sticla de şampanie trebuie răcită la o temperatură de 6-8 grade Celsius. Niciodată nu se umple paharul mai mult de două treimi. Paharul ideal pentru şampanie este cel în formă de lalea, pentru a spori efectul bulelor, dar şi pentru a nu lăsa aromele „să se risipească“, spun producătorii francezi. „Priviţi cu atenţie culoarea băuturii şi mulţimea de bule, apoi mirosiţi şi încercaţi să identificaţi aromele“, ne sfătuiesc ei. Prima gură de şampanie trebuie savurată şi abia apoi înghiţită.

Cu ce se combină

Specialiştii în vinuri spun că adevăratul atu al şampaniei este că se poate servi în combinaţie cu foarte multe alimente: de la fructe şi brânzeturi, până la clasicul caviar. Caviarul este asociat cu şampania întrucât aceste două produse reprezintă simboluri ale luxului şi ale rafinamentului.

„Această băutură poate fi servită ca aperitiv, dar şi ca vin. Poate fi combinată cu orice fel de mâncare, important este să ştim să potrivim tipul şampaniei cu cel al bucatelor“, spune Philippe Bienvenu. Şi reprezentanţii magazinelor Comtesse du Barry cred că şampania este  o băutură ce ar trebui rezervată celor mai fine mâncăruri şi le recomandă clienţilor o combinaţie unică : vin spumant şi foie gras cu smochine sau cu  trufe.

Superstiţii legate de şampanie

Şampania este deseori băutura ce trebuie să deschidă orice eveniment: nunţi, botezuri, lansări de produse, petreceri private. Dacă lipseşte şampania la nuntă, se spune că mirilor le va lipsi fericirea, iar invitaţii vor crede că evenimentul este organizat cu buget minim. La inaugurarea unui vas, a unui avion sau a unui imobil se spune că trebuie spartă o sticlă de şampanie. Astfel se răspândeşte ghinionul.

Un produs de lux

Vinul spumant se găseşte în România de la preţuri de câţiva lei până la câteva mii de lei. O sticlă de şampanie din Franţa costă peste 500 de lei, în timp ce un vin spumant românesc poate fi cumpărat din hipermarketuri cu 15-20 de lei sticla. În magazinele cu specialităţi preţurile sunt proporţionale cu calitatea.

„În magazinul Comtesse du Barry există o selecţie de peste 60 de şampanii din elita Champagne. Amour de Deutz Magnum (1,5 l), la preţul de  1.520 de lei, este cea mai scumpă şampanie comercializată de noi“, au afirmat reprezentanţii magazinului.

Ei spun că cele câteva sute de lăzi de şampanie scumpă, vândute anual, ajung la cunoscători şi la oameni
de afaceri. În ţările occidentale, ediţiile speciale ale unor şampanii sau cele produse pentru anumiţi bogaţi ai lumii ajung şi la câteva mii de euro pentru o sticlă. Cea mai scumpă şampanie din lume - „Le Billionaire Champagne“ - costă 2,75 milioane de dolari.

Băutura vedetelor

Armand de Brignac este şampania preferată a vedetelor Jay-Z, George Clooney, Will Smith şi Leonardo di Caprio. Printre competitorii brandului se numără mărci precum Dom Perignon şi Cristal Roederer.

image
Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite