Oamenii egoişti sunt mai fericiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indivizii preocupaţi excesiv de propria pesoană şi care nu se simt vinovaţi pentru comportamentul lor au o stare sufletească mai bună decât a semenilor lor altruişt.

Ingredientele care aduc fericirea au fost parţial dezvăluite de scriitorul francez Gustave Flaubert. „Să fii prost, egoist şi să ai o sănătate bună sunt trei cerinţe pentru a fi fericit", spunea acesta. După două secole, cercetătorii au găsit şi dovezile ştiinţifice care argumentează spusele scriitorului. Un studiu recent arată că persoanele egoiste sunt mai fericite. Condiţia este să nu se simtă vinovate pentru comportamentul lor.

Vina ne oprește să acționăm în mod egoist
Psihologii Jonathan Berman şi Deborah Small, din cadrul Universităţii Pennsylvania, SUA, au efectuat un studiu în care au inclus 216 de studenţi. Fiecare dintre voluntari a primit o sumă de bani. Apoi, unora li s-a cerut să doneze banii pentru UNICEF, iar altora li s-a spus că pot decide ei înşişi ce fac cu banii. Rezultatele au arătat că, în perioada imediat următoare, participanţii la studiu care au păstrat banii pentru ei înşişi au fost mult mai fericiţi comparativ cu cei care au fost puşi să-i doneze.
De multe ori, oamenii vor să acţioneze într-o manieră egoistă. Dar nu fac acest lucru pentru sunt conştienţi că s-ar simţi vinovaţi", a concluzionat psihologul Jonathan Berman. Specialiştii spun că, adesea, egoiştii simt un oarecare sentiment de vinovăţie din cauză că se preocupă excesiv de proparia persoană în detrimentul celorlalţi. Vina, au mai spus specialiştii, este consecinţa implementării încă din copilărie a ideii că altruismul este o dovadă de afecţiune.

Avantajele egoismului
Studiile arată că egoismul are atât avantaje, cât şi dezavantaje. În primul rând, egoiştii sunt mult mai responsabili. Explicaţia este că, atunci când sunt nevoite să ia anumite decizii, aceste persoane nu ţin cont de părerea celor din jur şi, deci, îşi asumă faptele. În plus, acest tip de atitudine creşte încrederea în sine a unei persoane. De asemenea, faptul că oamenii egoişti se pun întodeauna pe primul plan îmbunătăţeşte, paradoxal, relaţia cu cei din jur. Cei preocupaţi de sine sunt mult mai relaxaţi, iar astfel interacţiunea cu ei este mult mai uşoară. În plus, s-a dovedit că egoismul este secretul căsniciilor fericite: cu cât partenerii se preocupă continuu de propria persoană, cu atât relaţia are de câştigat.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite