medlife right medlife right
Articol susținut de advertorial

#MediciBuni – Dr. Lucia Feticu, MedLife: „Suntem supuși greșelii, iar asta ne obligă să luăm toate măsurile astfel încât eroarea să nu apară”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De cele mai multe ori, atunci când mergem la medic, avem în minte imaginea persoanei pe care o întâlnim, cu care stăm de vorbă, care ne consultă. Prea puțini dintre noi conștientizăm însă că acel medic are în spate o întreagă „armată” care ajută la o diagnosticare corectă și, mai apoi, la aplicarea tratamentului. Vorbim în special despre specialiștii din laboratoarele de analize, pe care nu-i cunoaștem aproape niciodată, dar care au un rol vital în recuperarea sănătății unui pacient.

#MediciBuni   Dr  Lucia Feticu 1920x1080px jpg

De abia după ce am ajuns să practic medicina mi-am dat seama că există două categorii de medici: unii care sunt foarte buni diagnosticieni, dar mai puțin buni terapeuți și unii care sunt foarte buni terapeuți, dar mai puțin buni diagnosticieni. Deși ideal ar fi ca medicii să fie foarte buni și pe partea de terapie și pe partea de diagnostic, în practică nu prea se întâmplă. Și cred că așa suntem structurați - unii să caute cauza bolii, iar alții să o trateze.

Așa își începe povestea dr. în științe medicale Lucia Feticu, medic primar în medicină de laborator și șefa laboratorului MedLife Cluj. Deși „ascunși” printre eprubete, microscoape, reactivi și aparate dintre cele mai diverse, dr. Feticu și colegii săi „văd” zilnic sute de pacienți, prin intermediul probelor care le trec prin mână și pe care le analizează cu atenție și dedicare. Rareori se întâmplă să le mulțumească vreun pacient, însă satisfacția unui diagnostic corect este incomensurabilă: Fiecare dintre probele cu care intrăm în contact reprezintă un om care are niște speranțe și niște așteptări de la noi și care merită niște rezultate corecte și la timp, astfel încât diagnosticul să fie corect, iar tratamentul unul eficient, spune medicul.

Pasiune și perseverență

Atracția dr. Lucia Feticu pentru medicină a apărut încă din copilărie. Cum mama ei a fost chimistă în cadrul laboratorului de boli infecțioase, dar și cadru didactic la UMF Cluj-Napoca, micuța Lucia auzea zilnic povești din lumea medicală. Omul care și-a pus însă decisiv amprenta pe viitorul ei profesional a fost colega și prietena mamei, prof. Univ. Dr. Cornelia Oneșciuc:  M-a fascinat îndârjirea cu care căuta diagnosticul, cauza suferinței pentru fiecare pacient. Era foarte, foarte bună pe partea de diagnostic. Îmi amintește de un detectiv care apelează la toate resursele posibile și câteodată la șiretlicuri, dacă este nevoie, ca să găsească făptașul - în cazul nostru cauza bolii unui pacient. Nu am văzut-o niciodată să renunțe, chiar în cazurile extrem de complicate nu s-a lăsat până nu a descoperit cauza bolii. Și m-a inspirat în toată activitatea mea și, probabil, și în alegerea meseriei.

Prima dată când a interacționat cu un microscop a fost în clasa a IV-a. Iar de atunci a rămas „jucăria” ei preferată: Încă de la început, m-au captivat tehnicile de diagnostic, pentru că, fără un diagnostic corect, nici tratamentul nu poate fi eficient. Ideea cu laboratorul a venit în anul II de facultate, când am început să facem microbiologie și pur și simplu m-am îndrăgostit de tot ceea ce însemna asta și am decis că vreau să fac medicină de laborator.

Au trecut de atunci 2 decenii, iar de mai bine de 15 ani, Lucia Feticu este în echipa MedLife. Are 22 de oameni în subordine, alături de care procesează zilnic aproximativ 600 de probe, primite dintr-o bună parte a Transilvaniei: Trebuie să ne amintim mereu că suntem supuși greșelii, iar asta ne obligă să luăm toate măsurile astfel încât eroarea să nu apară. Și asta este una dintre preocupările noastre principale. Suntem un laborator mare și foarte dinamic, ne adaptăm în permanență la ceea ce este nevoie, ne dotăm cu aparatură de ultimă generație și foarte performantă, iar reactivii pe care îi utilizăm sunt de cea mai bună calitate - iar toate aceste lucruri se reflectă în corectitudinea rezultatelor pe care le eliberăm.

Secretul succesului unui laborator, însă, nu stă doar în tehnologie, ci și în colaborarea cu medicii clinicieni și în curiozitatea și flerul diagnosticienilor: Dacă obținem rezultate ce implică o suspiciune de diagnostic care nu a fost luat în calcul la început, facem noi suplimentar niște analize reflex. Deci comunicarea cu medicul clinician este foarte importantă și întotdeauna în beneficiul pacientului. Apoi, se mai întâmplă ca unii pacienți să aibă întrebări, nelămuriri, să vrea să discute cu cineva din laborator și atunci mă duc și încerc să le explic ceea ce nu au înțeles. Pentru că, în viziunea unui medic bun, pacientul este întotdeauna pe primul loc, completează medicul: Este foarte importantă și pregătirea profesională, dar nu doar asta ne face medici buni. Preocuparea pentru pacient, faptul că ne pasă, că ne dorim cu tot dinadinsul sa-l ajutăm - asta ne face medici buni. Eu sunt un om optimist și vreau ca pacienții noștri să nu-și piardă speranța. Un diagnostic odată pus, boala depistată - fie ea gravă - înseamnă pentru mine o fărâmă de speranță, înseamnă că se va găsi un tratament eficient și că există o cale de vindecare.

Când profesia se împletește cu hobby-ul

Nu doar medicina îi aduce satisfacții Luciei Feticu, ci și o pasiune pe care și-a descoperit-o în urmă cu câțiva ani - designul interior. „Toți oamenii au fost mai întâi copii, dar prea puțini își mai amintesc acest lucru” este zicala lui Antoine de Saint Exupey, care a inspirat-o să creeze un scaun ce i-a adus premiul I la un concurs de specialitate.

Proiectul vieții este însă fiul ei, acum în vârstă de 20 de ani, spune doctorița, care își pune mari speranțe în generațiile care vin din urmă: Eu cred în tânăra generație, am colegi foarte tineri în laborator care sunt oameni extraordinar de buni, bine pregătiți, implicați și sufletiști. Și cred că pe măsură ce condițiile din spitalele noastre se vor apropia de standardele occidentale - și au început să se facă pași în direcția asta - medicii tineri vor fi din ce în ce mai puțin tentați să plece în alte țări. Iar o parte dintre medicii care aleg să plece se vor întoarce și cred că asta este foarte bine, pentru că vor veni cu experiență, cu un mod de lucru diferit.

Lucia Feticu se consideră o persoană împlinită pe toate planurile. Deși drumul până aici a fost lung și anevoios, știe că a meritat fiecare oră suplimentară petrecută în spital sau studiind ori ghidându-i pe cei mai tineri: Tot ceea ce construiesc, construiesc pe o fundație cât mai solidă, chiar dacă asta necesită timp, efort și răbdare. Fie că vorbim despre proceduri și moduri de lucru ori de relațiile cu colegii, instruirea lor pentru a fi pregătiți să răspundă tuturor provocărilor. Rezultatele nu se văd foarte repede, dar experiența mi-a demonstrat că rezultatele apar cu răbdare și implicare. Și cu iubire, adaugă ea. Față de oameni, meserie și viață. Căci numai iubind, putem să facem bine.

Oameni Fericiți, Medici buni

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe medlife.roPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite