Torționarul Vișinescu a trimis un condamnat la carceră pentru că i se adresa cu „dumneata“ și era îmbrăcat în indispensabili

0
Publicat:

Alexandru Vișinescu, unul dintre puținii torționari condamnați pentru regimul de teroare pe care l-au impus în sistemul carceral, a fost de-a dreptul diabolic.

Alexandru Vișinescu, un călău
Alexandru Vișinescu, un călău

Torţionarul Alexandru Vişinescu a murit la 5 noiembrie 2018, la ora 14.34. Acesta se afla internat la Spitalul penitenciar Rahova. În urmă cu aproximativ o lună fusese internat la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” cu mai multe fracturi. Avea 93 de ani.

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat a fost condamnat definitiv, în 10 februarie 2016, la 20 de ani de închisoare în dosarul în care a fost găsit vinovat de crime împotriva umanităţii, decizia fiind o premieră din punct de vedere judiciar.

Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au acuzat pe Vişinescu că, în perioada 1956-1963, când a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a luat măsuri de persecutare a deţinuţilor politici încarceraţi. El a fost de altfel ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, liderul PNŢ Ion Mihalache.

În vreme ce era comandant la Râmnicu Sărat, l-a trimis pe un deținut condamnat la 25 de ani de muncă silnică pentru „uneltire contra ordinii de stat“ la cinci zile de regim celular sever. Motivul invocat de torționarul Vișinescu este incredibil: „l-am găsit pe deținutul din celula 29 dezbrăcat în indispensabili. I-am atras atenția ca în viitor să nu se mai prezinte în acest fel și mi-a răspuns că eu trebuie ca să scot mâna din buzunar cu un colonel nenorocit și care este pedepsit pe nedrept. De asemenea, mai raportez că are o comportare neregulamentară față de mine, adresându-se cu cuvântul «dumneata»“, se arată în sentința civilă nr. 336 pronunțată în ședința din 5 februarie 2014.

Corneliu Coposu: „Numai un nebun putea să facă ceea ce ai făcut tu acolo“.

Ion-Andrei Gherasim, fostul şef de cabinet al lui Corneliu Coposu, a povestit cum a reacţionat marele om politic atunci când, după mulţi ani, s-a întâlnit faţă în faţă cu torţionarul Alexandru Vişinescu.

„În februarie 1990 eram alături de Seniorul Corneliu Coposu şi Marius Lupuţiu, asistent personal şi el al preşedintelui PNŢCD. Mergeam la o întâlnire politică pe care Seniorul o avea cu doi parlamentari RPR (partidul gaulist al lui Jacques Chirac) la fostul hotel Bucureşti, actualmente Radisson.

Ninsese mult în ultimele zile şi se formaseră troiene de zăpadă. Când am ajuns la trecerea de pietoni dintre Athenee Palace şi hotel Bucureşti, îl văd pe Senior cum, sprinten, o ia mai repede şi ajunge cu vreo 10 metri înaintea noastră în faţa unei persoane gârbovite, căreia începe să-i spună ceva. Ajungând cu Marius în dreptul lor, îl văd pe acel individ alb la faţă, complet blocat.

Domnul preşedinte se întoarce spre noi şi ne spune: «Ştiţi cine este domnul? Acesta este Alexandru Vişinescu, cel care m-a schingiuit şi m-a bătut până la moarte la Râmnicu Sărat» Când am auzit aceasta, şi Marius, şi eu, am vrut să sărim pe el“, povesteşte Ion Andrei Gherasim, fostul secretar al Seniorului, în prezent preşedinte al fundaţiei care poartă numele marelui om politic.

Spre surprinderea lui, Seniorul a pus o mână fermă în faţa lor şi le-a spus răspicat: „Nu! Nu vă legaţi de el! Doar Dumnezeu este cel care are dreptul Să-l judece!“ Apoi, s-a reîntors spre Vişinescu şi i-a spus acele cuvinte memorabile: „Dacă cumva va fi vreodată un proces împotriva ta, iar eu voi mai trăi, să mă chemi de martor, pentru că voi spune că numai un nebun putea să facă ceea ce ai făcut tu acolo“.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite