Perlele şi geanta „Doamnei de Fier”

0
0
Margaret Thatcher şi nelipsitele perle FOTO Reuters
Margaret Thatcher şi nelipsitele perle FOTO Reuters

Dacă lumea politică îşi va aduce aminte de baroneasa Margaret Thatcher pentru măsurile sale, nici lumea modei nu va uita una dintre sursele de inspiraţie ale ultimelor sezoane. „Doamna de Fier” a fost o conservatoare până şi în stilul său vestimentar, fără să varieze de-a lungul timpului.

Thatcher a fost cunoscută pentru costumele sale cu fustă, pe care le combina aproape mereu cu bluze din mătase. Perlele albe nu au lipsit niciodată, indiferent că le purta drept cercei, colier sau broşe. Dar cel mai celebru accesoriu al său a fost geanta neagră din piele, cu mâner. A ajuns să simbolizeze tenacitatea lui Thatcher şi stilul său de negociere. „Nu se poate uita la o instituţie britanică fără să o lovească mai întâi cu geanta”, scrie huffingtonpost.com. Termenul „handbagging” a fost inclus în dicţionarul Oxford.

Geanta Asprey, vândută la începutul acestui an cu 25.000 de lire sterline la licitaţia Christie's, a devenit semnătura „Doamnei de Fier”, aşa cum era trabucul pentru Winston Churchill. „Sper că cel care va licita cel mai mult pentru această geantă este un pasionat conştient de faptul că va deţine o armă cu un istoric bogat. Până la urmă, mama mea a inventat verbul «to handbag» (a trage cu geanta – figură de stil)”, a spus Carol, fiica lui Margaret Thatcher la licitaţie.

Suzy Menkes despre Margaret Thatcher

„Poartă cineva hainele acelea?”, a întrebat-o prim-ministrul din anii '80 pe Suzy Menkes, făcând referire la designerii vremii, precum Vivienne Westwood şi curentul punk. De la bun început, Margaret Thatcher a avut stilul propriu, recognoscibil şi inflexibil de-a lungul anilor.

Margaret Thatcher  FOTO Reuters

Există imagini cu „Doamna de Fier”, din 1985, mergând în faţa lui Ronald Reagan, în celebrul costum, piesa vestimentară preferată, şi cu geanta pe braţ, încărcată cu acte oficiale, oferind tabloul perfect al unei femei puternice care n-a făcut compromisuri cu latura sa masculină pentru a fi printre bărbaţi.

Margaret Thatcher a fost văzută atât de rar purtând pantaloni, încât nu există imagini cu ea în această ipostază. Mai puţin una, din 1986, când a mers cu tancul împreună cu cancelarul german Helmut Kohl. „Doamna de Fier” se afla în mijlocul unei campanii de creştere a popularităţii sale, soldată cu victoria, fiind realeasă. „Şi-a ascuns chipul în spatele unor ochelari de soare imenşi, părul l-a strâns sub o eşarfă, o combinţie între Isadora Duncan şi Lawrence al Arabiei”, scria presa britanică la acea vreme.

geanta asprey margaret thatcher

A fost pionierul hainelor largi pe care Hillary Clinton şi Nancy Pelosi l-au adoptat ca pe o uniformă zeci de ani mai târziu, exprimând poziţia „umăr la umăr printre bărbaţi”. „Margaret Thatcher se îmbrăca să le facă pe plac bărbaţilor, aşa că fustele şi rochiile erau cea mai bună alegere pentru ea”, spune Suzy Menkes. Fostul preşedinte socialist al Franţei, François Mitterrand, a descris-o drept „atrăgătoare şi militantă, cu buzele lui Marilyn Monroe şi ochii lui Caligula”.

Margaret Thatcher FOTO Reuters

Pe podiumurile internaţionale şi-au făcut apariţia, din nou, hainele pe care Doamna T. le promova acum 30 de ani: costumele din două piese din stofe deloc complicate, supuse minimalismului secolului XXI.

Vorbele lui Margaret Thatcher

„Aş putea să mă predau şi să renunţ la pălărie... Dar perlele nu sunt deloc negociabile”.

„Trebuie să decizi care sunt hainele în care eşti confortabilă. Trebuie să te simţi confortabil. Niciodată stridente, ci decente şi bine croite. Nu este nefeminin să fie bine croite”, a spus Margaret Thatcer.

„În politică, dacă vrei să se spună ceva, vorbeşte cu un bărbat. Dacă vrei să se facă ceva, vorbeşte cu o femeie”.

„Te rog, nu folosi cuvântul «dură». Oamenii pot rămâne cu impresia că nu-mi pasă. Şi-mi pasă teribil de mult”. 

Magazin


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri