VIDEO Meryl Streep: „Margaret Thatcher a fost exclusă din lumea sa şi din partid“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meryl Streep în „Doamna de Fier“
Meryl Streep în „Doamna de Fier“

Actriţa americană Meryl Streep, interpreta fostului prim-ministru din Marea Britanie, a povestit cum a reuşit să intre în pielea lui Margaret Thatcher, în filmul „Doamna de Fier“ („The Iron Lady“ - n. r.), distins cu două Oscaruri şi alte 12 premii. Streep a analizat asemănările dintre ea şi Thatcher şi dificultăţile rolului.

„Cred că sunt la fel de pasionată de munca mea, la fel cum a fost şi ea şi, asemenea ei, nu vreau ca lucrurile pe care le fac să fie interpretate greşit“, a spus protagonista peliculei „Doamna de Fier“, cea care a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal.

Pelicula din 2011 a mai primit premiul Academiei Americane şi pentru cel mai bun machiaj (Mark Coulier şi J. Roy Helland), dar şi alte premii BAFTA, British Independent Film Awards, Australian Film Awards şi un Glob de Aur pentru cea mai bună interpretare feminină într-o dramă.

În pelicula „Doamna de Fier“ (2011), Meryl Streep o portretizează pe Margaret Thatcher drept o femeie senilă şi singură, imagine ce a iscat numeroase controverse la nivel internaţional. „Totuşi, nu sunt atât de încântată de politică precum a fost ea“, a recunoscut Streep.

Thatcher a favorizat o economie liberă, cu un sector privat cât mai amplu şi bine dezvoltat şi a sprijinit privatizările, inclusiv din domenii-cheie (energie, transporturi şi utilităţi). Thatcher a preferat să apeleze la micşorări de taxe şi de impozite, iar în 1987 a marcat o premieră absolută, câştigând al treilea mandat consecutiv de premier al Marii Britanii.

Pentru mine, a fost foarte solicitant din punct de vedere fizic, pentru că am fost nevoită să joc rolul unei femei mult mai bătrâne. Să filmez zilnic 12 ore a fost obositor, iar la final, nu mi-am dorit decât un masaj
the iron lady poster

„La început nu am ştiut foarte multe lucruri despre ea. M-am apucat să citesc mult şi să aflu mai multe despre personalitatea ei. Scopul meu a fost să mă pun în pielea ei, raportându-mă la zilele glorioase“, a explicat Streep care, la final, şi-a cultivat şi un sentiment de admiraţie pentru liderul politic. De aceea, actriţa a fost nevoită să se documenteze minuţios atunci când regizoarea Phyllida Lloyd, care a distribuit-o în musicalul romantic „Mamma Mia!“ (2008), i-a propus rolul. „Am discutat foarte mult, iar Phyllida mi-a spus că ea crede că sunt persoana perfectă pentru a o întruchipa pe Thatcher, pentru că sunt un outsider, o exclusă, aşa cum a fost şi ea în lumea sa şi în partid. Ea se afla întotdeauna acolo unde nu trebuia să fie ori acolo unde nu-şi dorea“, a declarat Streep pentru „The Telegraph“, despre doamna conservatoare.

 În primele scene ale filmului, este prezentată o Margaret Thatcher fragilă şi debusolată, care se duce să cumpere lapte, dar este şocată de preţurile din secolul 21. În tot acest timp, echipa de securitate îşi face probleme pentru că „doamna de fier" a părăsit casa nesupravegheată. În altă scenă din film, Margaret Thatcher nu-şi mai aminteşte că soţul ei a murit şi îşi închipuie că e în aceeaşi cameră cu el, drept urmare îi povesteşte diverse lucruri din anii săi „de glorie".


„Margaret Thatcher a fost o figură emblematică de pe scena naţională şi internaţională“, a spus Streep care a jucat rolul unei femei singure, ce-şi pierde memoria. Actriţa a interpretat şi episoade din viaţa politică a lui Thatcher, din perioada 1979-1990. 

the iron lady poster

Meryl Streep mărturiseşte că a ajuns să o admire pe Margaret Thatcher după ce a jucat rolul ei

„Mi-am propus să fac un film despre mortalitate şi despre pierderile din viaţă“, a continuat actriţa. Înainte de a începe filmările, Streep a petrecut luni buni ascultând clipuri şi urmărind emisiuni cu liderul politic, pentru a împrumuta gesturile ei, dar şi maniera de a vorbi. Mai mult, Streep a discutat cu zeci de oameni care au cunoscut-o pe Thatcher, printre care şi politicianul Neil Kinnock. „Am vorbi cu foarte mulţi oameni, ceea ce a fost extrem de interesant, pentru că fiecare a avut o opinie diferită despre ea. Am vorbit cu apropiaţii, cei care-i cunoşteau punctele forte, dar şi slăbiciunile şi răutăţile“, a mai zis actriţa care la 61 de ani a interpretat-o pe Thatcher, în vârstă de 85 de ani, în 2011.

the iron lady poster

„Pentru mine, a fost foarte solicitant din punct de vedere fizic, pentru că am fost nevoită să joc rolul unei femei mult mai bătrâne. Să filmez zilnic 12 ore a fost obositor, iar la final, nu mi-am dorit decât un masaj“, a mai explicat Streep.  

Într-o carte de memorii publicată în 2008, fiica liderului politic a spus că boala psihică de care suferă mama sa, demenţa, asociată cu câteva atacuri cerebrale minore, au transformat-o pe Margaret Thatcher într-o „umbră a femii care a fost cândva". Potrivit volumului de memorii, fostul prim-ministru termină cu greu propoziţiile, iar uneori nu-i recunoaşte pe membrii familiei sale.

În ciuda experienţei la filmări, Streep a recunoscut că a fost foarte stresată la prima zi de înregistrări. „Am intrat în studio unde erau 45 dintre cei mai atrăgători actori britanici şi la momentul respectiv am şi uitat că sunt născută în New Jesey. Mi-au dat foarte multă încredere şi le-am rămas recunoscătoare“, a spus Streep. „Aşa cum s-a întâmplat şi cu Thatcher, îmi apăr fiecare personaj, ca şi cum ar fi vorba despre mine însămi“, a conchis actriţa.
 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite