VIDEO „Doamna de Fier“, atacată pe portativ. Cântece furioase despre Margaret Thatcher

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Doamna de Fier“ a Marii Britanii a inspirat nişte melodii nu foarte măgulitoare la adresa ei FOTO Reuters
„Doamna de Fier“ a Marii Britanii a inspirat nişte melodii nu foarte măgulitoare la adresa ei FOTO Reuters

Fostul premier al Marii Britanii a fost o sursă de insipraţie pentru artişti celebri ca Elvis Costello, Morissey şi Pink Floyd şi alţii. Însă nu în sensul bun... Margaret Thatcher a murit astăzi, la vârsta e 87 de ani, iar toată lumea transmite condoleanţe. Însă în timpul vieţii ea nu a fost tocmai pe placul tuturor.

Supranumită Doamna de Fier, Thatcher a fost cunoscută pentru politica sa conservatoare. Mandatele ei s-au suprapus cu o explozie a muzicii britanice, chiar cu naşterea mişcării punk, şi multe dintre deciziile sale politice au fost criticate dur prin muzică. Unii muzicieni rebeli au mers atât de departe încât i-au atacat chiar şi viaţa personală. 

Mai multe formaţii au intrat în acest joc al furiei şi al nemulţumirii şi au transpus în muzică proteste la adresa problemelor din mandatele lui Margaret Thatcher, de la rata mare a şomajului până la războiul din insulele Falkland, notează „Buzz Feed“.

The English Beat, „Las-o mai moale, Margaret“ (Stand Down Margaret – 1980)

Această formaţie a fost printre primele care au condamnat-o pe Thatcher, în cântecul extras de pe albumul „I Just Can't Stop It“.

The Blues Band, „Ferma lui Maggie“ (Maggie's Farm – 1980)

Această melodie se foloseşte de „Maggie's Farm“ a lui Bob Dylan pentru a comenta acţiunile guvernului condus de Thatcher.

Poison Girls, „Alt erou“ (Another Hero – 1981)

„Maggie Thatcher îşi reface machiajul într-o oglindă spartă“, spune piesa de pe albumul „Total Exposure“.

Klaus Nomi, „Ding Dong! Vrăjitoarea a murit“ (Din Dong! The Witch is Dead – 1982)

Excentricul Nomi a transformat un cântec din muzicalul „Vrăjitorul din Oz“ într-un comentariu despre politica lui Thatcher.

Pink Floyd, „Casa memorială a lui Fletcher“ (The Fletcher Memorial Home – 1983)

Roger Waters îşi închipuie o „Casă Memorială Fletcher pentru Tirani Incurabili şi pentru Regi“ în acest cântec de pe albumul „The Final Cut“, numind-o pe Margaret Thatcher unul dintre tiranii care locuiesc în această casă.

The Varukers, „Fortăreaţa lui Thatcher“ (Thatcher's Fortress – 1984)

Pe un ton rapid şi puternic, The Varukers ţipă împotriva lui Thatcher în această melodie extrasă de pe EP-ul „Millions“.

The Larks, „Maggie Maggie Maggie (Out Out Out) – 1985

„Maggie Maggie Maggie, Afară Afară Afară!“. Acest imn punk se bazează pe un cântec de protest din timpul grevei minerilor britanici şi apare pe LP-ul „Here We Go“.

Morrissey, „Margaret la ghilotină“ (Margaret on the Guillotine – 1988)

Acest cântec de pe albumul de debut al lui Morrissey, „Viva Hate“, cere moartea lui Thatcher, şi, la vremea respectivă, artistul a fost investigat de poliţia britanică.

Elvis Costello, „Voi bătători pământul“ (Tramp the dirt down – 1989)

Acesta este unul dintre cele mai dure atacuri muzicale la adresa Doamnei de Fier. În piesa inclusă pe albumul „Spike“, Elvis Costello cântă: „Şi când, în sfârşit, te vor băga în mormânt / Voi sta pe el şi voi bătători pământul“.

Kitchens of Distinction, „Injecţia lui Margaret“ (Margaret's injection – 1989)

„Nu-mi place violenţa, dar Margaret, este timpul pentru injecţia ta“ sunt versuri de pe albumul „Love Is Hell“.

Hefner, „Ziua în care moare acea Thatcher“ (The day that that Thatcher dies – 2000)

„Vom râde în ziua în care moare acea Thatcher, deşi nu este normal“ cântă Darren Hayman în această melodie care a ajuns una dintre cele mai faimoase ale formaţiei. În acest cântec se aminteşte şi de piesa „Ding Dong! Vrăjitoarea a murit“.

Peter Wylie, „Ziua în care moare Margaret Thatcher“ (The day that Margaret Thatcher dies – 2011)

Nu trebuie confundat cu melodia celor de la Hefner din cauza numelui asemănător. Acest cântec rock dezvăluie ura pentru fostul prim-ministru. „Ea s-a dus! Şi nimeni nu a plâns în ziua în care a murit Margaret Thatcher!“.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite