La ce metodă ingenioasă au apelat doi bărbați pentru a obține un vin de calitate și de ce îi acuză statul

0
Publicat:

Scafandrii au dat peste o epavă pe fundul Mării Baltice în anul 2010 și au găsit 168 de sticle de șampanie veche de 170 de ani. Conform oamenilor de știință, acestea „s-au învechit în condiții aproape perfecte pe fundul mării", relatează The Washington Post.

FOTO Shutterstock (Arhivă)
FOTO Shutterstock (Arhivă)

Emanuele Azzaretto a petrecut ani de zile căutând una dintre acele sticle pentru a gusta ceea ce crease marea, relata Santa Barbara Magazine în anul 2020. Întrucât nu a reușit, Azzaretto a hotărât să reproducă cât mai bine acele condiții, scufundând sticle de vin în Oceanul Pacific, lăsându-le să stea acolo timp de un an și apoi scoțându-le pentru a le bea. 

Acest lucru i-a determinat pe el și pe Todd Hahn să creeze o afacere din „învechirea subacvatică" a vinurilor. Însă, conform autorităților californiene, acest lucru era o infracțiune. 

În urmă cu o săptămână, procurorii din comitatul Santa Barbara au anunțat că au ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției cu Azzaretto și Hahn, cofondatorii Ocean Fathoms, în ceea ce privește „operațiunea ilegală de învechire și vânzare de vinuri”. 

Ca parte a acordului, cei doi au pledat vinovați de trei infracțiuni minore: introducerea ilegală de materiale în apele americane, vânzarea de alcool fără licență și complicitate la fraudă cu investitorii. 

Inculpații au acționat cu un dezinteres total față de legile menite să ne protejeze linia de coastă", a declarat John Savrnoch, procurorul districtual al comitatului Santa Barbara. „De fapt, aproape fiecare aspect al afacerii lor s-a desfășurat cu încălcarea legislației statale sau federale", a mai adăugat Savrnoch. 

Ocean Fathoms, Azzaretto și Hahn nu au răspuns solicitărilor de comentarii din partea The Washington Post. 

Încă din 2017, Azzaretto și Hahn au început să plaseze lăzi metalice cu vin pe fundul oceanului, conform procurorilor. Ei le lăsaseră pe fundul oceanului timp de un an, destul timp pentru ca ecosistemul recifului să se dezvolte pe sticle, au declarat procurorii. După un an, se presupune că au scos lăzile la suprafață și au vândut vinul cu până la 500 de dolari pe sticlă. 

Calitatea vinului nu este „foarte diferită”

Potrivit articolului din Santa Barbara Magazine, au pus sticlele la o adâncime de peste 21 de metri pentru ca dopurile de plută să rămână la locul lor. Azzaretto și Hahn au făcut acest lucru fără a obține autorizațiile necesare de la Comisia de Coastă din California sau de la Corpul de Ingineri al Armatei SUA, au declarat procurorii. 

   În anul 2021, comisia de coastă a statului a aflat despre proiectul de învechire subacvatică al Ocean Fathoms și i-a trimis lui Azzaretto o scrisoare prin care îi cerea să scoată vinul din ocean. 

În cele din urmă, comisia a înaintat cazul către procuratura districtului Santa Barbara County, care i-a acuzat pe Azzaretto și Hahn în luna decembrie a anului 2022. 

Andrew Waterhouse, chimist în domeniul vinului și profesor emerit în cadrul departamentului de viticultură și enologie de la Universitatea din California la Davis, nu consideră că este nevoie de o învechire subacvatică. El a spus că, deși tehnica are anumite beneficii - lumină solară limitată și temperaturi scăzute și constante - producătorii de vinuri pot obține aceste lucruri în pivnițele tradiționale fără a suporta costurile de ambalare, transport și depozitare a mii de sticle de vin pe fundul oceanului. 

În cele din urmă, calitatea vinului rezultat nu este „foarte diferită sau chiar deloc diferită", a spus Waterhouse. 

Magazin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite