Vinul potrivit pentru noaptea de Revelion. Cele trei tipuri de licori recomandate de specialiștii oenologi

0
Publicat:

Pentru o petrecere de Revelion reuşită este absolut nevoie nu numai de mâncare pe măsură, ci şi de băuturi bine alese.

Vinurile nu trebuie să lipsească de la masa de revelion
Vinurile nu trebuie să lipsească de la masa de revelion

Chiar dacă producţia de vin din această toamnă a fost mai mică decât în anii trecuţi, vinurile rezultate sunt totuşi de o calitate superioară.

Prin urmare, pentru masa de Revelion, pe lângă bucatele alese pe masă trebuie să se afle neapărat şi un vin bun, care creează atmosferă şi transformă masa în plăcere.

Ca să ştim ca să alegem un vin bun trebuie în primul rând să ştim ceea ce vrem noi să bem.

“Dacă vrem să cumpărăm o sticlă de vin de la supermarket trebuie să urmărim pe etichetă să scrie DOC, adică denumire de origine controlată, care ne oferă garanţia că avem de a face cu un vin bun. Dacă vrem un vin la maturitate deplină pe etichetă va scrie CMD, adică cules la maturitate deplină, iar în cazul în care vrem un vin licoros, siropos, mai dulce, plăcut la degustare trebuie să căutăm pe etichetă iniţialele CMT, adică cules la maturitate târzie”, ne dezvăluie Valentin Copaci secretul alegerii vinului dorit.

Specialiştii oenologi spun că la un astfel de eveniment, cum este Revelionul, se recomandă să avem pregătite, pe lângă tradiţionala şampanie, trei tipuri de vin, alese în funcţie de meniu, dar şi de invitaţi.

“Mâncarea tradiţională este mai grasă şi vinul trebuie să ajute la procesarea şi absorbţia grăsimilor, dar şi la completarea aromatică a bucatelor.  Pentru aperitiv, precum răcitură, şorici, tobă, şuncă eu recomand un vin alb sec, un muscat otonel, care se găseşte în foarte multe supermarketuri din ţară. Este un vin care excelează prin delicateţe, cu o aromă puternică, are un caracter floral, exprimă sensibilitate şi este atrăgător”, ne spune oenologul vrâncean Georgel Costache.

vin alb

De asemenea vinul alb se pretează foarte bine la peşte. În funcţie de cum alegem să gătim peştele, alegem şi vinul, astfel încât să descoperim noi arome deosebite.

Astfel, pentru un peşte afumat, dar şi macrou sau somon merg vinuri albe, precum  Riesling, Sauvignon Blanc,  Chardonnay şi vinuri spumante, iar păstrăvul, ştiuca, şalăul merg cu vin alb sec sau demisec.

Pentru felul principal de mâncare, friptură, sarmale, cârnaţi, tochitură, specialistul recomandă să avem în casă un vin roşu sec.

“Recomand cabernet sauvignon, regele vinurilor. Are o ţinută deosebită, cu o frumoasă nuanţă rubinie. Are o aromă specifică, un buchet obţinut prin învechire. În el se simte vigoarea, tinereţea, dar este destul de complex şi se asezonează foarte bine cu carnea de porc”, mai recomandă Georgel Costache.

vin rosu

În fine, o masă de sărbători fără dulciuri nu se poate, iar cozonacul, plăcintele şi alte fursecuri se asociază bine cu o tămâioasă românească, vin dulce.

“Gustul acestei tămâioase româneşti este bogat şi bine echilibrat. Are nobleţe şi rafinament”, conchide Georgel Costache. Vinurile propuse se găsesc în magazine, dar vinuri bune pot fi achiziţionate însă şi de la producătorii particulari, în special cei din zona podgoriilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite