O biserică românească i-a impresionat pe italienii din „insula milionarilor“. Destinul tragic al celui care a finanțat construcția

0
Publicat:

Singura biserică ortodoxă în stil maramureșean din Sardinia a ajuns celebră pe „insula milionarilor”. Presa locală scrie că turiștii vin să vadă „minunea de basm” construită cu ajutorul omului de afaceri despre care s-a spus că este „cel mai bogat român”.   

Prima biserică ortodoxă română din Sardinia i-a impresionat pe italieni. FOTO: Olbia.it
Prima biserică ortodoxă română din Sardinia i-a impresionat pe italieni. FOTO: Olbia.it

Prima biserică ortodoxă română din Sardinia și-a inaugurat, zilele trecute, sistemul de iluminat arhitectural. Ziarul local a descris biserica folosind cuvinte frumoase precum „o minune de basm”, „o bijuterie”, „magnifica biserică ortodoxă”.

Biserica ortodoxă a cartierului San Nicola, deja frumoasă în timpul zilei, acum iluminată noaptea conferă întregului cartier din Olbia o atmosferă magică, se arată în publicația Olbia.it.

„Greu de rezistat acelor lumini care atrag atentia trecatorilor și turiștilor care vin special să admire lemnul așezat cu pricepere de muncitori care au venit special din Romania să construiasca biserica în stilul <maramureșean>. Arhitectura neobișnuită din lemn care iese în evidență pe fondul atât de elegant iluminat arată acum ca o bijuterie de aur încrustată: o adevărată minune de basm”, scrie ziarul italian.

Noua biserică se află pe Calea Marie Curie pe un teren închiriat comunității parohiale din Olbia de administrația municipală.

În anul 2021 comunitatea ortodoxă, condusă de părintele Marian Găină, a sărbătorit punerea pietrei de temelie. Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Episcop-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a venit în oraș pentru ceremonia solemnă și a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu preoții români din Sardinia. În cadrul ceremoniei evocatoare a fost sfințită o impozantă troiță din lemn în stilul tipic maramureșean.

Turiștii vizitează biserica română din Sardinia. FOTO: Olbia.it
Turiștii vizitează biserica română din Sardinia. FOTO: Olbia.it

Numărul credincioșilor ortodocși este cu siguranță în creștere, iar sub protecția Patronilor Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Efisio parohia este un punct de referință pentru mii de familii din Sardinia. „Credincioșii din Olbia sunt aproape 2.000, aproximativ 5.000 în toată perioada Gallura”, explică părintele Marian Găină.

„Sărbătorim în fiecare duminică și când este sărbătoare ortodoxă în calendarul ortodox. Biserica este deschisă de la 08 la 13”, a precizat preotul.

„Interioarele parohiei ortodoxe sunt la fel de magnifice. Acum biserica poate fi considerată finalizată din toate punctele de vedere și într-un timp foarte scurt”, a concluzionat jurnalistul italian care a scris articolul.

Biserică susținută de un milionar cu destin tragic

​Unul dintre cei mai importanți sponsori ai proiectului bisericii din Sardinia a fost omul de afaceri Dan Petrescu.

„Domnul Dan Petrescu a fost membru al Parohiei Sfântul Ioan Botezătorul din Olbia și unul dintre susținătorii proiectului de construcție a bisericii de lemn”, a precizat, într-o scrisoare de condoleanțe, episcopul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, la puțin timp după ce omul de afaceri a decedat într-un accident de avion, în 2021, împreună cu familia sa.

Miliardarul român Dan Petrescu, soția și fiul său, alături de alte cinci persoane, au murit după ce avionul cu care zburau de la Milano spre Olbia, Sardinia, s-a prăbușit pe o clădire, la scurt timp de la decolare, în 2021.

Dan Petrescu a plecat în Germania înainte de 1989 şi s-a întors în ţară imediat după Revoluţie. A dezvoltat mai multe afaceri împreună cu Ion Țiriac: Banca Ion Ţiriac, reţeaua Metro, afaceri imobiliare etc. „Era un strateg al business-ului. El gândea toate mișcările făcute de Ion Țiriac în România”, a declarat pentru G4Media.ro un fost partener de afaceri al lui Petrescu.

Omul de afaceri Dan Petrescu a susținut construirea bisericii. FOTO: Gazeta românească
Omul de afaceri Dan Petrescu a susținut construirea bisericii. FOTO: Gazeta românească

În aceeași perioadă a deținut și afacerea Opel din România. Dan Petrescu a creat reţeaua de magazine Real din România. Auchan a cumpărat rețeaua Real într-o tranzacţie de peste 300 de milioane de euro, scrie zf.ro.

Petrescu deţinea mai multe parcuri comerciale din Bucureşti şi din ţară. Era unul dintre cei mai mari investitori în real estate din România, cu terenuri în toată țara.

El era, totodată, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari în centrul Capitalei, unde deţine mai multe blocuri şi case, a relatat Gazeta românească.

Ion Țiriac ar fi spus despre el că este cel mai bogat român. În clasamente oficiale, el figurează în top, dar niciodată pe prima poziție, relatează sursa citată.

În urmă cu câțiva ani, Dan Petrescu a suferit de o afecțiune gravă și a început să facă tratamente în Elveția. Acela a fost momentul în care a început să piloteze singur pentru a evita cursele de linie și aeroporturile aglomerate.

După ce s-a vindecat, Dan Petrescu a început să reducă ritmul în afaceri și să petreacă mai mult timp cu familia sa. Acela a fost momentul în care și-a cumpărat o casă în Sardinia și o mașină de lux Aston Martin.

Astfel, omul de afaceri s-a apropiat de comunitatea română din Sardinia și a contribuit la construirea bisericii.

Sardinia, insula milionarilor din Italia. FOTO: Freepik
Sardinia, insula milionarilor din Italia. FOTO: Freepik

Sardinia, insula milionarilor

Insula italiană Sardinia e cunoscută drept una dintre cele mai exclusiviste desinații turistice din peninsulă, scria Adevărul. A fost numită „insula milionarilor”, deoare mulți dintre mai mult sau mai puţin celebri ai lumii şi-au construit sau cumpărat case de vacanţă aici, atraşi de peisajele de o frumuseţe aproape ireală.

Insula este renumită pentru apele sale de culoarea smaraldului, cum rar mai întâlneşti în Mediterana. Şi pentru plajele sale cu nisip fin, de o culoare care bate înspre roz, pentru peisajele sale sălbatice, cu stânci care cad spectaculos de la înălţime în mare.

Aici îşi au reşedinţa mulţi dintre milionarii lumii, un exemplu fiind fostul premier răposat Silvio Berlusconi.

Ancorată între peninsula italiană și nordul Africii, Sardinia a fost de-a lungul istoriei leagănul unor civilizații care și-au pus amprenta pe teritoriul celei de-a doua insule ca mărime a Italiei. De la structurile de piatră construite acum 3.000 de ani de populația cunoscută drept nuraghi, până la castelele medievale și bisericile renascentiste, vizitatorii pasionați de istorie, arhitectură și cultură, nu vor rămâne dezamăgiți.

Mulți turiști vin în Sardinia pentru soarele fantastic și plajele deloc mai prejos, cea mai populară și mai frumoasă dintre acestea fiind Costa Smeralda, aflată în partea de nord-est.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite