Istoria celei mai longevive emisiuni de televiziune din România. Subiectele cenzurate în comunism la „Teleenciclopedia“ VIDEO

0
Publicat:

În seara zilei de 22 mai 1965, a debutat la Televiziunea Română „Teleenciclopedia", cea mai longevivă emisiune de televiziune din România.

teleenciclopedia foto tvr 1

„Teleenciclopedia” aniversează, la 22 mai 2024, 59 de ani de la prima difuzare. Debutul său avea loc în seara zilei de 22 mai 1965, la ora 20.00.

Prima ediție a Teleenciclopediei a fost una în direct, iar crainicul făcea legătura între subiectele emisiunii. Apariția primei ediții a emisiunii Teleenciclopedia a fost anunțată în ziar, anunță Radio România.

Primii producători au fost Dumitru Udrescu şi Adolf Oprescu, cel care a ales şi genericul sonor. Momentul muzical pentru pian şi orchestră compus de Nicolae Kirculescu, interpretat de Orchestra Radiodifuziunii Române, sub bagheta lui Iosif Conta şi avându-l ca solist pe Dan Grigore, care pe vremea aceea era student.

De-a lungul edițiilor, printre consultanți științifici ai „Teleenciclopediei“ au fost Harald Alexandrescu, Octavian Paler, Răzvan Theodorescu, Alexandru Marinescu sau Ion Frunzetti. Textele au fost însuflețite de-a lungul anilor de vocile de aur ale unor mari nume: Mariana Zaharescu, Sanda Țăranu, Traian Stănescu, Ion Caramitru, Adela Mărculescu, Lucia Mureșan, Dinu Ianculescu, Silviu Stănculescu, Irina Petrescu, Mihai-Gruia Sandu, Florian Pittiș, Carmen Movileanu sau Mircea Neacșa.

Subiecte interzise în comunism

În timpul epocii comuniste,  „Teleenciclopedia“ era considerată o gură de aer proaspăt în cadrul programului saturat de realizările partidului aflat la putere. Cu toate acestea, Teleenciclopedia nu a scăpat de cenzura Comitetului Central, fiind interzise, de exemplu, orice informații despre bunăstarea din capitalism, despre regii României sau religie. Un alt subiect tabu era nuditatea.

„Teleenciclopedia” și-a păstrat formatul și rolul, prezentând și în prezent documentare cu subiecte variate legate de natură, geografie, artă, tehnologie, istorie și civilizațiile lumii, religie sau sănătate. Cele mai multe documentare sunt achiziționate de la BBC.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite