În prima zi a Săptămânii Modei de la New York presa întreabă dacă nu i se apropie sfârşitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO www5.mercedes-benz.com
FOTO www5.mercedes-benz.com

Săptămânile Modei au loc de 70 de ani deja, iar oamenii din modă se plâng în privinţa lor de şi mai mult timp”, scrie astăzi „The New York Times”, în prima zi din ceea ce a devenit „Luna modei”.

În 1941 a avut loc prima întâlnire între producătorii de haine şi 30 de jurnalişti, într-un context lipsit de fastul de astăzi, lipsit chiar şi de conştientizarea importanţei presei în promovarea modei. Numărul lor, al producătorilor, dar şi al jurnaliştilor, a crescut exponenţial în fiecare an, devenind un eveniment de sine-stătător, aşteptat de toată lumea. Mai puţin cei din industrie.

„Pentru restul lumii, Săptămânile Modei arată ca o mare petrecere fabuloasă. Pentru cei din interior, toată zarva este obositoare. În forma ei prezentă, a devenit Luna Modei, care începe joi (astăzi – n.r.) la New York şi se încheie pe 3 octombrie, la Paris. Pentru miile de retaileri, scriitori, jurnalişti, bloggeri, fotografi, cameramani şi doritorii de atenţie nu există pauză”, scrie Eric Wilson.

„Este deprimant. Sau poate nu chiar deprimant, dar induce panica în noi acest eveniment”, a spus recent designerul Joseph Altuzarra.

Este ciudată că acum când moda a devenit un punct de atracţie major şi o forţă vibrantă în cultura populară, Săptămânile Modei încep să-şi piardă din relevanţă. „Oamenii din industrie de plâng de un deceniu că sunt prea multe show-uri. Astăzi vorbim de un număr dublu: 350 de prezentări în doar nouă zile”, scrie aceste despre Săptămâna Modei de la New York.

Scopul acestor evenimente este să promoveze colecţiile editorilor de modă şi retailerilor cu câteva luni înainte să ajungă în magazine. Dar în era internetului şi a accesibilităţii permanente online, costurile imense nu mai sunt justificate. Plus că pe lângă cele patru mari festivale de modă de la New York, Londra, Milano şi Paris, au loc aproape zilnic alte mici evenimente şi întâmplări legate de modă. Nu e prea mult?

„Săptămâna Modei trebuie regândită urgent”, a spus Fern Mallis, cea care a transformat acest eveniment într-un succes de marketing. În prezent, Săptămâna Modei de la New York este miezul conflictului apărut pe baza teritoriului în care acest eveniment are loc. Mutarea în Lincoln Center a nemulţumit designerii, dar şi autorităţile locale.

Dar „o casă nouă nu va rezolva toate problemele de aici”.

Designerii vor spaţii mai intime, public mai puţin numeros şi în directă legătură cu industria. Oscar de la Renta vrea să aibă doar 350 de invitaţi la show-urile sale, pentru că nu i se pare „normal să treacă printr-o listă de 30.000 de oameni şi alţi 10.000 pasionaţi de fotografie, dar nu de haine”.

„Lucrurile s-au schimbat atât de mult că este greu să-ţi imaginezi cum va fi viitorul. Nu am un glob de cristal pe care să-l folosesc”, a declarat Diane von Furstenberg, după ce a menţionat că show-urile vor putea fi văzute doar online în câţiva ani.

Dar până la acel moment, mai este. De mâine încep show-urile importante de la New York, într-o lună exclusiv dedicată modei. Tendinţele pentru primăvară-vară 2014 vor fi prezentate după la Londra, Milano şi Paris, până pe 3 octombrie. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite