FOTO Experiment: o femeie şi 365 de zile în ţinute second-hand

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christina Dean se îmbracă doar cu haine second-hand, timp de un an FOTO instagram.com/getredressed
Christina Dean se îmbracă doar cu haine second-hand, timp de un an FOTO instagram.com/getredressed

O britanică şi-a propus ca timp de un an să poarte exclusiv numai haine folosite, la mâna a doua sau uzate moral, singura excepţie fiind lenjeria intimă. Christina Dean şi-a propus să promoveze astfel sustenabilitatea mediului în industria modei.

Christina Dean, fondatoarea ReDress, o organizaţie eco orientată către modă, a purtat haine „100% părăsite, donate şi purtate”, cu excepţia pantofilor şi a lenjeriei intime. 

Fiecare zi a fost documentată şi prezentată pe site-ul Get ReDressed, unde Dean arată rochii mulate „perfect curate, găsite în coşul de gunoi, boyfriend jeans care nu aveau nevoie decât să fie spălaţi care au devenit impecabile odată ce au fost călcate.

În fiecare lună, Dean vizitează magazinele de produse second-hand, de unde îşi alege aproximativ 30 de ţinute. 

redress

Cu ajutorul unui stilist, a pus la cap ţinute din lucruri uzate, pe diferite teme: refolosite, refăcute, reparate sau, pur şi simplu, o rochie neagră ce putea fi purtată o lună întreagă, în diverse combinaţii.

redress

Pentru că a apelat la un lanţ de magazine operate de Friends of the Earth, hainele proveneau din Hong Kong, aşa că a ajuns să poarte haine de „la bunicuţe asiatice, tineri nigerieni cu simţul modei străzii, până la fashioniste pe tocuri, care aruncă haine de designer”.

redress

„Există haine prost realizate, neîngrijite, rupte, pătate, stricate. Dar, dincolo de această pierdere imensă, există haine incredibile, care aparţin sau nu unor branduri cunoscute, sunt de calitate, vintage sau noi, cusute manual sau cu croieli extrem de fine. Am purtat de toate anul acesta”, a spus Christina Dean pentru „The Guardian”.

redress

Printre acestea, are şi câteva favorite, precum o cămaşă în carouri de la Ralph Lauren. Mai preferă un sacou alb, ale cărui mâneci au fost tăiate pentru efect şi pentru o alură modernă şi o rochie roşie din mătase care avea nevoie doar de un nasture la spate. 

redress

Ideea i-a venit când a văzut cu ochii ei cum aproape 217 tone de deşeuri textile, fără să fie biodegradabil, sunt aruncate zilnic în Hong Kong.

„Am realizat că micile eforturi de sustenabilitate ale industriei modei – o reciclare mai bună, folosirea eficientă a energiei şi puţină apă salvată de la consum – nu înseamnă nimic în faţa acestui abis colosal apărut post-consum”, a explicat Dean.

redress

În aproape trei luni, proiectul Christinei Dean se va încheia, odată ce se împlineşte un an. Toate ţinutele sale vor fi vândute, iar fondurile se vor îndrepta către organizaţia ReDress şi Friends of the Earth.

redress
Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite